Meer berichten

Windesheimstudenten onderzoeken of invloedrijke Sallanders voorop lopen in de energietransitie

Hoe kun je Sallanders bewust maken van de urgentie van de energietransitie? Met die vraag zijn vier studenten van het Windesheim Honours College een onderzoek gestart.

Lees verder »

Dierenrijk is het gedrag van mens zat: is de wolf vriendelijk, is het weer niet goed

De diersoort ‘de mens’ mag de diersoort ‘de wolf’ niet met verfballetjes beschieten. Diersoort mens wilde daartoe overgaan om diersoort wolf wilder te maken. Diersoort mens is namelijk bang voor diersoort tamme wolf.

Lees verder »

Wandelen met Sjaak: Een kleine wereld

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vanmorgen was het een kleine wereld maar desondanks was er genoeg te beleven.

Lees verder »

Ferdi Hummelink: Wat is de echte prijs van landbouw?

Terwijl de boeren met hun trekkers op oorlogspad blijven, vraagt Ferdi Hummelink zich de echte prijs van landbouw af. ‘True Pricing’ heet dat: bepalen wat de echte prijs van een product is. Een prijs die zich o.a. uitdrukt via het gigantische ruimtegebruik door vooral veehouderijen. 

Lees verder »

Boswachter Ine: Gescharrel

Boswachter Ine Nijveld schrijft regelmatig columns over haar belevenissen in de natuur.

Lees verder »

Moerasvoertuigen in de Raarhoek, ’t is voor de goede zaak

Wat kriege wie noe dan? Zwaar materieel in het wuivende riet. Moerasvoertuigen zijn het, laat Waterschap Drents Overijsselse Delta weten. Om maaiwerk te verrichten in de waterbergingen in de Raarhoek.

Lees verder »

Maaike Hoijtink, wat doe jij duurzaam? We zijn al jaren van het gas af. Heerlijk!

Maaike Hoijtink is een voorloper in duurzaam doen en denken. Elektrisch rijden, van het gas af en water opvangen om het toilet door te spoelen: soms loopt ze zelfs té ver voor de troepen uit. Maar dat maakt niks uit.

Lees verder »

Onduidelijkheid rondom Parkinson: “Sommige boeren en telers voelen zich schuldig aan hun eigen ziekte”

In haar praktijk in het Westland ziet neuroloog Marieke van Oijen steeds vaker parkinsonpatiënten. Is er een verband met de pesticiden die daar veel gebruikt worden? In de Volkskrant schrijft zij over haar zoektocht naar antwoorden én haalt ook tuinbouwvoorbeelden aan.

Lees verder »

Kruisbestuiving Bokaal voor Bijenvereniging Heino die de roetbij wil redden

Sallandse natuurclubs hebben vrijdagavond de roetbij geadopteerd. Kees Koopman en Paul van der Eerden kregen er gelijk bij de start al de ‘Kruisbestuiving Wisselbokaal’ voor uitgereikt.

Lees verder »

In vogelvlucht schoonmaak van sloten controleren  

Scherpere beelden en minder afhankelijk van het weer. Dat zijn de voordelen die het gebruik van luchtfoto’s in plaats van satellietbeelden hebben voor de controle op het schoonmaken van sloten. Althans, dat gaat Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) onderzoeken.

Lees verder »

Nieuwe subsidie om samen met je buurt bomen te planten

Wie samen met buren, vrienden of collega’s de omgeving wil vergroenen door bomen te planten in de straat, openbare tuinen of andere publieke plekken, hoeft dat niet uit eigen zak te betalen! De provincie Overijssel stelde eerder dit jaar de subsidie ‘Kleinschalige aanplant’ van bomen open, waar kleine plant-projecten mee betaald kunnen worden. Enthousiaste bomenplanters kunnen hier tot 3 januari 2023 nog gebruik van maken.

Lees verder »

7 redenen waarom consuminderen gelukkig maakt

Iets nieuws kopen geeft een kortstondig moment van geluk. Met de nadruk op kortstondig. Want zo snel als dat fijne gevoel opkomt, zo snel is het ook weer verdwenen. En dus blijf je eeuwig consumeren zonder dat je vindt wat je zoekt. Tijd om deze negatieve spiraal te doorbreken en jezelf de ‘Koop Niks Nieuws Challenge’ te geven. Dan zeg je ‘ja’ tegen heel veel mooie dingen…

Lees verder »