Aans-umme: bij de Stöppelhaeneoptocht hoort ook een beetje activisme

Interessant? Deel het artikel

Schermafbeelding 2021-08-26 om 12.15.28

Terwijl een flink deel van de Raarhoeksweg in het vervoersverbod voor pluimvee gelegen is, viert een van de meest prominente uitvalswegen van het dorp Raalte een feestje: vorig jaar bedachten ze spontaan hun voortuin – vaak weiland – te versieren als alternatief voor de niet doorgaande Stöppelhaene-opticht, dit jaar is dat idee het officiële alternatief van de door corona wederom afgelaste donderdagmiddagse optocht.

Het is er druk op de Raarhoeksweg, zelfs een beetje gevaarlijk druk, wegens deels kijkende dus langzaam rijdende mensen, deels sluiproutes zoekende dus hard rijdende passanten. Die laatste groep mist de huisvlijt van de Raarhoekers. Huisvlijt met de bekende Stöppelhaene-jus overgoten. Van ‘het is gevaarlijk seks te hebben in het hooi’ tot ‘als we de boeren niet hadden was het maar mooi een puinhoop geweest op het platteland’. Met een glimlach verwijzen naar bier en seks (er zit ook een stroboer op een bankje met een fles Beerenburger binnen handbereik langs de weg), met een grimlach verwijzen naar de strijd die boeren vandaag de dag voeren voor lijfsbehoud. Met daar tussendoor geschiedenisles bij de Flierefluiter waar ons duidelijk gemaakt wordt dat het platteland al lang niet meer van de boeren alleen is, dat de boer zelfs om móet schakelen om geld in het laatje te krijgen.

Je zou bijna denken dat aans-umme het alternatief kan gaan worden voor de al jaren tanende belangstelling in de eigenlijke Stöppelhaene-optocht. Aans-umme met start in finish in het centrum van Raalte, zodat je daar tot slot kunt doen waar je toch al voor naar de optocht kwam: feest vieren.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.