De Sallandse Vlinderfotograaf: Tuin winterklaar maken

Inmiddels heeft de herfst zijn intrede gedaan en dat betekent dat ik voor dit jaar klaar ben met het vlinders monitoren op mijn vaste trajecten. Tijd voor winteractie.

Interessant? Deel het artikel

Vlinderfotograaf maaien beleid 221004

Voor veel huiseigenaren is dit de tijd om hun tuin ‘winterklaar’ te maken. En ook al is het heel logisch dat er snoeiwerk wordt verricht, gras wordt gemaaid en planten die niet winterhard zijn naar binnen worden verplaats, er zijn talloze handelingen die je niet persé hoeft te verrichten en waar je tuindieren juist enorm mee helpt.

Grof snoeiafval zoals boomstronken en grote takken namelijk, zijn van onschatbare waarde voor kleine zoogdieren en insecten. Want voor hen zijn tuinen in de wintermaanden minstens zo belangrijk als in de zomermaanden. Een geschikte tuin biedt namelijk voedsel, een plek om te nestelen en schuilgelegenheden om veilig te kunnen overwinteren. Het is trouwens ook helemaal niet nodig om je hele tuin te bewerken. Laat gerust her en der de stengels van vaste planten die in de winter afsterven, tot het voorjaar staan. Tevens hoef je niet alle verwelkte bloemen te snoeien, waardoor vogels zich tegoed kunnen doen aan de zaden die nog aanwezig zijn in de uitgebloeide bloemhoofden.

Ook de herfstbladeren hebben een aantal nuttige functies, dus laat ze gerust liggen. De bladeren zorgen namelijk voor een isolerende laag op de grond, waardoor de vorst minder snel de wortels van planten aantast. Ook bevatten ze veel voedingsstoffen, waar de grond van profiteert. Egels maken eveneens dankbaar gebruik van een hoop bladeren in je tuin, omdat ze die gebruiken als schuilplaats. Veeg de bladeren tussen planten of onder struiken, zodat je looppaden en graszoden vrij van blad houdt.

Gemeente Raalte heeft dit najaar ook rekening gehouden met de vogels, insecten en kleine zoogdieren, door een aantal plekken bewust niet te maaien. Tijdens het monitoren vorige week, constateerde ik dat het juist in deze overgebleven plekken met begroeiing, krioelde van het leven. Vlinders, bijen, hommels, muggen, spinnen en sprinkhanen maakten er dankbaar gebruik van. Eén van die vlinders was een Icarusblauwtje vrouwtje, die zich aan het opwarmen was in de late middagzon, om nadien een geschikte slaapplek in de begroeiing te zoeken om de koude nacht door te brengen.

Icarusblauwtje © De Sallandse Vlinderfotograaf

 

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.