De toenmalige burgemeester van Heino – De Vidal de Saint Germain (1808 – 1887) – heeft in en rond Heino veel bomen geplant en hij heeft erenaam Heino’s bomenplanter’ ten volle verdiend. Eén van de oudste bomen van Heino is de treurbeuk in de Hof van Rakhorst. Deze is in de eerste helft van de 19e eeuw geplant. door Jan Hendrik Kloosterman, de toenmalige bewoner van Canadastraat 6 – 8. (zo luidt de overlevering !)
Deze boom is genomineerd voor de Top 50 van de Nationale Bomenstichting. Ook jij kunt nog een boom opgeven. Jouw favoriete boom maakt kans op levenslange boomzorg. Ken jij een bijzondere boom met een verhaal? Doe snel mee nu het nog tot 31 mei kan en nomineer jouw boom via deze link.

Dankzij burgemeester De Vidal de Saint Germain kreeg Heino ook buiten de landgoederen een groen aanzien. Hij schonk het Schoolbos aan de Lemelerveldseweg aan de Christelijke Lagere School, nu De Gouden Emmer.
De meeste ‘Vidal-bomen’ zijn in de loop der jaren verdwenen. Uitbreidingsplannen, industrieterreinen en wegenaanleg waren de grootste boosdoeners. Zoals gezegd de Treurbeuke in de Hof van Rakhorst, de voormalige Gemeentetuin, heeft het overleefd. Wel heeft hij een moeilijke tijd doorgemaakt toen de nabije muziektent ‘verloren’ ging. Wat stond de Treurbeuke toen te ‘treuren’. Maar ook dat heeft deze prachtige boom in het centrum van Heino overleefd.
De burgemeester informeerde de raad tussen 1860 en 1885 regelmatig over zijn activiteiten. Hij beschreef tot in detail welke aanplantingen er in Heino hadden plaatsgevonden. Want, vond hij, ook het nageslacht moest weten wat er is geplant en waar het is geplant. Uit zijn verslagen blijkt dat er niet alleen werd geplant, maar ook gezaaid en gepoot. Zelfs het poten van 3 mud eikels nam hij in zijn beschrijving op. (bron: de Canon van Nederland)
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.


Meester v.d. Veen schreef een prachtig gedicht over De Treurbeuke:


Gerrit Rakhorst is geboren op 28 december 1811 en overleden op 30 juni 1896.
Uit het blad Omheining van de Vereniging voor Heemkunde Omheining te Heino van december 1988 komen wij het volgende over hem aan de weet:
Gerrit trouwde op 27 juli 1836 in Deventer met Anna Theodora ten Hove, geboren 26 juli 1815 te Raalte. Na het huwelijk vestigen zij zich in Heino. Gerrit oefende de beroepen uit van koopman, spekslager en winkelier in manufacturen en kruidenierswaren. Tevens was hij jarenlang wethouder van de Gemeente Heino. Uit het huwelijk werden in Heino 11 kinderen geboren. Na het overlijden van Gerrit Rakhorst nam zijn oudste zoon Hendrik Willem de zaak over als winkelier. Hendrik Willem trouwde met Johanna Antonia Werff. Uit dit huwelijk kwam voort Anna Theodora, geboren op 26 mei 1876 te Heino. Anna Theodora huwde met Pieter van der Veer, directeur van de stoomzuivelfabriek te Heino en hun zoon Gerrit , geboren op 1 augustus 1878 te Heino, welke huwde met zijn achternicht Aaltje Rakhorst, geboren op 13 april 1880 te Heerde. Uit dit laatste huwelijk werd geboren Gerrit Anne Theodoor Rakhorst ( 1905 – 1940) De familie woonde aan de Canadastraat in het monumentale pand dat later gemeentehuis werd en nu Café De Baron is.
Oude namen komen steeds meer terug in Heino zoals de Hof van Rakhorst en de Kloostermanshof’. En binnenkort krijgen we ook de A. Passtoorsstraat op het nieuwe industrieterrein Blankenfoort in Heino. Annette Passtoors was de eerste katholieke vrouwelijke wethouder ooit in Nederland. In de gemeente Heino! Kees Huls uit Raalte heeft deze naam voorgedragen bij de straatnamencommissie van de Gemeente Raalte en die heeft deze aangenomen .