Wil je eerst het goede nieuws of eerst het slechte nieuws? In de media krijg je meestal eerst het slechte nieuws. Als je geluk hebt komt daarna het goede nieuws. Maar dan moet je dus wel geluk hebben én je moet bereid zijn het negatieve nieuws dat al in je hoofd zit te skippen.
Zonnepanelen
Zonnepanelen werden jaren gesubsidieerd omdat we snel naar groene energie moeten. Dat maakt de lucht schoner, dus leef je langer en blijf je langer gezond. Als vliegwiel wordt subsidie gebruikt. Het rekensommetje dat de overheid daarbij gebruikt is dat de panelen zich over zeven jaar terugverdiend hebben. Hoe mooi is dat. Als je een auto, een nieuwe keuken of een mooie vakantie koopt, kijk je nooit naar terugverdientijd. Maar bij energie doen we dat op de een of andere manier wel.
Met die ‘saldering’(dat de overheid in jouw handel met het energiebedrijf het verschil in aankoopprijs bijlegt ten opzichte van de terugleverprijs van stroom) stond de overheid garant voor een terugverdientijd van zeven jaar. Let wel: in die zeven jaar verdiende je dus zoveel aan jouw opwek, dat je er de prijs van aanschaf mee terug kon betalen!!! En daarna? Daarna liggen die zonnepanelen dus gratis en voor niks op je dak en verdien je nétto de prijs van eigen opwek. De overheid ging zelfs zover dat je tegen 0 procent rente geld kon lenen om die eerste zeven jaar te overbruggen. Onderpand waren die panelen. Terugbetalen deed je vanwege een lagere energierekening.
En dan had je ook nog mensen die daar niet aan begonnen…
Het ‘slechte nieuws’ is dat saldering er af gaat.
Maar dat is helemaal geen slecht nieuws. Want zonnepanelen zijn goedkoper geworden en ze leveren veel meer stroom. Met als gevolg dat ze ook zonder overheidssteun nog steeds in zeven jaar – bij de tarieven van de stroom van nu in vijf jaar – terugverdiend zijn.
Als je 5000 euro op je dak legt, heb je dat in vijf jaar helemaal terugverdiend én heb je daarna gratis stroom.
Als je 5000 euro op de bank zet, is dat vijf jaar later zo’n 5500 euro geworden én betaal je nog steeds al jouw stroom.
Er is dus helemaal geen slecht nieuws.
Warmtepomp
Bij warmtepompen kreeg Nederland ook eerst het slechte nieuws. De subsidie ging er af en dus stortte de markt in. In het nieuws hoorden we fabrikanten en installateurs die bang waren voor faillissement en het weglopen van personeel dat ze later nooit weer terug zouden kunnen krijgen.
Niet prominent in het nieuws was dat na die korte inzinking, in de het derde kwartaal van dit jaar de markt van warmtepompen booming was. Een piek. Nog nooit zoveel verkocht als in dat kwartaal.
Waarom? Omdat een warmtepomp geld oplevert. Je verwarmt je huis met heel veel minder energie waardoor die iets duurdere aanschaf snel terugverdiend is.
De thuisbatterij
Over de thuisbatterij kwam in het nieuws dat de stroomkabels – het energienetwerk – het idee achter de thuisbatterij niet aankunnen. Slotzin bij dat nieuws op Nieuwsuur: als er geen regels komen, gaat het fout.
Het goede nieuws is: er zíjn regels. Daar hoeft de overheid zich niet tegenaan te bemoeien. Dat doet de markt. Want juist die regels maken dat de aanschaf van een thuisbatterij én geld oplevert én het energienetwerk ontlast. Hoe dat werkt?
Dat leg ik in deze video uit.