Eelerwoude: Zonnevelden gaan niet ten koste van biodiversiteit

Zonnevelden gaan ten koste van de biodiversiteit. Dat is vaak de gedachte. Eelerwoude bewijst al jaren het tegendeel. Het nieuwste project, Solar Eco Plus, is een goed voorbeeld van de innovatiedrift die zo kenmerkend is voor Eelerwoude. Bifacial zonnepanelen, getest op verschillende gronden en in verscheidene opstellingen – het is nog niet eerder gedaan. Het project is dan ook een primeur voor Nederland. En de hele wereld kijkt mee…

Geen link naar partner

Interessant? Deel het artikel

zonnepanelen eelerwoude

Door Stephan Schorn van Eelerwoude

Het Nationaal Consortium Zon In Landschap, waar Eelerwoude al jaren onderdeel van uitmaakt, doet intensief wetenschappelijk onderzoek naar het correct implementeren van zonnevelden in het landschap. Onder dit consortium vallen een aantal belangrijke kennisprojecten, waaronder Solar Eco Plus. De partners van het consortium (TNO, Wageningen University, LC Energy en SolarCentury) hebben de subsidie DEI (Demonstratie Energie Innovatie) ontvangen vanuit de Rijksdienst RVO.

De uitkomsten van de projecten die nu lopen kan Eelerwoude direct implementeren in het de projecten die ze voor zonontwikkelaars ontwerpen. Bouwen terwijl je onderzoekt dus, of onderzoeken terwijl je bouwt. Daarbij biedt Eelerwoude de garantie dat actuele wetenschappelijke ontdekkingen direct geïmplementeerd kunnen worden, voordat de onderzoeksresultaten openbaar worden gemaakt voor iedereen. Vergaarde kennis kan ook voor nieuwe klanten in de praktijk gebruikt worden. Zo is Eelerwoude altijd bezig met de agenda van morgen: ideeën haalbaar maken en projecten realiseren voor onze klanten.

Solar Eco Plus

Het consortium doet onder andere onderzoek naar het effect van zonnevelden op de bodemkwaliteit en biodiversiteit. Het streven is om zes nieuwe test-zonnevelden in Nederland te realiseren – vier vormen van zonnepanelenplaatsing, drie bodemsoorten.

De kern van het project is het versterken van de biodiversiteit. Ook worden de ecologische en economische opbrengsten van de zonnevelden bepaald voor de drie hoofdsoorten grond: zand, veen en klei. Dat doen de samenwerkende partijen door middel van innovatieve tweezijdig werkende panelen te gebruiken en na te denken over de ruimte tussen de panelen. Een primeur voor Nederland, waar de hele wereld naar kijkt. Want het gebruik van bifacial (semi-transparante) zonnepalen in de proeftuinen is al bijzonder, maar door ze ook nog op de vier onderscheidende manieren te plaatsen (zuid, oost-west, verticaal en zonvolgend) op de drie grondsoorten én met verschillen in de tussenafstanden is uniek. Het doel is balans te vinden tussen bodembehoud en rendement. Een onderzoek met resultaten om naar uit te zien.

Andere kennisprojecten

Solar Eco Plus is slechts een van de vele belangrijke kennisprojecten die voortstromen uit het consortium. Om er nog een paar te noemen: met Energietuinen Nederland willen de Natuur- en Milieufederaties zichtbaar maken dat grootschalige opwek van duurzame energie ook kan samengaan met natuur en recreatie, In My Backyard Please heeft als doel vast te stellen hoe betaalbare grondgebonden zonnevelden ontworpen en ontwikkeld kunnen worden en EcoCertified is een certificaat voor beheer van bestaande en toekomstige zonnevelden als bewijs van hun ecologisch-gedreven en biodiverse kwaliteiten.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *