Salland deze week: Marry Hartkamp stuurt de minister een Parkinson-video-oproep om tegen glyfosaat te stemmen

Marry Hartkamp vraagt minster Piet Adema zijn poot stijf te houden als vrijdag over het landbouwgif glyfosaat gestemd wordt. Marry woont in Hoonhorst tussen de velden die met roundup gespoten worden. Maar haar kleinkinderen ook!

Interessant? Deel het artikel

gif
Dit wordt nu nog gebruikt bij reguliere landbouw bij aardappels poten

Volgende week vrijdag 13 oktober stemmen de Europese lidstaten over het gebruik van het landbouwgif glyfosaat. De FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging roepen demissionair landbouwminister Piet Adema opnieuw met klem op om dan namens Nederland tegen het voorstel te stemmen voor het verlengen van de vergunning voor deze onkruidverdelger.

Schadelijk

De drie organisaties vinden dat de demissionaire minister moet luisteren naar de meerderheid van de Tweede Kamer. Die was begin vorige maand meer dan duidelijk: glyfosaat moet verdwijnen uit de Europese Unie. De chemische stof in bestrijdingsmiddelen zoals het bekende merk Roundup is zeer schadelijk voor mens, dier en milieu.

Marry Hartkamp is een van de leden van de Parkinson Vereniging. Ze woont in Hoonhorst en we spraken al eens eerder met haar. Toen wilde ze liever nog niet met naam en toenaam in de publiciteit, maar haar verhaal wilde ze wel kwijt. Zij en velen in haar familie hebben Parkinson. Marry weet wel zeker dat dat komt omdat ze thuis op het loonbedrijf veel met landbouwgif in de weer waren. Daar waar ze nu woont worden de pootaardappelen ook zo’n twintig keer bespoten voordat ze geoogst worden. Ieder jaar gaat het om meer hectares aardappelen. Zij woont daar tussenin. Maar erger nog, haar kleinkinderen ook. Om die reden tekende Marry de petitie van de Parkinson Vereniging (zie verderop in dit artikel), ze sprak ook een video-oproep aan de minister in.

Marry waarschuwt de gebruikende boeren ook. We moeten niet alleen de omgeving veilig houden, vindt ze, de boer en de loonwerker zelf lopen eigenlijk een nog veel groter risico.

 

Lees hier het verhaal dat we eerder met Marry schreven, toen nog onder een andere naam.

Houd de poot stijf!

De Parkinson Vereniging: Adema liet weten dat hij pas een standpunt wilde innemen nadat hij zich goed had laten informeren. Daarvoor heeft de minister nu voldoende tijd en gelegenheid gehad. Met de kennis die hij heeft over glyfosaat kan hij maar nog één ding doen: net als Duitsland en Oostenrijk zijn poot stijf houden in Brussel en tegen langer gebruik van het gif stemmen.

De Europese instantie die bestrijdingsmiddelen beoordeelt, de EFSA (European Food Safety Authority), heeft de lidstaten geadviseerd om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Onbegrijpelijk, vinden de FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging.

Overigens heeft een minister ook gewoon te doen wat de Tweede Kamer hem opdraagt. De Tweede Kamer bepaalt immers!

Slecht voor de gezondheid

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de stof zo goed als zeker kankerverwekkend. Ook zijn in verschillende studies aanwijzingen dat het de kans op de ziekte van Parkinson vergroot. Verder is het middel slecht voor insecten, het waterleven en de bodemkwaliteit. Veel boeren gebruiken glyfosaat om het groen van hun akkers te halen, zodat ze die makkelijker kunnen bewerken. Hierdoor ontstaan de bekende gele akkers. LTO komt overigens niet echt op voor haar leden. Deze organisatie adviseert na gebruik gauw te ploegen, om gezeur te voorkomen. Alsof dat erger is dan een vergrote kans op kanker en neurologische ziektes…

Manifest

De FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging brachten eerder al een gezamenlijk manifest bestrijdingsmiddelen uit. Daarin sporen ze de Nederlandse overheid aan de samenleving beter te beschermen tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen.

Voor glyfosaat zijn voldoende gezonde alternatieven, betogen de drie organisaties. Denk aan mechanisch wieden, strokenlandbouw en ondiep ploeg. De overheid moet investeren om het boeren makkelijker te maken om over te stappen op nieuwe teelmethoden. Zo voorkomt zij dat de landbouw sector glyfosaat vervangt voor een nog schadelijker cocktail van middelen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Salland deze week: Marry Hartkamp stuurt de minister een Parkinson-video-oproep om tegen glyfosaat te stemmen”

  1. Pingback: Landbouwminister schoffeert democratie met blanco stem over landbouwgif: De Tweede Kamer is de baas! - Geluk Centraal

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.