Met open oog: Winterlicht (met fotoreportage)

De zon heeft moeite met zijn licht, wolken razen langs de hemel, soms staat Salland volop in de spotlights, dan ineens is het behelpen met donkerte. Als natuurkenner én als professioneel amateurfotograaf zijn deze dagen om je vingers er bij af te likken.

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk
Foto: Diny Heidenrijk

In de winter hebben we korte en veel donkere dagen. De zon staat nog laag en laat zich lang niet altijd zien. Maar als ze er is dan kan het licht erg mooi zijn. Op mijn tochten door ons Sallandse landschap kan ik genieten van een moment dat opeens de zon doorbreekt tussen de wolken door en ergens haar stralen op laat vallen. Of wanneer er een heldere winterdag wordt voorspeld. Dan ga ik er op uit met mijn camera.

Langs de oevers van de IJssel zijn mooie vergezichten waar te nemen. Ook al is de natuur in ruste en zijn de bomen en het struikgewas kaal toch blijft het een levendig landschap door de vogels die er zijn, zowel in als boven het water. De zon zit dan wel verstopt achter de wolken maar toch komt er een warm stralingslicht doorheen dat over het kalme IJsselwater strijkt. Zo’n soort bewolkte dag geeft dan een winters sfeertje van rust in een oer Hollands landschap. Of wanneer er op een heldere dag in de namiddag van die kleine wolkjes opkomen die in banen over de rivier drijven, prachtig aangelicht door de lage zonnestand. Wanneer er dan watervogels voorbijzwemmen en ik een statige zwaan in tegenlicht fotografeer heeft het wel wat van een sprookjes decor.

Winterlicht op het platteland wanneer het ‘s morgens iets gevroren heeft  en de zon nog door de lichte nevel heen moet komen geeft ook zo z’n eigen bijzondere sfeer. De dag ontwaakt in een dromerige bui lijkt het wel. Vage contouren en schapen die kalm lopen te grazen terwijl ze hun adem in witte wolkjes voor zich uit blazen. Heel langzaam komt dan het licht op gang en wordt de zon zichtbaar boven de horizon en de nevel trekt steeds verder op.

Later op de dag vormen zich soms grote zware wolken die boven het land hangen. En dan zie je opeens hoe die winterzon daar achter vandaan tevoorschijn komt en een boerderij doet oplichten. Misschien valt er zo wel een winterse bui maar voor nu is het even een prachtig gezicht.

Fotograferen is spelen met licht en dat kan dus ook prima in de winter.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden