Berichten over: MaatschappijWij

MaatschapWij Rineke Dijkinga op akker

MaatschapWij: Biodiversiteit verplicht

Vanuit de lucht zien de vijftig mini-akkertjes op Heerlijk Westerwolds Land er prachtig uit, maar dichter bij de grond is dat niet het geval. Op grotere schaal zijn er in Nederland en wereldwijd heel wat oogsten door extreme (weers)omstandigheden gedupeerd. Toch is er ook goed nieuws.

Lees verder »

MaatschapWij intiutief koken

MaatschapWij: Intuïtief eten brengt je in verbinding met je lichaam en de aarde

Eten doe je elke dag. Met wát je eet, kun je invloed uitoefenen op hoe je je voelt en welke voetafdruk je achterlaat. De één vindt koken geweldig, de ander doet het liever zo min mogelijk. Als je leert koken op je gevoel, kan het een bijzondere expeditie worden waarbij je ontdekt wat echt werkt voor jou. 

Lees verder »

MaatschapWij camper

Op reis een verschil maken voor mens, dier of natuur? Eline en Ilse van Fairtrail geven tips

Duurzaam reizen is zoveel meer dan alleen het vliegtuig laten staan. Want eenmaal aangekomen is er ook een heleboel dat je voor mens en planeet kunt betekenen. Bovendien brengen duurzame keuzes je dichterbij de natuur en cultuur van je bestemming. Op zoek naar inspiratie? Eline van Dam en Ilse Govers van Fairtrail schreven er voor MaatschapWij een gastblog over.

Lees verder »

maatschapwij paard natuur

MaatschapWij: De landbouw op de schop

“Ik geloof een ander verhaal. Ik geloof in een wereld waarin we voedselsystemen creëren die samenwerken met de natuur, deze zelfs helpen te regenereren en gezond voedsel verbouwen voor lokale afzet. Een verhaal waarin de boer, de consument en de aarde weer met elkaar verbonden zijn, waar regionale identiteit weer waarde heeft”, aldus Lars Veraart van de Stichting ALPA, opgericht om als landbank te fungeren voor een nieuwe generatie ecologische boeren.

Lees verder »

MaatschapWij: Een levende, houdbare economie vereist een levende bodem…

Twee werelden die symbiotisch met elkaar verbonden (horen te) zijn; de bodem waarop ons eten opgroeit uit veerkrachtige zaden en onze eigen ‘bodem’; ons darmmicrobioom, waar zo’n zeventig tot tachtig procent van ons immuunsysteem (en dus onze veerkracht) zetelt. Hoe mooi is dan dat er op het voedingsgeneeskundecongres volop aandacht was voor de levende bodem en op het zadencongres voor gezondheid en voeding.

Lees verder »

bootje stilte eenzaam maatschapwij

De kracht van verstilling, stilte

Kees van der Stel: Stilte laat zich voor mij het beste omschrijven als het zien van een grazend paard in de weide. De uitstraling, de kracht, de vrede, de rust, de schoonheid van het fysiek en de flow in het huidige moment zijn prachtig. Het is een beeld waarbij ik een gevoel van liefde en eenheid ervaar. Als het paard dichterbij komt en mij toestaat het over het hoofd te aaien, is die ervaring welhaast overweldigend en emotionerend.

Lees verder »

Podcast: Een frisse blik op straffen: de evolutie van Klaartje Freeke

Ze genoot als strafrechtadvocaat van het luxeleven op de Amsterdamse Zuidas, maar wanneer Klaartje Freeke persoonlijke tegenslag te verwerken krijgt, verbreedt ze haar blik. En die nieuwe blik ontketent niet alleen een persoonlijke reis, maar verfrist ook haar visie over straffen. “Ik denk dat straffen op zich niet zo slecht is, maar ik denk ook dat er meer aandacht mag worden gericht op vergeving en op verzoening.”

Lees verder »

verscholen gezicht

De veerkracht van kwetsbaarheid. Zo stappen we uit onze slachtofferrol

We voelen ons snel beledigd, vooral op sociale media. Dat komt omdat we de ‘strong back soft front’-houding missen, volgens antropoloog Janine Schimmelpenninck. In deze blog helpt ze ons op weg deze houding eigen te maken. 

Lees verder »

Lokaal én gifvrij: doe je boodschappen bij deze natuurboerderijen

Lokaal en gifvrij voedsel is gezonder voor de bodem, de boer én de burger. Bovendien geeft het voldoening om je boodschappen bij een ecologische voedselproducent te doen. Maar waar liggen deze natuurboerderijen? In dit artikel vind je een overzicht.

Lees verder »

Consuminderen tijdens de feestdagen en toch genieten van overvloed: het kan

De feestdagen: een periode van veel kopen, geven, krijgen en eten. Gezellig, maar ook behoorlijk belastend voor de Aarde. Gelukkig kunnen we ook genieten van overvloed zonder daarvoor in consumerende patronen te vervallen. 

Lees verder »

Consuminderen en toch een cadeau geven (of krijgen)? Zo doe je dat

Hoe belangrijk we duurzaamheid ook vinden, het geven (en krijgen) van níet nieuw gekochte cadeaus blijft ingewikkeld. Terwijl: de essentie van een cadeau is om iemand te laten zien dat je om diegene geeft. En daarvoor hoef je écht niet te consumeren. Met deze consuminder cadeautips maak je de ontvanger en de Aarde blij.

Lees verder »

Bruisende tiny house gemeenschappen waar vrijwilligers en mensen met een zorgvraag samenwonen: Stijn van Kreij creëert ze

Wat als mensen met én zonder zorgvraag zouden samenleven als buren? Dit is precies wat sociaal ondernemer Stijn van Kreij met Butterfly Effect mogelijk maakt. Door tiny houses te plaatsen op het terrein van zorginstellingen, creëert hij verbonden gemeenschappen waar welzijn, geluk en gezondheid tot bloei komen.

Lees verder »