Raalte gaat zaterdag open tenzij, Wijhe blijft nog dicht, Deventer start petitie

Interessant? Deel het artikel

veilig open persberichtfoto

De Raalter ondernemers hebben besloten zaterdag met de winkels open te gaan. “De lockdown zou tot 14 januari duren, dus gaan we de 15de weer open”, zegt citymanager Henny Zomer. Het is een openstelling tenzij: “Als het kabinet vrijdag zegt dat we niet open mogen en dat ze dat streng gaan controleren met hoge boetes als gevolg, dan denk ik dat we dicht blijven. Maar daar gaan we niet van uit. Ondernemers zijn er ook wel helemaal klaar mee. We kunnen ook gewoon open, met inachtneming van alle veiligheidsregels die er gelden.”

Zomer gaat er vanuit dat het kabinet dat ook inziet. Tegelijk weet ze dat de rek er bij de ondernemers behoorlijk uit is. “Als je tot twee keer over met kerst je voorraden niet hebt kunnen verkopen, dan kun je je voorstellen dat de nood hoog is.”

In Wijhe wachten de ondernemers nog even. “Wij gaan niet open”, zegt woordvoerder Jan Amse.

Uit diverse gemeenten komen inmiddels ook geluiden dat de politie hoe dan ook niet gaat optreden tegen winkel-openingen.

Deventer

In Deventer is de petitie de winkels hoe dan ook open te gooien al tegen de 2000 keer ondertekend. Je kunt dat hier doen. En in Colmschate zijn ondernemers van plan de koffie klaar te zetten. In open winkels.

(lees verder onder de foto)

Van het BinnenstadManagement: Ruim 1200 ondernemers (horeca en retail) en vastgoedeigenaren, verenigd in Stichting Deventer BinnenstadManagement (SDBM), worden al bijna twee jaar sterk belemmerd in onze bedrijfsvoering vanwege de coronacrisis. Met elkaar dragen zij sterk bij aan een vitale binnenstad van Deventer. Click & collect en bezorgen dekt op geen enkele manier de schade. De steunmaatregelen voor ondernemers dekken ook de werkelijke schades absoluut niet. En de reserves zijn op.” Dus wordt het kabinet opgeroepen de lockdown voor de horeca en de retail te beëindigen. “We willen de binnenstad weer open! En als je naar de landen om ons heen kijkt, dan kan dat ook gewoon.”

Landelijk

Landelijk zijn de branches van INretail, Vakcentrum en RND actie aan het voeren met ‘open winkels, daar worden we samen blij van’. Hun woordvoerder: “Iedereen wil weer terug naar het normale leven. Consumenten willen zelf weer de regie hebben over waar en wanneer ze de aankopen doen in Nederland. In aanloop naar de persconferentie vrijdag aanstaande doen winkels massaal mee met de campagne en de oproep dat ze op 14 januari weer veilig open kunnen. Met posters op winkelruiten en onder meer berichten op hun social media laten de ondernemers aan Nederland weten dat ze er klaar voor zijn weer bezoekers te ontvangen.

Veiligheid staat voorop en met afstand houden, mondkapjes en de gebruikelijke hygiënemaatregelen kan iedereen weer terug naar het normale leven met open winkels. Het is onderdeel van het plan dat aan het kabinet is aangeboden en past in een scenario waarin we met corona moeten leren leven zonder telkens in een lockdown te belanden. Als de situatie er om vraagt, kan met een maximering van het aantal bezoekers per winkel gewerkt worden.

Momenteel zijn 56.000 winkels gesloten. Iedereen wil dat dit zo snel mogelijk ophoudt zodat winkels weer open kunnen en mensen de draad van het normale leven weer kunnen oppakken.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.