Agrarisch Salland moet ook dertig procent krimpen. Landschap Overijssel: Noodzakelijk

Interessant? Deel het artikel

Duurzame landbouw

Het hoge woord is er uit: de Nederlandse veestapel moet met dertig procent krimpen. Of eigenlijk moet je zeggen: Om de stikstofuitstoot terug te dringen is het terugdringen van de veestapel met 30 procent een van de stappen die het kabinet gaat nemen. Dertig procent in de komende tien jaar!!!

#Hoedan? Te beginnen bij boeren die toch al van plan waren te stoppen uit te kopen, maar als het moet ook gedwongen. Verden gaan boeren ondersteund worden over te stappen op verduurzaming: dat is meer natuurinclusief werken waarbij de meetlat zo ongeveer is dat je de mest die jouw dieren produceren ook op je eigen grond kwijt kunt. Er wordt ook gekeken naar het verplaatsen van boerenbedrijven als die te dicht bij natuurgebied liggen.

In Salland zijn de Sallandse Heuvelrug, de IJsseluiterwaarden en het Boetelerveld van dat soort natuurgebieden. Ze zijn onderdeel van een Europees netwerk van natuurgebieden die allemaal op zo’n afstand van elkaar liggen dat ze een soort van stepping stones zijn voor de natuur, waarbij flora en fauna de kans hebben van het ene naar het andere gebied over te steken. Bestuurders noemen dat Natura2000-gebieden.

De veestapel terugdringen is slechts een van de acties van dit kabinet. Ook de luchtvaart en de scheepvaart moet aan de bak. In totaal wordt daar 30 miljard voor vrijgemaakt. Het belang van het terugdringen van stikstofuitstoot is tweeërlei: met te veel stikstof gaat de natuur er aan, je moet je zo een beetje voorstellen dat brandnetel en braam dan alle andere natuur gaan overwoekeren en dat gaat dus ten koste van de biodiversiteit. Een ander belang is daar een logisch gevolg van: we mogen pas grote bouwprojecten oppakken als eerst geregeld is dat er in totaal niet meer stikstof uitgestoten wordt. Stel dat Salland een betere en bredere N35 wil aanleggen, dan zal er eerst minder stikstof uitgestoten moeten worden. Een extra megastal in de buurt is dus in feite een rem op verbreding van de N35, een extra spoorlijn een pre.

Michael Sijbom, directeur van Landschap Overijssel en geboren en getogen Raaltenaar vindt die dertig procent krimp van de landbouw niet zo essentieel. Maar dat het minder moet, is wat hem betreft niet meer dan een voldongen feit. Vooral minder mest, dat is wat hem betreft niet alleen minder landbouw, maar ook duurzamere landbouw. “Maar we moeten het wel doen op een manier zodat we boeren perspectief bieden” zegt hij tegen RTV Oost.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Agrarisch Salland moet ook dertig procent krimpen. Landschap Overijssel: Noodzakelijk”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.