Even helemaal off the grid met deze kijktips

Geen haast, negen-tot-vijf baan, wekker of urenlange files. Wel: meer aandacht en contact met de natuur. Off the grid wonen is avontuurlijk, super duurzaam en brengt je dichter bij jezelf en anderen. Klinkt goed! Maar omdat we niet van de ene op de andere dag kunnen verhuizen naar een houten huisje in de bossen, tippen we deze films en documentaires om toch in de stemming te komen.

Interessant? Deel het artikel

© MaatschapWij
© MaatschapWij

Off the grid – ook wel autarkisch wonen – wil zeggen dat je zo goed als zelfvoorzienend leeft. Eenvoudig, onafhankelijk en in verbinding met de natuur. Het wordt steeds populairder, zo blijkt bijvoorbeeld uit de opkomst van tiny houses. Voor velen is deze manier van wonen dé manier om het contact met zichzelf, anderen en de natuur te herstellen. Iets voor jou?

 

Door Fleur Akersloot

 

Met deze films kom je er vast achter:

Captain Fantastic

Een absolute topper en dus bovenaan dit lijstje staat de speelfilm ‘Captain Fantastic’. In de bossen van het noordwesten van Amerika leeft vader Ben met zijn zes kinderen. Hij schept de ideale wereld voor zijn gezin, geen hectiek, schermverslaafde kinderen of sociale druk. De kinderen lezen, maken muziek en leren jagen en koken. Klinkt geweldig, maar de film roept ook vragen op. Is dit leven wel echt zo ideaal? En wat komen ze tekort? De twijfels, ontmoetingen en botsingen met de ‘normale’ buitenwereld geven ons waardevolle inzichten. Te huur (op het moment van schrijven) bij Cinetree.

Into the Wild

Heb je het over off the grid, dan denk je waarschijnlijk aan de film ‘Into the Wild’. Mocht je deze parel hebben gemist, dan bij deze; een echte must see! ‘Into the Wild’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en dat maakt de film des te sterker. Na afloop van zijn studie geeft hoofdpersoon Chris zijn geld weg aan een goed doel en verbreekt het contact met zijn familie. Hij wil ontsnappen aan het materiële en trekt naar de wildernis in Alaska. De film geeft misschien niet het meest romantische beeld van een leven in de wilde natuur weer, maar biedt wel een waardevol perspectief op onze materialistische wereld. Te huur (op het moment van schrijven) bij Pathé Thuis.

Happy People: A year in the Taiga

Het leven in het dorp Baktha, aan de Yenisei-rivier in de Siberische Taiga, is al honderden jaren hetzelfde. De documentaire ‘Happy People: A year in the Taiga’ volgt de inwoners van het dorp gedurende 365 dagen en laat zien hoe zij volgens het ritme van de vier seizoenen leven. De film toont hoe het is om met de natuur te leven en biedt een andere kijk op waar geluk ‘m nu echt in zit. Huren of kopen via Music Box.

Garbage Warrior

De documentaire ‘Garbage Warrior’ vertelt het verhaal van de bevlogen Amerikaan Michael Reynolds. Als architect had Michael de missie om zelfvoorzienend en duurzaam wonen mogelijk te maken. Maar de bureaucratie zat zijn visie in de weg. In de documentaire zie je hoe hij het onwaarschijnlijke mogelijk maakt en een radicale verandering teweegbrengt. Kijken kan on demand op Vimeo.

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld

Dé expert in afgelegen wonen is natuurlijk Floortje Dessing. In zes seizoenen ‘Floortje Naar Het Einde Van De Wereld’ bezocht ze de meest uiteenlopende afgelegen plekken waar mensen een bestaan wisten op te bouwen. Bijvoorbeeld Mike, de oud-snowboard kampioen, die z’n eigen huisje bouwde bovenop een berg, weg van alle luxe die hij gewend was. En dat afgelegen wonen ook kan met een voltallig gezin, bewijzen de Duitse Ingmar en Veronika. Zij leven met hun negen kinderen helemaal zelfvoorzienend in de wildernis van Chileens Patagonië.

Huisje nr. 30314 van natuurhuisje.nl

Wil jij ook even off the grid?

Droom jij ervan om te ontsnappen aan de ratrace en een simpeler leven te leiden, maar is helemaal off the grid net een stap te ver? De (stads)drukte en digitale afleiding achterlaten kan ook dichterbij huis. Deze eco cabins liggen op onontdekte plekken in de natuur en zijn de ideale plek om te ervaren hoe het is om afgelegen en offline te wonen. Of kom tot rust en geniet van het groen in een natuurhuisje in Nederland en de rest van Europa. En ook: laat je inspireren door de Nederlandse variant van de Earthships van Michael Reynolds.

Ontvang al onze artikelen, kijk- en boekentips en meer in je inbox door je hier gratis aan te melden voor onze nieuwsbrief

Bron: MaatschapWij

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.