CdK aan LTO: Tuurlijk ondersteun ik jullie promopraat niet, ga maar anders boeren!

Nadat boeren geregeld en bedreigend het plein voor het provinciehuis in Zwolle bezetten, bakten ze er van de week zoete broodjes met een goodwillcampagne. Namens de koning trapte de commissaris van de provincie met open ogen in de reclamestunt en stond glimlachend naast een misleidend spandoek. HierinSalland onderschepte de brief die CdK Heidema hád moeten schrijven waarom hij er níet bij zou zijn.

Interessant? Deel het artikel

Gedeputeerden en CdK helpen LTO vrolijk bij hun reclamestunt. Foto van X
Gedeputeerden en CdK helpen LTO vrolijk bij hun reclamestunt. Foto van X

LTO is deze week de Allemaal-campagne gestart, een promotieactie voor de boer waar het niet gaat over landbouwgif en uitputting van de bodem waarmee de boer produceert, maar over dat datgeen wat er uit de grond komt ‘van de boer, voor ons allemaal’ is. In Overijssel was ik, Andries Heidema gevraagd, die promopraat in het zonnetje te zetten. Maar ik verlaag me niet tot propaganda van een eenzijdig verhaal.

In de rubriek ‘niet geschreven brieven’ publiceert HierinSalland met enige regelmaat een brief eigenlijk geschreven had moeten worden, maar in werkelijkheid niet geschreven is.

Ik wil jullie er allereerst op wijzen dat jullie geregeld met trekkers naar het provinciehuis kwamen, daarbij de werknemers van het provinciehuis angst aan hebben gejaagd en onderweg hier naar toe het verkeer in Overijssel ontregeld hebben. Ik heb me daarbij met name zorgen gemaakt over ambulances van en naar Isala. Ik vind het ongepast dat jullie nu ineens lief en aardig gaan doen.

Jullie claimen dat je hard moet werken om rond te komen met het produceren van voedsel. Ten eerste zie ik geen mensen die vermoeden dat jullie niet hard werken en ten tweede zie ik in onze samenleving veel meer mensen hard werken. Het échte predicaat voor hard werken gaat voor mij naar bijstandsmoeders. Maar ook vluchtelingen en statushouders werken keihard om hun leven na de ontvluchte oorlog of andere doodsbedreiging weer op de rit te krijgen. En wat te denken van de Polen en de Roemenen in onze slachterijen, op jullie akkers om (zeer minimaal betaald) seizoensarbeid te verrichten, in de distributiecentra om jullie eten in de supermarkten te krijgen. Díe werken op zijn minst net zo hard als jullie.

Ik vraag me ook af wat jullie precies te promoten hebben. Mensen weten heus wel dat jullie voedsel produceren en mensen weten echt wel dat dat een essentiële schakel is in de samenleving. Maar mensen weten ook dat jullie landbouwgif gebruiken. Die patatjes van het platteland, zoals jullie op een van de reclamespandoeken aanbevelen, op die aardappelen moet om de drie of vijf dagen een dosis gif. Jullie planten en bespuiten hectares maïs, maar dat is helemaal geen voer voor mensen, dat is voer voor koeien. Als je plantaardig voedsel voor mensen verbouwt heb je maar een achtste van de landbouwgrond nodig!

Hier voor het provinciehuis promoten jullie zuivel van de boer. Mag ik jullie er op wijzen dat 1: die zuivel van de koe is, 2: dat jullie daarvoor het kalf direct na de bevalling van de koe afhalen en 3: dat we zuivel helemaal niet nodig hebben in het ons voedsel. In Canada hebben ze vlees en zuivel zelfs uit hun schijf van vijf gehaald!

Jullie promoten voor goed en gezond eten te zorgen. Dat durf ik dus te betwijfelen. Wat te denken van het doodspuiten van ‘groenbemesters’. Die moet je wettelijk planten nadat het hoofdgewas geoogst is om uitspoeling van stikstof tegen te gaan. En dan ga je dat met roundup doodspuiten. Dat spoelt in ons drinkwater en je krijgt er zelf parkinson van. Dat is in Duitsland en Frankrijk al een boeren beroepsziekte. Hoezo gezond?

Jullie zeggen rondom de actie dat het tijd is voor een stukje positiviteit. Maar dat doe je toch niet met spandoeken? Dat doe je door een eerlijke prijs af te dwingen voor écht gezond voedsel. Verklein de veestapel, stap over op biologisch, ga meer plantaardig telen, ga producten verbouwen voor biologisch bouwen, help natuurgebieden te onderhouden. En éis daar goed geld voor.

Als jullie daar actie voor gaan voeren kom ik uit mijn werkkamer naar het plein voor het provinciehuis om jullie spandoeken te bewonderen. Maar ik zal nooit glimlachend naast de huidige spandoeken gaan staan, want ik moet officieel boven de partijen staan.

Was niet getekend door
Andries Heidema
Commissaris van Koning Willem Alexander
Niet getekend, want deze brief is nooit geschreven.

 

Gedeputeerden en CdK helpen LTO vrolijk bij hun reclamestunt. Foto van X
Screenprint van X

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.