Eetbaar Olst- Wijhe: Een Groen Lint voor Olst

Eetbaar Olst Wijhe organiseert samen met vrijwilligers 20 november de aanplant van bomen en struiken langs de Kneu in Olst.

Interessant? Deel het artikel

eetbaar ow

De zuidrand van Olst blijft in zijn geheel nog steeds ‘groener’ worden, en krijgt er op 20 november weer een stevig stuk ader bij. Eetbaar Olst-Wijhe heeft het initiatief genomen tot de aanleg van een Groen Lint, als verbinding tussen twee belangrijke ecologische ‘habitats’: het Natura 2000-gebied in de uiterwaarden en de bosrijke landgoederenzone aan de oostkant van het spoor. Die dag zullen noabers uit omgeving en achterban samen met een aantal vakmensen een flink aantal nieuwe bomen en struiken gaan aanplanten.

Bermen verduurzamen

De gemeente Olst-Wijhe stelt hiervoor de bermen van de Kneu beschikbaar, de weg die vanaf de dijk naar extra groene wijken voert. In het Aardehuis, het Vriendenerf en binnenkort ook de Olstergaard krijgt de biodiversiteit al veel ruimte. Veel bewoners onderhouden hun tuin op een natuurlijke manier. Daarbij houd je de bodem bedekt, en geef je veel verschillende planten een plek, vooral soorten die van waarde zijn voor vrij levende organismen – insecten, vogels, amfibieën, reptielen, en kleine zoogdieren. Bovendien is ook het ondergrondse leven maar wat blij met die bovengrondse diversiteit – de microscopisch kleine levensvormen die we nooit direct zien, maar die zo belangrijk zijn voor de vitaliteit van het hele ecosysteem. Wanneer veel mensen bij elkaar in de buurt voor zo’n rijke plantaardige basis zorgen, heeft dat zichtbaar effect op de biodiversiteit. Ook het Groene Lint zal dit nog versterken. En daarmee gaat Olst-Zuid als geheel steeds meer een inspirerend voorbeeld vormen voor elders, van wat er mogelijk is als verschillende partijen actief samenwerken aan de biodiversiteit. Eetbaar Olst-Wijhe staat uiteraard open voor initiatieven om dat op andere plekken ook te gaan aanpakken.

Eerste stap

Op 20 november gaat de eerste fase van het grotere plan de grond in: vanaf het begin van de Kneu, die bij de rotonde-afslag Olst-Zuid de dijk afrolt, tot aan de Jan Schamhartstraat. Hier blijft de gemeente de bermen als hooiland beheren, maar daarin worden stroken afgeplagd en ingezaaid met bloemenmengsels, zodat er zich blijvende, extra bloemrijke randen kunnen vestigen. Dat inzaaien gebeurt in aanloop naar de 20e; op de dag zelf komen er verschillende soorten grotere bomen bij, waaronder knotwilgen en elzen, en een aantal kortere heggen en bosjes. Hiervoor wordt een bont mengsel van inheemse struiken aangeplant, zoals egelantier, gele kornoelje en Gelderse roos, plus een aantal eetbare soorten zoals hazelaar, zwarte bes en mispel. Een ervaren partij in deze samenwerking is Stichting Hoop Heggen. Net als Eetbaar Olst-Wijhe zelf is deze stichting gevestigd in Olst, en is zij ‘in de prijzen’ gevallen bij het landelijke Deltaplan Biodiversiteitsherstel, dat vanuit haar innovatiefonds kansrijke initiatieven ondersteunt. Andere spelers die meedoen in het project zijn Holsto Tuinen, die de bomen levert, plus een aantal lokale vakmensen zoals van de Agrarische Natuurvereniging Groen Salland.

Groenprofessionals

Het ontwerp is ontstaan vanuit expertise van betrokken groenprofessionals en in overleg met gemeente Olst-Wijhe, Waterschap Drents-Overijsselse Delta, en diverse omwonenden. Daarbij is de buurt uitgenodigd voor een online presentatie; deze is hier online terug te vinden. De reacties waren vrijwel zonder uitzondering positief, en met de concrete feedback is het ontwerp verder verfijnd en verbeterd. De financiering voor het grondwerk en alle plantgoed voor het Groen Lint komt uit meerdere bronnen: genoemd Innovatiefonds voor biodiversiteitsherstel, het SBNL Natuurfonds, en een subsidie voor vergroening van dorpen en steden van de provincie Overijssel. Met dit soort fondsen en mogelijkheden die er steeds meer bijkomen, kunnen we als burgers direct in onze leefomgeving werken aan meer biodiversiteit en ecologische veerkracht. Tegelijk zorgen we hiermee voor meer variatie en verfraaiing van het landschap. En daarmee wordt deze groeiende woonbuurt ook steeds vitaler en gezonder voor haar menselijke bewoners.

 

Op de hoogte blijven? Meld je dan hier aan als lezer van de Nieuwsbrief.

Contact: groenlintolst@gmail.com

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *