Subsidie voor telen van nieuwe gewassen verstrekt

Op vrijdag 16 februari heeft gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher de eerste subsidie voor de teelt van nieuwe gewassen uitgereikt aan Gerard Stroek in Heeten. Hij is één van de ondernemers die gebruik maakt van de hectarevergoeding om te komen tot nieuwe verdienmodellen in de landbouw. Ook ondernemers die betrokken zijn bij de keten van biobased bouwen uit Salland en Stedendriehoek waren bij de uitreiking aanwezig.

Interessant? Deel het artikel

Vezelhennep oogsten
Vezelhennep oogsten

De subsidie was na openen binnen twee weken al overschreven. Vanuit Salland, Twente, Vechtdal en de Stedendriehoek waren diverse aanvragen binnengekomen. Door het vrijmaken van extra budget zijn alle aanvragen gehonoreerd. Gedeputeerde Staten van Overijssel stelt nog een extra bedrag ter beschikking voor ondernemers in de Kop van Overijssel om ook daar de teelt van nieuwe gewassen te stimuleren.

 

 

De provincie wil met deze regeling bevorderen dat boeren de mogelijkheden verkennen van nieuwe teelten die kunnen bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige bedrijfsvoering. Dit door landbouwondernemingen te stimuleren om deze gewassen in hun teeltplan op te nemen en te werken aan ketenontwikkeling.

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: ‘in het kader van transitie naar een meer duurzame landbouw is de teelt van nieuwe gewassen hard nodig. Daarom heeft het college van GS deze subsidie ook ter beschikking gesteld. Vooral belangrijk vind ik dat het niet alleen om de teelt gaat, maar ook om de keten daarna. De gewassen worden door andere partners in de keten verwerkt tot hoogwaardige bouwmaterialen die dan in Overijssel kunnen worden gebruikt.’

Centraal staat dat agrariërs worden gestimuleerd om kennis te ontwikkelen en te delen over de nieuwe teelten, en een actieve rol te pakken in de ketenontwikkeling. Zo kunnen zij experimenteren met de teelt en om het verdienvermogen te verbeteren. Er wordt samen met ketenpartners gewerkt aan het ontwikkelen van de juiste product-marktcombinaties. Hierbij is niet alleen aandacht voor toepassingen in de bouw maar bijvoorbeeld ook in textiel of kunststoffen. 

Quote Gerard Stroek: ‘Een nieuw gewas vraagt om een nieuwe manier van samenwerken en leren van elkaars teeltervaring. Samen met de ketenpartners ontwikkelen we zo perspectief voor een duurzaam verdienmodel’

 

Bij de regeling zijn vooral aanvragen gedaan voor vezelhennep, vezelvlas, Silphie en Miscanthus. Maar ook Sorghum, Wilg, zonnebloem of natte teelten als lisdodde en riet zijn onderdeel van de regeling.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Subsidie voor telen van nieuwe gewassen verstrekt”

  1. Avatar

    Mooi initiatief, duurzame natuurlijke bouwmaterialen. Maar, het is onzinnig subsidie te geven aan de teler van het gewas. Je moet subsidie geven aan in dit geval de gene die het product, in dit geval isolatiemateriaal, in de markt zet. Dus aan de keten of aan de firma die de keten regisseert. De keten kan dan een gegarandeerde eerlijk prijs betalen aan de teler. Aan het telen zou ook de voorwaarde gesteld moeten worden dat het chemie en kunstmest-vrij geteeld wordt.
    Jan Overesch Raalte

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.