Het volk heeft gesproken: gif Round-up moet verboden worden

De Tweede Kamer heeft het kabinet opgedragen op Europees niveau het landbouwgif glyfosaat te verbieden. Glyfosaat is de actieve stof in het meest gebruikte landbouwgif ter wereld: Round-up. Je krijgt er gele velden van. LTO roept op die snel onder te ploegen om discussie te voorkomen.

Interessant? Deel het artikel

'@leonieke kruit landbouw gif spuiten sloot water

‘Noaberschap’ zeggen Sallanders, BBB noemt het ‘naoberschap’, dat je samen met je buren de samenleving een beetje prettiger maakt. In Den Haag hebben onze volksvertegenwoordigers die meerderheidsoproep vanuit het platteland goed begrepen. Verbieden dat gif.

Expositie

Toeval of niet: vandaag is in het Rijksmuseum Enschede de expositie ‘van wie ons (platte)land’ geopend. Natuurlijk gaan we daar bij gelegenheid eens een kijkje nemen. Maar de vraag is uitermate relevant! Het betreft een artistiek onderzoek naar het Oost-Nederlandse platteland. De komende tien jaar moeten we meer dan een miljoen huizen bouwen en onze CO2-uitstoot tegen 2030 met 55% verminderen. Wat betekent dit voor het plattelandsgebied? En hoe zijn we eigenlijk op dit punt beland? Deze vragen staan centraal in de tentoonstellingsmanifestatie “Van wie is het (platte)land?”, die nog duurt tot t/m 28 januari 2024 in het Rijksmuseum Twente. Het ArtEZ lectoraat Theorie in de Kunsten heeft in het kader van deze tentoonstelling vier artistieke onderzoekers uitgenodigd om ‘veldonderzoek’ te verrichten in het buitengebied in en rondom Twente.

Noaberschap

Je denkt dan al snel aan noaberschap. Hoe Salland dat noaberschap invult? De Raalter christelijk wethouder Geria Toeter publiceert een paginagroot verhaal over Alzheimer, waarin ze met geen woord rept over een hoogst waarschijnlijk hele grote veroorzaker van deze neurologische ziekte: round-up. Het is haar gemeente, Raalte, waar als laatste overheid in Salland een democratisch appel op gezondheid en verbieden van round-up genegeerd werd.

GemeenteBelangen gaf aan nog steeds voor gebruik te zijn en BurgerBelangen zei dat een verbod van hen niet hoeft, maar ja, als de samenleving het wil… Die pagina van Toeter staat in het Weekblad voor Salland, waarvan een ‘journalist’ nota bene de democratie wil ondermijnen door te stellen dat ons kabinet de wil van het Tweede Kamer wel zal negeren. In onze democratie heeft een kabinet zich gewoon te houden aan wat de Tweede Kamer wil: deze Kamerleden zijn de gekozenen namens het volk en zij geven het kabinet opdracht wat ze moeten doen.

Partij voor de Dieren

“🥰 Mijn dag kan niet meer stuk! Vanmorgen diende ik namens de Partij voor de Dieren een motie in om tegen de verlenging van de vergunning voor gebruik van landbouwgif #glyfosaat te stemmen. ’s Werelds meest gebruikte landbouwgif, je weet wel, van die gifgele akkers. Vanmiddag stemde een meerderheid van de #TweedeKamer voor onze motie 💚” schrijft Tweede Kamerlid Leonie Vestering die namens de Partij voor de Dieren een motie tegen het meest gebruikte gif indiende en een meerderheid achter zich kreeg.

 

Gezondheidsrisico

Round-up wordt direct in verband gebracht met neurologische ziektes als Parkinson en Alzheimer. Op het platteland komen die ziektes steeds meer voor. Zanger Ernst- Daniël Smid trekt er tegen ten strijde (video hieronder). Bas Bloem schreef er het boek ‘De Parkinsonpandemie’ over. Salland Zoemt nam de lijst van wetenschappelijke artikelen uit dat boek over op hun site en stuurde die ook naar alle raadsleden in Salland, zodat die straks niet kunnen zeggen dat ze het niet geweten hebben.

(tekst loopt door onder video)

Desgevraagd is Salland Zoemt dan ook donders blij met de aangenomen motie. De stichting wil dat het weer gaat zoemen van de insecten op het Sallandse platteland. Dit voorjaar heeft de stichting burgers ook opgeroepen vooral snel om te draaien als je op het platteland een gifspuit tegenkomt, want je kunt beter voorkomen dan genezen. Als gezegd probeert LTO de discussie uit de weg te gaan door boeren op te roepen snel te ploegen. Intussen sturen loonwerkers mails naar bijenhouders als ze een dag later met de gifspuit aan de gang gaan. En daar waar de overheid anders het advies geeft bij twijfel niet in te halen, hebben onze politiek vertegenwoordigers bewust jaren lang de andere kant op gekeken als het om de boeren gifspuit gaat.

(tekst loopt door onder afbeelding)

PvD Kamerlid Leonie Vestering : “Hoewel talloze wetenschappelijke onderzoeken glyfosaat in verband brengen met onder andere kanker, de ziekte van Parkinson, giftigheid voor het waterleven en vervuiling van ons drinkwater, stelt de Europese Commissie toch voor om dit landbouwgif opnieuw voor 15 jaar toe te laten. We weten al jaren dat glyfosaat zeer schadelijk is en dat het bovendien onnodig is voor een gezonde en duurzame landbouw. Onkruid is namelijk ook mechanisch te verwijderen en daar zijn geen giftig-geel gespoten akkers voor nodig. We moeten onze gezondheid en de biodiversiteit beschermen en daarom is dit een geweldige eerste stap.”

Demissionair minister Adema heeft dus de opdracht gekregen om in de Europese Landbouwraad tegen de nieuwe toelating van glyfosaat te stemmen. De Partij voor de Dieren roept, samen met bezorgde burgers, natuurorganisaties en de Parkinsonvereniging, andere lidstaten op om ook tegen de nieuwe toelating te stemmen. Als die nieuwe toelating er niet komt, wordt het per 1 januari 2024 verboden in de EU om glyfosaat te spuiten.

Als het kabinet netjes zegt wat de democratische regels voorschrijven, sturen ze dus minister Adema naar Brussel om tegen glyfosaat te stemmen. Doen ze dat niet, dan is er weinig reden straks in november nog naar de stembus te gaan, want dan doet de politieke niet wat de samenleving in meerderheid vindt dat ze moet doen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.