Barre kou in aantocht las ik in de Stentor, dus ben ik even naar weeronline gegaan, Het gaat 12, 13 graden worden. Dat krijg je met die hete zomers tot in oktober, je ervaart dan andere temperaturen.
Dat was trouwens geen bericht van deze week, het is al weer twee weken terug dat ik dat oppikte. Het was er de krant om te doen uit te leggen waarom voor de kinderen de water-onderdelen uit het ‘Survival Spektakel’ in Hellendoorn waren gehaald.
Wat krijgen we nou: Survival, dat is overleven. Spektakel is nog een stapje meer dan alleen maar overleven. Maar de krant gaat helemaal met de schijtlaarzen van de organisatie mee en noemt het barre kou als het kwik nog op twee cijfers staat.
Het is maar goed dat ons land alleen maar oorlog voert als het ver weg is en dat we op eigen grond het geweer niet hoeven oppakken. Want wie moet dat dan doen? De jeugd toch zeker niet. Die zegt dan dat het vanmorgen deze morgen wel wat frisjes optrekt, om maar niet te spreken van ‘bar koud’. Of het wellicht niet beter is vandaag maar even lekker met het dekentje over uit de wind onder in het schuttersputje te blijven.
In de brugklas hadden ze al een eigen kantine gehad om wat milder in het wilde westen van de middelbare school te landen. Ook wel nodig, want nu ‘cowboy en indiaantje-spelen’ niet meer mag, wat weten die snotterbellen nog van dat wilde westen…
Ik had laatst een aftastgesprek over de woke-grenzen van nu. Beetje kijken waar je je grenzen legt en of dat dan met die ander te maken heeft of met jezelf. Bijvoorbeeld: Waarom kan een cabaretier wel een homograp maken en ik in de voetbalkantine niet. Of: waarom ligt het nummer ‘(I don’t like) Short people’ van Randy Newman wel gevoelig en ‘Goh, wat ben jij lang’ niet. Ik bracht in dat gesprek de Gijp-redenatie in: dat een homo op zijn 15de al bij de kapper werkt op zaterdag en dat er dus op voetbal maar weinig homo’s zullen zitten. Kreeg ik terug dat die jongen dan waarschijnlijk voor de kapper koos, omdat de voetbalkleedkamer hem weggepest had. Ik vroeg me toen af of je zo de voetbalkleedkamer wel over een kam mag scheren.
Je begrijpt, zo’n gesprek loopt alleen als het een aftastgesprek is, zonder het doel te hebben iets op te lossen.
Ik besprak die barre kou met een mede-ouwelul (als je het zelf bent, mag je het dan van een ander ook zeggen?) in de trein en voegde toe: “moet je die kinderen nou toch zien, zitten ze allemaal op hun telefoon te neuzen.” Zegt een joch tegenover me dat ie een artikel over barre hitte aan het lezen is. In The Guardian. Omdat Nederlandse media daar veel te weinig aandacht voor hebben. Vanwege ouwe luitjes zoals ik.
Mijn vraag is nu: mag dat?