Waterberging Aver Heino, gelegen in de directe omgeving van de gelijknamige boerderij, ontwikkelt zich tot een schitterend rustgebied voor insecten en andere diersoorten. Dat constateert Stichting Salland Zoemt na een excursie in het waterretentiegebied, die werd geleid door Leonieke Kruit. Ruim 15 jaar geleden werd in opdracht van het toenmalige Waterschap Groot Salland de aanleg van waterbergingen rond Aver Heino voltooid. Het doel was de mogelijkheden en onmogelijkheden te onderzoeken van multifunctioneel gebruik van waterbergingsgebieden. Hierbij valt te denken aan een mengeling van toepassingen voor landbouw, natuur en recreatie. Het afgraven tot de oorspronkelijke zaadlaag heeft ertoe geleid dat planten na een jarenlange, verborgen periode in de bodem, een kans krijgen zich weer te ontwikkelen. Door het retentiegebied jaarlijks te maaien en het maaisel af te voeren, zorgt ervoor dat deze ontwikkeling zich kan blijven voortzetten.
Verrassend en hoopvol was het aantreffen van dop- en struikheide, die dankzij het afplaggen de weg naar de oppervlakte hebben hervonden. Deze ontdekking deed ons ook realiseren dat dit stukje Salland vroeger deel uitmaakte van een uitgestrekt heidegebied.
In het vroege voorjaar van 2020 zaaide Salland Zoemt een strook gelegen tussen een weiland en het waterretentiegebied in met een meerjarig wildmengsel. Daar is vrijwel niets van overgebleven. De planten die daar van oudsher al voorkwamen, komen vanzelf weer boven door één keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren.
Stichting Salland Zoemt tracht in haar werkgebied voedselrijke, veilige verbindingszones voor insecten te creëren, onder meer langs weteringen, echter het overleg hierover met het WDODelta loopt stroef, omdat het snel afvoeren van water voor hen leidend is, zodat boeren met hun zware materiaal ook in de wintermaanden hun land op kunnen. Salland Zoemt is echter van mening dat een eerlijke balans vinden tussen economische en ecologische belangen, een beter toekomstperspectief biedt met het oog op klimaatverandering en biodiversiteitscrises, dan het zwaarder laten wegen van financiële winstmodellen. Hoe dan ook, waterberging Aver Heino is een unieke aanwinst. En dit najaar komen daar ruim twintig natuurlijk aangelegde tuinen van particulieren op het Sallandse platteland bij.