Wat doet de natuur nu dan! Zwaluwen ruimen hun nest op

De natuur kan zich alleen maar nieuw leven permitteren omdat ze zichzelf afsterft. Voor bomen en planten is het dat meest zichtbaar. Boven de grond sterven ze af of laten ze het blad vallen. Dieren houden rekening met de dood: als ze veel nakomelingen krijgen, komt dat omdat er veel jongen het niet overleven.

Interessant? Deel het artikel

zwaluw, skelet

Een zwaluw – denken we – kijkt niet op een eitje meer of minder. In het hele voortplantingsproces zijn ze er op berekend dat er af en toe eens eentje buiten het nest valt. Of – zoals de foto boven dit artikel – nooit zijn nest uitkomt. De eerste zwaluwen zoeken vaak hun oude nest terug voor dit jaar, ze beginnen dan met opschonen. “Er lag blijkbaar nog een jonge in van vorig jaar, die er nu is uitgegooid. Ook dat is het leven op het platteland.”

Een groep natuurdeskundigen houdt voor Salland Zoemt elkaar via de app op de hoogte wat de natuur nu weer doet. HierinSalland leest mee. Heb jij een inbreng? Kom maar door!

Er zijn inderdaad al weer zwaluwen gespot. Maar dat zegt niet dat het al weer zomer is. Wel dat ie er aan komt. Zwaluwen voelen dat. Meerkoetjes ook trouwens. Die zijn al aardig op weg met hun nageslacht: een hele hoop eieren hebben ze uit te broeden. Zoveel, omdat zij ook wel weten dat er in de natuur ook dieren zijn die een rauw ei bij het ontbijten blieven.

Toch doen die meerkoetjes er alles aan hun aankomende kroost te beschermen. Best agressieve beestjes zijn het. Kordaat in de beweging ook. Ze maken er een geluid bij dat je als vanzelf aanspoort afstand te houden.
“De meerkoet is van oorsprong een moerasvogel die het heel succesvol doet in de Nederlandse wateren. Je komt ze dan ook overal tegen. Erg geliefd zijn ze niet, gedragen zich lekker rebels en maken graag ruzie met andere watervogels.”
Vooral als er meer dieren uit dezelfde vijver vissen. Die van de foto hieronder hebben het echtpaar Eend verdreven.

Hoe zo’n gesprek met natuurliefhebbers kan lopen:
“De natuur is af en toe  meedogenloos, wreed en soms sadistisch. Daar is deze vogel ook achter.”
zwaluw, skelet

“Waarschijnlijk ten prooi gevallen aan een kat. Die doden hun veroverde prooi langzaam en wreed. De dieren die in de natuur leven, kennen het natuurlijke recht van de sterkste en de slimste. Hoe lager in de pyramide, hoe meer risico.”
“Of misschien is het nog wel simpeler: Dieren kennen helemaal geen’goed’ en ‘kwaad’.”
“Wij kijken met mensenogen naar de natuur. Ik heb eigenlijk geen flauw benul hoe de natuur naar zichzelf kijkt. Maar ik denk wel dat dieren intelligente wezens zijn.”
“De natuur… eten en gegeten worden. Van de grootste dieren en bomen tot de kleinste bacteriën. Daar maken we deel van uit.”
“Ik zag afgelopen week een aflevering van de keuringsdienst van waren over kalfsvlees: het overblijfsel van de melkindustrie. Die kalfjes worden naar verzamelplekken gebracht na twee weken leven, waar er zoveel kalfjes bij elkaar zitten dat ze massaal ziek worden en er veel antibiotica wordt gebruikt. Waarna ze weer worden verplaatst om een paar weken vetgemest te worden en vervolgens geslacht. Valt dat ook onder ‘sadistische dieren’?”

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Wat doet de natuur nu dan! Zwaluwen ruimen hun nest op”

  1. Wij hebben elk jaar een zwaluwnestje in onze paardenschuur. Dit jaar hadden de ouders opnieuw 5 jongen. Echter deze zijn de afgelopen weken een voor een dood gegaan. Telkens zagen we weer om de paar dagen een jonge zwaluw dood op de grond liggen. We weten niet wat de oorzaak is. Wel is vrij dichtbij ons pfas in het oppervlakte water van een beekje vastgesteld door het Waterschap Rijn en IJssel. Weet u de oorzaak van de sterfte?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.