Hasan Kaddour’s zorgen om Nederland: de impact van de Syrische ontwikkelingen en de veiligheidsrisico’s

De Syrische realiteit veranderde in een ongekend snel tempo, wat iedereen die het volgde verraste. Binnen slechts 11 dagen werden alle frontlinies van het regimeleger en de Iraanse en Iraakse sektarische milities doorbroken. De rebellen bereikten Damascus en kondigden een nieuw tijdperk voor Syrië aan.

Interessant? Deel het artikel

Hasan met Shaam

 

Hoewel dit een ongelofelijk snel verloop kende, heeft het een nieuwe realiteit, nieuwe details en veranderingen geïntroduceerd, met name op het gebied van de Syrische demografie.

In deze korte column wil ik het onderwerp benaderen vanuit het directe en indirecte effect dat Syrië op Nederland zal hebben. Dit is relevant, aangezien er ongeveer 100.000 Syriërs in Nederland wonen, waarvan meer dan de helft inmiddels Nederlandse staatsburgers zijn. Daarnaast zijn er Syrische asielzoekers die nu een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning hebben.

De Syrische gemeenschap heeft zich ook in een opmerkelijk hoog tempo geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. Uit eerdere rapporten blijkt dat Syriërs tot de gemeenschappen behoren die zich het snelst hebben aangepast en bijzondere banden hebben opgebouwd met de Nederlandse samenleving.

De toespraak van Zijne Majesteit de Koning tijdens de viering van de kerstperiode heeft mij diep geraakt en geïnspireerd met vele emoties en gedachten. De koning sprak over de Nederlandse samenleving in al haar diversiteit: christenen, moslims, joden, ongelovigen en anderen.

Vooral de uitspraak van de koning dat wij, als Nederlandse moslims, trots kunnen zijn op dit land, moedigde mij nog meer aan om dit artikel te schrijven.

De koning zei: “Wij importeren geen onvrede en haat naar onze straten.” Deze woorden waren de sleutel om mijn hart te openen en mijn zorgen over mijn land, Nederland, te uiten.

Tegelijkertijd wil ik, als Syriër, mijn wensen uitspreken aan de Nederlandse regering en Zijne Majesteit de Koning om mijn moederland Syrië te ondersteunen en als een van de eersten bij te dragen aan de wederopbouw daar.

Het schip van het terreurregime is gezonken

Asiel is niet het enige onderwerp dat de relatie tussen de twee samenlevingen typeert, maar het is wel een van de meest besproken kwesties. Deze kwestie bevindt zich nu, gezien de ontwikkelingen in Syrië, in een gevoelige fase. De realiteit is veranderd, nu het schip van het regime is gezonken. Het is bekend dat wanneer een schip zinkt, iedereen er een voor een van af springt.

Wat betekent dit voor Nederland?

Het eerste wat zal gebeuren, is een verschuiving in de aard van de vluchtelingen als de situatie voortduurt. Ik neem aan dat de overheid en de inlichtingendiensten hiervan op de hoogte zijn, of ik hoop in ieder geval dat ze dit nauwlettend volgen.

De rebellen en de onderdrukten van alle Syrische geloofsgroepen hebben hun eerste recht verworven: het recht op hun land en de poging om een nieuw Syrië op te bouwen.

De meerderheid van de Syrische vluchtelingen die naar Nederland en Europa zijn gekomen, bestond uit rebellen en burgers. De verschuiving in het type vluchtelingen betekent dat degenen die nu op de vlucht willen slaan, voornamelijk soldaten en officieren van Assad en de zogenaamde “shabiha” zullen zijn. Deze “shabiha” zijn wrede terroristische milities die aan de kant van het regime vochten.

Ik ken deze milities persoonlijk. Ze bestaan uit criminelen die veroordeeld zijn voor drugshandel, wapenhandel, verkrachtingen en brute executies. Deze misdaden overtreffen zelfs de wreedheid van ISIS, wat velen tot oprecht afgrijzen bracht.

Nederland moet waakzaam zijn

Mijn geboorteland Syrië zal zich wellicht van deze individuen ontdoen, die nu als ratten in een hoek zijn gedreven. Maar tegelijkertijd kan ik het niet verdragen om deze mensen in mijn rustige tweede thuisland te zien rondlopen.

