Diss’n van Roerink zette zich ook belangeloos in voor Luttenberg

Tegelzetter Diss'n van Roerink heeft veel meegemaakt in zijn carrière, waarover hij prachtige columns schrijft.

Interessant? Deel het artikel

Dissn voetbalkantine Luttenberg

Diss’n van Roerink mocht meewerken als tegelzetter aan meerdere klussen die voor een groot gedeelte door vrijwilligers tot stand werd gebracht, onder andere in de  voetbal kantine van Luttenberg 1972                                                                                                                                                           

Wijlen correspondent, voorzitter, raadslid, burgemeester en Luttenberger v/d eeuw Jan Keijzer vroeg of ik de andere tegelzetters wilde bijstaan bij het betegelen van de nieuwe voetbalkantine. Een hele eer, maar bijstaan was niet het goede woord, want ik was wel afhankelijk van mijn collega’s die me op gang moesten helpen als leerling. Maar wel een hele eer (dank aan Harm Bouwhuus). Er was veel te betegelen zoals daar waren douche en kleedruimtes, toiletten, keuken enz. Veel tegelwerk schreeuwde om vele tegelzetters. Uit Luttenberg kwamen o.a. Herman, Jopie, Johan, Andre en ik als leerling waar je nog geen wonderen van moest verwachten (misschien ben ik er nog wel één vergeten). Door het vele tegelwerk werd er nog een oud Luttenbergse tegelzetter ingevlogen vanuit Nijverdal (ingevlogen betekent gewoon met de auto halen en brengen door Jan Keijzer). Voor ons was het vrijwilligerswerk, maar hij dacht daar anders over (meer zeg ik niet en denk er het uwe van). Hij had de vloeren in de doucheruimtes zo hard laten aflopen dat je bij binnenkomst van de ruimtes de benen goed moest optillen, anders lag je zo op je platte bek. Gelukkig waren de meesten die hier kwamen goed getraind……

Zwembad Luttenberg 1980

In 1980 werd er een openluchtzwembad gebouwd in Luttenberg. Ook hier mochten wij ons steentje aan bij dragen. In het eerste geval ging het om het pierenbadje waar wand en vloer betegeld moesten worden. De tegelzetters werden bij elkaar geroepen en onder begeleiding van Jan Jansman (we komen Jan zo nog weer tegen) kwam alles op zijn pootjes terecht. Later zijn er nog toiletten en douches bijgekomen en ook dit was geen probleem. Het zwembad functioneert anno 2022 nog steeds zonder enig steun. Door gebruik te maken van vele vrijwilligers hebben we nog steeds een zwembad in Luttenberg. Onze kersverse gemeenteraadslid Jos Westenenk heeft beloofd van het verder voortbestaan werk van te maken. Nou Jos, laat mijn stem op jou je stimuleren! Maar laten wevooral de  bezielende leiding van bestuur en vele vrijwilligers niet vergeten. Petje af !  Diepe buiging.

Sporthal Luttenberg 2009

Met Jan Jansman als grote gangmaker en onder zijn bezielende leiding werd de sporthal aangepakt. Jan was toen al met pensioen, maar daarvoor leiding gevend aan zijn bouwbedrijf met in hoogtijdagen ruim 100 man personeel . Als wij op zaterdagmorgen bij de sporthal aankwamen, was Jan altijd al volop bezig met kuipen vullen met water voor de stukadoors en/of iedereen voorzien van goede raad en daad. Leuke anekdote uit die tijd is wel over een zaterdagmorgen, de dag dat Jan en Vrouw Gerda hun 40 jarig huwelijk zouden vieren. Wij hadden niet verwacht dat Jan die morgen nog zou komen maar hij kwam toch wel even kijken met z’n goeie kloffie aan. “Jan wat doe jij hier” werd er hem gevraagd”. “Ja” zegt hij “Gerda weet niet anders dat ik even naar de beesten ben kijken, dus die weet van niks” (Jan had hier en daar wat beesten lopen als hobby). Die passie, die gedrevenheid, die overgave, daar kunnen we allemaal van leren. Respect !!

