Groente eten is tegenwoordig razend populair en de meeste Nederlanders eten regelmatig Courgette, Champignons of Ui. Wat minder vaak gegeten wordt zijn de zogenaamde ‘vergeten groenten’, best jammer want deze zijn super gezond! In dit artikel lees je meer over 8 vergeten groenten, waaronder: Venkel, Palmkool en Postelein.
Deze vergeten groenten zijn een aanrader voor iedereen die meer afwisseling op zijn/haar bord wil hebben en tegelijkertijd wil werken aan een gezondere leefstijl. We spraken hierover met Stephanie Supprian van Diëtistenpraktijk Salus, gevestigd in o.a. Wijhe, Deventer, Zwolle en Raalte.
Haar visie: “Je kan nooit teveel groenten eten!, in welke vorm dan ook!” “Dus ga de keuken in en kook, wok, pureer, bak, gril deze smakelijke en betaalbare seizoensgroenten voor elk moment van de dag!”, aldus Stephanie.
Onlangs publiceerde Duurzaam in Salland dit artikel over vergeten groente in samenwerking met NoaberHapTrap.
Venkel – Een frisse knol
Venkel is een stevige witte knol met een anijsachtige smaak. Het bevat veel kalium, vitamine A en calcium. Dus goed voor je bloeddruk en voor je botten. De anijsachtige smaak is voor veel mensen een afknapper, maar probeer eens een venkelsoepje met zalmsnippers. Deze smaakcombinatie is zalig!En heb je vaak last van gasvorming en buikklachten? Dan moet je zeker eens venkel eten. Bij te snel, pittig en onregelmatig eten kan venkel helpen om maag- en darmklachten te verzachten en gasvorming te verminderen.
Recept: Stamppottaart met Venkel en noten
Snijbiet – familie van de rode biet
Snijbiet wordt ook wel warmoes, snijmoes of bladmoes genoemd. Qua smaak zit het tussen spinazie en rode biet in.
Het bevat veel kalium, ijzer, vitamine A, C en K. Een veelzijdige en voedzame bladgroente die helpt om je bloedvaten en botten gezond te houden.
Je kan snijbiet rauw eten, maar ook verwerken in een soep, salade, stamppot, stomen, wokken enz.
Recept: Gestoofde Snijbiet met boter en kaas
Pastinaak – zacht en zoet
Pastinaak is een zachtzoete knol die prima de aardappel in een stamppotje kan vervangen als je je koolhydraatinname wil verlagen. Maar eigenlijk kun je met pastinaak van alles doen: lekker garen in de oven; wokken met paprika en ui; mee pureren in een wortelsoep. Pastinaken zitten vol met ijzer, kalium, calcium, foliumzuur en vitamine E en C. Voor duursporters zijn pastinaken een goede bron van snel opneembare koolhydraten. Dus nog en reden om dit knolletje vaker op het menu te zetten.
Recept: Koolhydraatarme ovenschotel met Pastinaak en Prei
Schorseneren – modderige stok of geheim ingrediënt?
Schorseneren zijn niet bepaald populair door het kleverige sap wat tijdens het schillen vrijkomt. Ze schillen onder stromend water of keukenhandschoenen aandoen van te voren is dan aan te raden. Schorseneren bevatten veel ijzer, vezelstoffen en vitamine C. En verder ook kalium, magnesium, calcium, fosfor en ijzer. De vezels die in schorseneren zitten zijn inuline, dit is een prebiotica. De gunstige bifidobacterie (darmflora) groeit er gunstig op. Zo kun je veel chronische buikklachten tegengaan door 1x per week schorseneren te eten.
Recept: Schorseneren met Champignons
Palmkool – familie van de boerenkool
Palmkool of Cavalo nero lijkt veel op boerenkool, maar heeft een hardere nerf waardoor je deze beter kan verwijderen als je hiermee wilt koken. Het bevat veel calcium, vitamine C, ijzer en luteïne. Luteïne is een stof die de ogen op latere leeftijd beschermt tegen leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie en cataract.
Postelein
Postelein heeft een meer scherpe, pittige en friszure smaak. Ene fijne tegenhanger van de zachtere zoete smaken die hierboven staan beschreven. Postelein bevat heel veel calcium, kalium, ijzer en magnesium. Door deze combinatie helpt postelein om osteoporose (botontkalking) tegen te gaan. Ook postelein is net zoals palmkool rijk aan luteïne.
Recept: Geroerbakte postelein met Gember en Doperwtjes
Meiknollen – niet alleen in het voorjaar te vinden
De meiknol, knolraap en ook wel meiraap genoemd is officieel een voorjaarsknolletje zoals de naam het al zegt. In het najaar heet het een herfstknol maar ziet er net zo rozig uit als het voorjaarszusje. Meiraap is rauw scherp en radijs-achtig van smaak. Gekookt is de knol lekker zacht en mals en licht zoet van smaak en combineert goed met bv. prei.
Het bevat vitamine C en zink waardoor het goed voor de weerstand is.
Aardpeer
Dit kleine knolletje heeft wat weg van een gemberknol en is zoetig van smaak. De aardpeer is rijk aan ijzer, fosfor, vitamine B1 en inuline. Die laatste is goed voor de darmwerking, maar voor sommige mensen iets te goed! Eet er dus niet teveel van als je gevoelig bent voor gasvorming. Of wijzig je plannen voor de rest van de avond.