Boerderij Strunk gaat in de verkoop. Hij komt in particuliere handen. En dat is maar goed ook. Wat de VVD betreft wordt er verkocht met zo weinig mogelijk regels, schrijft de Stentor. Maar wat ‘is zo weinig mogelijk’? Een notaris adviseert juist altijd het omgekeerde: beter zo veel mogelijk regels, nu je nog goed met elkaar kunt.
Vroeger had de VVD met Herman Hannink iemand in haar geledingen die veel gaf om historie. En zelfs toen werd alles wat historie ademde gesloopt, op jacht naar het snelle geld. Zo weinig mogelijk regels is goedkoop dus duurkoop. Ons hele land zit vanwege dat soort van denken op de blaren.
Hoe mooi een dorp had kunnen zin? Kijk eens in Olst of Wijhe.
We gaan lege gebouwen genoeg krijgen
Er was een onderzoek voor nodig om te bepalen wat je het beste met de boerderij kon doen, met als antwoord wat we direct al schreven: in de openbare verkoop. Want Raalte heeft gebouwen zat met een functie voor buurt-, dorps- of cultuurhuis. En als ze er nog niet genoeg zou hebben: er komen er de komende jaren zat bij. De kerken gaan namelijk allemaal dicht. In Broekland, Heeten, Nieuw Heeten, Luttenberg, maar ook gerust in Heino waar de kerk de parochianen nog in de boot neemt dat die niet dicht gaat (en parochianen zijn nou eenmaal goed gelovig). Die kerken krijgen allemaal een andere functie. Zelfs Salland-breed (25 kerk-sluitingen) hebben we dan een overvloed aan gebouwen die iets anders in zich moeten herbergen.
Fiets eens door Olst en Wijhe
Pak deze zondagen eens de fiets en rij door de Stationstraat van Heino en die van Wijhe, bekijk de Wijhese Langstraat eens vanaf molen naar het oude gemeentehuis, en neem halverwege een kijkje achter de monumentale kerk en de historische padenstructuur naar de IJssel, wandel door het hart van Olst en zie hoe ze daar een prachtig dorpspark met hedendaagse kunst, een modern cultuurhuis en historische winkelpanden het centrum laten zijn, inclusief een watertoren die omgetoverd is tot appartementencomplex.
Je mag – als je die route beter uitkomt, ook gerust even rondkijken in Deventer en Zwolle, Hellendoorn, Ommen of Dalfsen.
Soms is traditie gewoon lastig, toch?
Boerderij Strunk: de hoogte bieder mag hem straks hebben. De kans is best groot dat daarmee de cultuur-historische waarde behouden blijft. Want in die staat blijft ze haar culturele waarde, maar ook haar financiële waarde houden. Kijk maar naar de architectuur die bewaard bleef bij huizen naast en tegenover de Kruisverheffing. Particuliere eigenaren houden het karakter in stijl. Dat was anders toen de Rabobank wilde uitbreiden en Scholtenvoorde sloopte, dat was anders toen de politiek in Raalte besloot van De Grote Markt een betonplein te maken (en te behouden, want de nieuwe Grote Markt wordt ook van beton) en toen een projectontwikkelaar opdracht kreeg appartementen op de locatie van het oude politiebureau neer te zetten vond hij die opdracht het makkelijkst als eerst het oude pand gesloopt werd.
Gek is dat, dat traditie soms wel en soms niet geldt.
Supermarkten zijn de echte slopers
De grootste verkrachters van ons cultureel erfgoed zijn de supermarkten. Die willen recht toe recht aan (kijk naar de schaamteloze gevel van Dirk tegenover de silo van Booijink) en veel parkeerplaats, maar wel in het centrum van het centrum. Daar verkopen ze voor tachtig procent bagger in plastic tegen een prijs waarvoor de boer het niet kan leveren. Tja, dan heb je geen tijd te denken aan de ziel van het dorp.
Vermoedelijk komt het wel goed met de toekomst van Strunk als het particulier wordt, maar laten we precies daarom er toch maar wél regeltjes voor opstellen. De eigenaar zal dat geen probleem vinden. Maar met die afspraken ben je er net wat zekerder van.
Toch?