Cameratoezicht: Camera + surveillance. Misbruik door politiek en inlichtingendiensten

Interessant? Deel het artikel

210728kees
© PixaBay

Olstenaar Hasan Kaddour, van Syrische afkomst, heeft meegemaakt hoe cameratoezicht en dergelijke door totalitaire regimes misbruikt kunnen worden en wat voor invloed dat nog steeds heeft op betrokkenen, zelfs wanneer ze in een democratisch land wonen.

Door Hasan Kaddour

 

 

 

 

Privacy

Ik heb hier veel over gepraat met Syriërs die hier wonen.

Iemand zegt “Ik denk dat ze ons zelfs in onze huizen in de gaten houden!”

Ik zeg hem dat dit natuurlijk overdreven is, want hij bedoelt de Nederlandse inlichtingendienst. Begrijpelijk door de angst uit onze kinderjaren, voor de inlichtingendiensten in Syrië.

Waarom is er dit gevoel? Het leven in een dictatoriaal land legt de mens soms een soort onbegrijpelijke fobie op

Het leven terwijl je weet dat je voortdurend geobserveerd wordt tekent jouw opgroeien onder die omstandigheden en maakt de bewakingscamera onbewust tot een traditionele vijand van je.

Je bent hier nu wel in een nieuw land, maar je komt uit een land waar je de oorlog meemaakte en dat roept nog steeds een gevoel van angst op terwijl je weet dat dat niet meer nodig is,

In het begin van mijn verblijf in Olst had ik dat gevoel nog heel sterk en dat heeft best lang geduurd. Voortdurend had ik het gevoel dat iemand me bij elke beweging in de gaten hield. In de winkel en in mijn dorp op straat. Ik verwachtte zelfs een drone die me zou volgen,

Dit innerlijk gevoel klinkt overdreven, maar ik kon het niet onderdrukken. Het gevoel is nog niet lang geleden gelukkig min of meer verdwenen.

Ik probeer zaken altijd vanuit verschillende invalshoeken te beoordelen.

Camera’s in de straten of winkels zijn vaak handig, we hebben gezien en dat er veel criminaliteit op deze manier ontdekt wordt.

Aan de andere kant herinner ik me dat ik een artikel las dat Groot-Brittannië het aantal camera’s op straat verder wil verhogen

Dan word ik toch wel weer bang dat men een limiet overschrijdt en het een enorme privacy-killer wordt.

Een persoon heeft altijd zijn privacy nodig om dingen te doen die hij privé moet kunnen, doen zonder dat iemand dat ziet.

Een mens moet soms stiekem zijn vinger in zijn neus kunnen steken of spugen. Of geeuwen zonder dat iemand zijn aantal gezegende tanden kan tellen.

Privacy begint met de kleinste dingen en eindigt met de grootste.

Thuiscamera’s

Camera’s aan de huisdeur zijn belangrijk voor je veiligheidsgevoel, maar hier wordt de zaak ingewikkelder omdat er een risico is dat deze beelden misbruikt worden. Zijn mensen die deze beelden opvragen te goeder trouw?

Met een camera geïnstalleerd bij de voordeur van een huis kunnen de bewoners de hele buurt bespioneren.

Misschien biedt het een soort veiligheid voor de buurt, maar het wordt ook gezien als een mogelijkheid tot spionage.

Ik keek naar de camera die mijn buurvrouw op haar deur had geïnstalleerd
Ik was mijn sigaret aan het roken en dacht:

“Misschien voelen wij ons wel veiliger wanneer onze zoon wat ouder wordt en met de kinderen in de buurt gaat spelen, je weet dat er toezicht is, maar tegelijkertijd wil ik niet dat iemand weet wat ik in mijn boodschappentas heb als ik terugkom van de winkel, hoe laat ik het licht uitdoe om naar bed te gaan of wanneer het licht in de badkamer aangaat.

Ik denk nog steeds dat we teveel techniek in ons leven toelaten!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant