Hoe kun je de afvalberg verkleinen? Hoe laat je inwoners beter recyclen? Leerlingen deden onderzoek en gaven antwoord op deze vragen als Adviseurs van de Toekomst, een project van WaardeRing-partner Natuur en Milieu Overijssel. Stuk voor stuk leverde dit originele, inspirerende adviezen op. Het leerlingenadviesbureau ‘Bin There, Dump That’ van Carmel College Salland uit Raalte sleepte de winst in de wacht. Gedeputeerde Eddy van Hijum overhandigde de leerlingen de bokaal die werd gemaakt door WaardeRing-partner Youngmade.
Tien jongerenadviesbureaus presenteerden eind juni tijdens het eindevenement van Adviseurs van de Toekomst hun adviezen over actuele vraagstukken rondom de Circulaire Economie. Dit deden ze onder begeleiding van echte opdrachtgevers zoals WaardeRing-partner ROVA, Twente Milieu en Clear Rivers. De jury beoordeelde de adviezen onder andere op haalbaarheid en creativiteit. Juryvoorzitter Van Hijum: ‘We hebben maar één aarde, met een beperkte hoeveelheid grondstoffen. We maken daar prachtige producten van, maar produceren tegelijkertijd heel veel afval. Daar moeten we vanaf. Het is fantastisch om te zien hoeveel leerlingen met ons mee willen denken over hoe we de wereld beter, mooier en schoner maken!’
Het beste advies
De winnaar, adviesbureau ‘Bin There, Dump That’ adviseerde de ROVA over hoe gezinnen minder afval kunnen produceren, met de focus op kleding. De leerlingen bedachten een stempelkaart waarmee consumenten stempels kunnen verdienen wanneer ze hun kleding netjes inleveren. ‘Heb je een volle stempelkaart? Dan krijg je korting op leuke activiteiten zoals een pretpark, of kun je met korting winkelen bij de kringloop in de buurt’, aldus de bedenkers. De jury was onder de indruk van hun idee: ‘Ik vind het goed bedacht om ook lokale ontwerpers te betrekken bij de transitie naar een meer circulaire kledingindustrie’, aldus Van Hijum. De leerlingen mochten de circulair verantwoorde bokaal in ontvangst nemen.
Youngmade
De bokaal is gemaakt in de creatieve werkplaats van WaardeRing-partner Youngmade. Leerling Julyan gebruikte er resthout van een drukkerij voor. ‘Julyan is heel creatief’, vertelt eigenaar Freek Groot van Youngmade. ‘In de schoolbankjes zitten was niks voor hem. Maar bij ons vond hij de motivatie om te leren weer terug. Inmiddels heeft hij met achten en negens zijn havo-diploma gehaald. We zijn heel trots op hem!’
Adviseurs van de Toekomst
Het educatieve project Adviseurs van de Toekomst van Natuur en Milieu Overijssel koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. Leerlingen en studenten uit het voortgezet onderwijs en het mbo gaan als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 250 klassen aan deelgenomen. De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten!
Overijssel is hard op weg naar een circulaire economie. De Provincie Overijssel wil de nationale doelstellingen halen: de economie in 2050 volledig laten draaien op producten en grondstoffen die worden hergebruikt. Partners van Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing gaan voor dezelfde doelstelling.