Help mee bodemdieren tellen

Volgende week is het zover: Op initiatief van het nationale instituut voor de ecologie (NIOO-KNAW) gaat Nederland er weer op uit om bodemdieren te tellen. In plantenbakken, achtertuinen, natuurgebieden en .. voedselbossen!

Interessant? Deel het artikel

Illustratie: Alexandra Maignan
Illustratie: Alexandra Maignan

En ja, vooral voor voedselbosbeheerders en -enthousiastelingen is dit een hele leuke meting. Wij weten hoe ontzettend belangrijk een gezonde bodem is. Een gezondere bodem = een veerkrachtiger voedselbos. En de hoeveelheid en variatie in bodemdieren is een hele goede indicator van zo’n gezonde bodem.

De regenworm als voorbeeld

Een regenworm graaft gangetjes, neemt blaadjes mee en poept deze weer uit. Hiermee vervult hij of zij drie essentiële rollen voor een gezond voedselbos. De structuur van de bodem verandert en verhoogt de beschikbaarheid voor lucht en water, organisch materiaal wordt afgebroken en beschikbaar gesteld voor het bodemvoedselweb, en er komen nieuwe enzymen in de bodem terecht waarmee planten zich kunnen verweren tegen insecten en zo dus veerkrachtiger worden.

Bodemdieren zijn dus essentieel voor een gezonde bodem. En een gezonde bodem legt als bonus ook nog eens heel veel extra CO2 vast!

Bodemdieren tellen

• De nationale meting loopt van 22 september tot 8 oktober
• Betreft het tellen van wormen, kevers, miljoenpoten, spinnen en meer
• Test duurt ongeveer een kwartier tot half uur
• Belangrijk niet een te droge dag te kiezen
• Leuk om samen te doen
• In de bijlage vind je de veldgids met instructies
• Je ontvangt nog een mail met praktische informatie voor de meting

Doe je mee?

Hiermee werk je aan de dataset over jouw eigen voedselbos en daarmee ook aan de beschikbare data voor de wetenschap en beweging. We zien je meting vanaf 22 september graag tegemoet en wie weet tot ziens in het voedselbos!

 

Klik hier voor meer informatie

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *