Anita te Riet, wat doe jij duurzaam?: We gaan bewust om met wat de natuur ons biedt!

Interessant? Deel het artikel

anita te riet eigen foto duurzaam

“Duurzaamheid? Duurzaamheid!” Met die woorden begint Anita te Riet vanaf de Oude Twentseweg in Luttenberg haar antwoord op de vraag wat ze duurzaam doet. “Mijn rol daar in… Eerlijk? Ik vond het eerder maar een vage term, nietszeggend. Of eigenlijk juist wel: alleszeggend. Voor mij, voor ons, is duurzaamheid een vanzelfsprekend iets. Niet een hype van de laatste jaren, maar iets wat gewoon in onze genen zit blijkbaar.”

Door Anita te Riet

Buiten

We hebben al jarenlang onze eigen groente en fruit verbouwd, zonder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Daar willen we niet aan. En ja, dan mislukt er wel eens een oogst. Jammer dan, de natuur wil het blijkbaar zo. We grijpen niet in met allerlei kunstmatige dingen en zeker niet met gif. Dat zou ook niet goed zijn voor de vele dieren die hier om het huis lopen, vliegen, scharrelen. En ja, dat betekent dat je wel eens te maken hebt maar een paar muizen, maar daar hebben we dan onze katten weer voor. Naast dat het ook nog eens heel gezellig is. Dus ziet ons gras eruit als een strak Engels gazon? Nee en daarmee doen we een heleboel dieren een groot plezier. En niet te vergeten onszelf, we genieten van de vele bloemen, de dieren die er rondhobbelen (ja, zelfs de muizen, spinnen e.d.). Hoe de kersen uit eigen boom smaken? Geen idee, vraag het de vogels 😉

Binnen

En dan verder het huis: we zijn al een aantal jaren voorzien van zonnepanelen en een warmtepompboiler. Afgelopen jaar het oude gedeelte laten isoleren en het oude dubbele glas laten vervangen door HR++. Ook de dakkapel vervangen door een exemplaar wat geen regen en wind doorlaat. Dat alles gaat zeker schelen in de energierekening. De volgende stap is de gaskookplaat vervangen door inductie en dan zijn wij op dat punt van het gas af.

En verder

Zo terugkijkend hebben we al veel gedaan en het einde is vast nog niet in zicht. De volgende stap is misschien wel een elektrische auto, maar die zijn me nu nog te kostbaar.

Bewust omgaan met wat de natuur ons biedt, hier zuinig mee omgaan zodat ook onze nazaten hier later net zo van kunnen genieten als wij dat doen.

 

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.