Waterberging Aver Heino ontwikkelt zich prachtig

De waterberging bij boerderij Aver Heino ontwikkelt zich prachtig zoals bleek bij een rondleiding door Leonieke Kruit van Salland Zoemt.

Interessant? Deel het artikel

SallandZoemt

Waterberging Aver Heino, gelegen in de directe omgeving van de gelijknamige boerderij, ontwikkelt zich tot een schitterend rustgebied voor insecten en andere diersoorten. Dat constateert Stichting Salland Zoemt na een excursie in het waterretentiegebied, die werd geleid door Leonieke Kruit. Ruim 15 jaar geleden werd in opdracht van het toenmalige Waterschap Groot Salland de aanleg van waterbergingen rond Aver Heino voltooid. Het doel was de mogelijkheden en onmogelijkheden te onderzoeken van multifunctioneel gebruik van waterbergingsgebieden. Hierbij valt te denken aan een mengeling van toepassingen voor landbouw, natuur en recreatie. Het afgraven tot de oorspronkelijke zaadlaag heeft ertoe geleid dat planten na een jarenlange, verborgen periode in de bodem, een kans krijgen zich weer te ontwikkelen. Door het retentiegebied jaarlijks te maaien en het maaisel af te voeren, zorgt ervoor dat deze ontwikkeling zich kan blijven voortzetten.

Verrassend en hoopvol was het aantreffen van dop- en struikheide, die dankzij het afplaggen de weg naar de oppervlakte hebben hervonden. Deze ontdekking deed ons ook realiseren dat dit stukje Salland vroeger deel uitmaakte van een uitgestrekt heidegebied.

In het vroege voorjaar van 2020 zaaide Salland Zoemt een strook gelegen tussen een weiland en het waterretentiegebied in met een meerjarig wildmengsel. Daar is vrijwel niets van overgebleven. De planten die daar van oudsher al voorkwamen, komen vanzelf weer boven door één keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren.

Stichting Salland Zoemt tracht in haar werkgebied voedselrijke, veilige verbindingszones voor insecten te creëren, onder meer langs weteringen, echter het overleg hierover met het WDODelta loopt stroef, omdat het snel afvoeren van water voor hen leidend is, zodat boeren met hun zware materiaal ook in de wintermaanden hun land op kunnen. Salland Zoemt is echter van mening dat een eerlijke balans vinden tussen economische en ecologische belangen, een beter toekomstperspectief biedt met het oog op klimaatverandering en biodiversiteitscrises, dan het zwaarder laten wegen van financiële winstmodellen. Hoe dan ook, waterberging Aver Heino is een unieke aanwinst. En dit najaar komen daar ruim twintig natuurlijk aangelegde tuinen van particulieren op het Sallandse platteland bij.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden