Berichten over: MaatschappijWij

verscholen gezicht

De veerkracht van kwetsbaarheid. Zo stappen we uit onze slachtofferrol

We voelen ons snel beledigd, vooral op sociale media. Dat komt omdat we de ‘strong back soft front’-houding missen, volgens antropoloog Janine Schimmelpenninck. In deze blog helpt ze ons op weg deze houding eigen te maken. 

Lees verder »

Lokaal én gifvrij: doe je boodschappen bij deze natuurboerderijen

Lokaal en gifvrij voedsel is gezonder voor de bodem, de boer én de burger. Bovendien geeft het voldoening om je boodschappen bij een ecologische voedselproducent te doen. Maar waar liggen deze natuurboerderijen? In dit artikel vind je een overzicht.

Lees verder »

Consuminderen tijdens de feestdagen en toch genieten van overvloed: het kan

De feestdagen: een periode van veel kopen, geven, krijgen en eten. Gezellig, maar ook behoorlijk belastend voor de Aarde. Gelukkig kunnen we ook genieten van overvloed zonder daarvoor in consumerende patronen te vervallen. 

Lees verder »

Consuminderen en toch een cadeau geven (of krijgen)? Zo doe je dat

Hoe belangrijk we duurzaamheid ook vinden, het geven (en krijgen) van níet nieuw gekochte cadeaus blijft ingewikkeld. Terwijl: de essentie van een cadeau is om iemand te laten zien dat je om diegene geeft. En daarvoor hoef je écht niet te consumeren. Met deze consuminder cadeautips maak je de ontvanger en de Aarde blij.

Lees verder »

Bruisende tiny house gemeenschappen waar vrijwilligers en mensen met een zorgvraag samenwonen: Stijn van Kreij creëert ze

Wat als mensen met én zonder zorgvraag zouden samenleven als buren? Dit is precies wat sociaal ondernemer Stijn van Kreij met Butterfly Effect mogelijk maakt. Door tiny houses te plaatsen op het terrein van zorginstellingen, creëert hij verbonden gemeenschappen waar welzijn, geluk en gezondheid tot bloei komen.

Lees verder »

De zorg veranderen? Neem ‘gezondheid’ en niet ‘ziekte’ als uitgangspunt

Mensen inspireren en enthousiasmeren om anders te denken en anders te doen als het gaat om gezondheid en de gezondheidszorg. Dat is de drijfveer van Chantal Walg: “Gezondheidszorg is meer dan alleen een klacht behandelen. Het begint bij het creëren van een gezonde en sociale basis voor iedereen.”

Lees verder »

MaatschapWij: Economie is meer dan markt, geld en bbp. Waarom leren we dat dan niet op school?

In de klaslokalen en collegezalen is te weinig diversiteit aan economisch denken. Met alleen marktdenken en focus op groei gaan we de grote sociale uitdagingen als ongelijkheid en klimaatverandering niet oplossen. Hier hebben we ook concepten als samenwerking en wederkerigheid voor nodig, pleiten steeds meer economen, docenten en andere onderwijsprofessionals. Zij maken zich hard voor toekomstbestendig economieonderwijs, dat aansluit bij wat nodig is voor het welzijn van de mens en de gezondheid van de planeet.

Lees verder »

Een groene Ramadan en de Koran als duurzame gids

Stichting Groene Moslims verbindt geloof en duurzaamheid.

Lees verder »

Waarom we véél meer boeren nodig hebben (en hoe we dat voor elkaar krijgen)

In 2040 kunnen we een heel ander landbouwsysteem hebben, weet Anne van Leeuwen. Zonder landbouwgif, kunstmest en monoculturen. En met méér boeren, in plaats van minder. Maar dan wel regeneratieve boeren die het landschap herstellen en hun gemeenschap van mensen, dieren, planten en microben voeden. Anne: “Op Bodemzicht zien we elke dag dat dit mogelijk is.”

Lees verder »

Hoe geef je de Aarde een stem in je bedrijf?

Tata Steel, Shell en 3M moesten zich afgelopen jaren in de rechtbank verantwoorden voor het veroorzaken van schade aan de Aarde. Een gang naar de rechter is een krachtig middel om bedrijven ter verantwoording te roepen, maar het had niet zo ver hoeven komen als deze bedrijven de Aarde in haar bestuur hadden gehad.

Lees verder »

Bas hing zijn succesvolle IT-bedrijf aan de wilgen en werd boer

Van succesvol IT-bedrijf naar tuinder. Bas Welvering (41) maakte de stap. Met voedseltuin ‘De Blije Bodem’ wil hij Groningen gezonder en mooier maken. En dat op een eerlijke manier voor zowel boer als mensen met een kleine portemonnee. 

Lees verder »

Ex-vluchteling Salim Afghanmal geeft jonge asielzoekers een plek in zijn restaurant

Salim Afghanmal kookt in zijn restaurant niet alleen heerlijk Afghaans eten, maar ondersteunt ook jonge nieuwkomers bij hun eerste stappen in de Nederlandse maatschappij. Salim weet als geen ander hoe belangrijk dit is.

Lees verder »