Het is ondraaglijk om te bedenken dat een “shabih” door de straten van mijn dorp, Olst, zou lopen. Dit dorp, waar ik al tien jaar woon en waar ik nog nooit een ruzie tussen twee mensen heb gezien, is een toonbeeld van sociale harmonie.

Kun je, als je in mijn schoenen zou staan en de achtergrond van deze criminelen kent, je op je gemak voelen met hun aanwezigheid in jouw Nederlandse dorp of stad? Hoe kunnen we ons veilig voelen als iemand met een verleden vol moord, roof en plundering hier probeert te integreren?

De “shabiha” worden gekenmerkt door een gebrek aan geloof, moraal, opvoeding en respect voor de wet. Wat gebeurt er als deze mensen, die in Syrië worden gezocht voor gerechtigheid, Nederland bereiken?

Bovendien opent Nederland hiermee mogelijk de deur voor wraakacties op haar grondgebied. Veel Syrische Nederlanders die hier al jaren wonen, hebben familieleden verloren door deze “shabiha”. Het is ondenkbaar dat zij deze mensen in de straten zien lopen zonder dat gerechtigheid is geschied. Zulke situaties kunnen leiden tot wraakacties, iets wat de sociale orde in gevaar brengt en waar Nederland niet bij gebaat is.

Eén rotte appel kan de hele mand verpesten

Natuurlijk zullen niet alle nieuwe asielzoekers “shabiha” zijn. Maar zoals ik al eerder noemde, zal het aandeel onder hen aanzienlijk zijn. Daarom is het besluit om asielaanvragen voorlopig op te schorten enigszins verstandig. Ik pleit echter voor een gezamenlijke aanpak, waarbij de IND, de AIVD en juridische vertegenwoordigers van de overheid samenwerken.

Geen enkele aanvraag mag worden goedgekeurd zonder een grondige achtergrondcheck van de aanvrager. Het is essentieel om vast te stellen of iemand ooit deel uitmaakte van terroristische milities of betrokken was bij criminele activiteiten. Tegelijkertijd moeten oprechte aanvragen zorgvuldig worden behandeld. Het tijdelijk opschorten van asielaanvragen is in deze context een logische stap.

Nederland zal haar rol als humanitair leider in de wereld en als baken van vrijheid en democratie niet opgeven. “ook al heeft het politiek gezien periodes van ziekte doorgemaakt door rechtse regeringen, maar het zal zich zeker herstellen“. Daarom doe ik een oproep aan de Nederlandse regering en zelfs aan Zijne Majesteit de Koning: Nederland moet zich nu richten op het ondersteunen van de wederopbouw van Syrië.

Begrijpelijke politieke voorzichtigheid jegens de nieuwe Syrische regering mag dit niet in de weg staan.

De wederopbouw van Syrië biedt een structurele oplossing voor het probleem. Je kunt de symptomen niet behandelen zonder de oorzaak van de ziekte aan te pakken. Syrië heeft miljarden nodig, expertise, en alles wat mogelijk is om haar wederopbouw te realiseren.

Woningen zijn daar nog steeds verwoest, zodat de meeste ontheemden nog niet kunnen terugkeren. De infrastructuur ligt in puin, de landbouw verkeert in slechte staat, de industrie is verwoest, en het onderwijs moet van de grond af opnieuw worden opgebouwd. Scholen, ziekenhuizen en moskeeën werden systematisch gebombardeerd door Assad.

Nederland kan hierin een sleutelrol spelen en het Syrische volk zal hiervoor tot in de eeuwigheid dankbaar zijn.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Hasan Kaddour’s zorgen om Nederland: de impact van de Syrische ontwikkelingen en de veiligheidsrisico’s”

  1. Marian Vlierhuis

    Beste Hasan,
    Wederom een heldere visie van jou op de nieuwe situatie in Syrië. Hoopvol en alert.
    O.a.Nederland zou een zeer belangrijke rol in de opbouw van Syrië kunnen spelen. Ik hoop dat de Nederlandse regering en onze bevolking ook de waarde hiervan gaan inzien. Met elkaar in verbinding gaan en oplossings gericht samen werken aan de wederopbouw van jouw land. En tevens nieuwe handelswegen inslaan.
    Ik hoop dat jouw artikelen ook gelezen worden in Den Haag en bijdragen aan een goede samenwerking.
    Waar een wil is, is een weg.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.