Eddy van Hijum negeert kritiek en zet onmogelijke ZZP-regeling gewoon door

Er is een nieuwe wet in aantocht die het heel veel ZZP’ers onmogelijk maakt zelfstandige te blijven. Zelfs de Raad van State raad de ‘VBAR’ af, maar minister Van Hijum legt alle adviezen naast zich neer.

Interessant? Deel het artikel

eddy van hijum
Eddy van Hijum

Eerst stapt Van Hijum in een kabinet met ministers en staatssecretarissen met racistisch gedrag, daarna doet hij net of hij van geen rapport weet over de UWV die van de Wajong-uitkering een nieuw toeslagenschandaal maakt en nu weer jaagt hij 1,8 miljoen ZZP’ers een onmogelijke toekomst in. De provincie naar Den Haag halen is via deze Laag Zuthemer niet echt een doorslaand succes…

Op LinkedIn is de actie tegen de VBAR ingezet met een oproep aan alle ZZP’ers om in actie te komen. omdat Eddy van Hijum de signalen uit de praktijk, van opdrachtgevers, zzp’ers én zelfs de Raad van State volledig naast zich neer lijkt te leggen. “We gaan door met wat we hebben afgesproken,” verklaarde de minister tijdens een persmoment in Nieuwspoort. “𝘿𝙞𝙩 𝙠𝙖𝙗𝙞𝙣𝙚𝙩 𝙯𝙚𝙩 𝙙𝙚 𝙗𝙚𝙝𝙖𝙣𝙙𝙚𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙫𝙖𝙣 𝙙𝙚 𝙒𝙚𝙩 𝙑𝘽𝘼𝙍 𝙫𝙤𝙤𝙧𝙩.”

De actie op Linkedin begint met: “De markt van 1,8 miljoen zzp’ers verkeert in een staat van onrust. Opdrachtgevers durven vaak niet meer met zelfstandigen te werken door de onduidelijke regels en het risico op naheffingen. Daarnaast is ook de Belastingdienst niet helder over hoe de handhaving van de Wet DBA vanaf 1 januari 2025 precies zal verlopen. Alles bij elkaar vormt dit een onwerkbare situatie voor zelfstandig ondernemers en hun opdrachtgevers.

𝗩𝗶𝗷𝗳 𝗴𝗿𝗼𝘁𝗲 𝗯𝗲𝘇𝘄𝗮𝗿𝗲𝗻 𝘁𝗲𝗴𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗪𝗲𝘁 𝗩𝗕𝗔𝗥 𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗪𝗲𝘁 𝗗𝗕𝗔:

𝟭. 𝗢𝗻𝗱𝘂𝗶𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗵𝗲𝗶𝗱 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗰𝗿𝗶𝘁𝗲𝗿𝗶𝗮: De WZOP-toets in de VBAR is te ingewikkeld en te dubbelzinnig. Dit geldt ook voor de handhaving van de Wet DBA. Zelfs juristen hebben geen eenduidige interpretatie, laat staan dat opdrachtgevers en zzp’ers hier duidelijkheid uit halen.

𝟮. 𝗢𝗻𝗿𝘂𝘀𝘁 𝗯𝗶𝗷 𝗼𝗽𝗱𝗿𝗮𝗰𝗵𝘁𝗴𝗲𝘃𝗲𝗿𝘀: Angst voor boetes en naheffingen zorgt ervoor dat opdrachtgevers terughoudend zijn om zzp’ers in te huren, wat de positie van zelfstandigen direct schaadt.

𝟯. 𝗩𝗮𝗴𝗲 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗵𝗮𝘃𝗶𝗻𝗴: De Belastingdienst handhaaft de Wet DBA volgens een holistische toets, maar het blijft onduidelijk wat dit voor de zzp’ers in de praktijk gaat betekenen.

𝟰. 𝗘𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁: ZZP’ers zien hun inkomsten opdrogen, opdrachtgevers vragen hen in loondienst te komen (wat een ondernemer niet wil). Daardoor krijgen bedrijven vacatures niet ingevuld en dreigt aan alle kanten een financieel economische mismatch.

𝟱. 𝗞𝗿𝗶𝘁𝗶𝗲𝗸 𝘄𝗼𝗿𝗱𝘁 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗴𝗲𝗲𝗿𝗱: De Raad van State heeft stevige kritiek geuit op het wetsvoorstel, maar het kabinet lijkt hier geen gehoor aan te geven. Het beleid raakt daardoor steeds verder verwijderd van de werkelijkheid in de markt.

Tom Spitters uit Groningen startte de actie en vraagt zijn post te delen en van commentaar te voorzien. “Laat de overheid weten dat dit beleid onwerkbaar is en de positie van zzp’ers én opdrachtgevers ondermijnt. Wij willen een transparante en betrouwbare overheid, met eenduidige richtlijnen die voor iedereen goed te begrijpen zijn.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.