Jan Keijzer was de Luttenberger van de vorige eeuw en terecht. Voor mij staat Jan Jansman op de nominatie om Luttenberger van deze eeuw te worden. Schaften en een biertje drinken na afloop gebeurde nog in de toen nog in het gebruik zijnde oude voetbal kantine. Liep ik nog even langs de kleedkamers en zag het tegelwerk terug van mezelf als leerling in 1972. Heb dit voor mezelf gehouden, want het zag er niet geweldig uit……  De “Achterberg”” staat al 13 jaar als sporthal te schitteren in de Achterberg. Zelfs muziekverenigingen en andere evenementen (o.a Passion) maakten gebruik van onze sporthal. Met een geweldige feestavond werden alle vrijwilligers bedankt en dat waren er nogal wat. De sporthal die in stevige (sport) schoenen staat door o.a. het bestuur o.l.v. Herman Holtmaat, de vele vrijwilligers en de gebruikers. Ook hier even een diepe buiging !!

Elckerlyc Luttenberg 2013

In 2013 grootse verbouwing Elckerlyc waar we ook aan mee mocht werken. Er was al een heel traject afgelegd om deze verbouwing gerealiseerd te krijgen. Het bestuur o.l.v. Marcel Veldkamp en een speciale bouwploeg en natuurlijk beheerder Puck kregen het toch voor elkander dat met o.a. € 65.000 aan donaties van de Luttenbergse bevolking er gestart kon worden. Éénmaal bezig kwamen uit alle hoeken en gaten de vrijwilligers tevoorschijn. Er was veel tegelwerk, De keuken, toilet Heren/Dames Invalide toilet/douche. Tegen de bouwvak was het tegelwerk af.

Nog een amusant verhaal tijdens de verbouwing is dat op een dag een bouwvakker van het bouwbedrijf met de VUT ging (vervroegde uittreding). Er was een isolatie bord gemaakt van ongeveer 0,90 x 2.00 m. aan de weg geplaatst met naam van de Vutter en 3 x toeteren. Tegen negen uur in de morgen komt de  plaatselijke kolderieke mafkees langs fietsen. Op dat moment zitten enkele vrijwilligers en de bouwvakkers buiten te schaften en zien de man fietsen met in zijn hand het isolatiebord. De uitvoerder schreeuwt hem na dat hij van het bord af moet blijven. Dat maakte geen indruk op hem en hij schreeuwde terug, dat het bord gemeenschapsgeld was, dus ook van hem en hij fietste door richting het Gerrit Norpplein waar hij toen nog woonde. Pas toen de uitvoerder hem naschreeuwde dat hij de politie zou bellen, bracht hij het stuk isolatieplaat terug. Er werd nog wat heen en weer geschreeuwd, en toen één van de bouwvakkers hem ook nog beschuldigde van fietsendiefstal droop ie af. Met een open dag en een feestavond voor alle vrijwilligers ergens in september werd een geheel gerenoveerd Elckerlyc in gebruik genomen. In 2018 was er wisseling van de wacht. Na Puck Klein Koerkamp staat Elckerlyc nu onder de bezielende leiding van Joyce Heuven. Elckerlyc, het kloppend hart van Luttenberg. Voor alle (kleine) feestjes, kinderverjaardag/feestje, cursussen, evenementen, bijeenkomsten en vergaderingen.

 

Waar een klein dorp groot in kan zijn…………

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

1 reactie op “Diss’n van Roerink zette zich ook belangeloos in voor Luttenberg”

  1. Avatar
    Hennie Vrielink

    Prachtig verhaal en ode aan alle vrijwilligers die zich in Luttenberg inzetten voor de leefbaarheid van hun dorp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.