Door Harrie Kiekebosch
Als je stroom van zonnepanelen opslaat in een eigen accu, wat doet dat dan met je stroomverbruik? Met die vraag heeft ’t Natuurlijk Huus in samenwerking met Assink Weustink en Huawei een accu laten installeren. ’t Natuurlijk Huus is inspiratiecentrum voor natuurlijk leven, met naast een woonhuis ook een B&B en cursus/vergaderruimte.
Uiteindelijk zullen we allemaal stroomopslag in huis hebben. Dat ontlast het net als de zon flink schijnt en het geeft jou de mogelijkheid altijd eerst eigen stroom te gebruiken. Voorlopers onderzoeken hoe je een accu het beste in kunt zetten.
Uiteindelijk gaan particulieren allemaal een accu in huis krijgen, zo is de verwachting. Als de overheid de salderingsregeling afschaft is het veel voordeliger je eigen stroom maximaal te gebruiken dan dat je die terugverkoopt aan de energiemaatschappij. Die salderingsregeling is namelijk een subsidie bovenop de prijs die de energiemaatschappij je geeft en gebaseerd op een terugverdientijd van zeven jaar op de aanschaf van zonnepanelen. Nu stroom duurder en panelen goedkoper worden, gaat die terugverdientijd ook zonder subsidie naar zeven jaar. Op dat moment wordt een accu interessant. Accu’s verdienen zich op een gegeven moment weer terug omdat je dan altijd eerst je eigen stroom verbruikt, dus minder hoeft te kopen en ook minder terug aan het energiebedrijf verkoopt. De overheid stuurt daar op, omdat accu’s de druk op het overbezette netwerk op piekmomenten aanzienlijk kan verminderen.
Technisch is het gebruik van de accu wel zo’ beetje op orde. Hoewel installatie ervan nog niet zo maar even gebeurd is. Voor Assink Weustink was de plaatsing van de accu in ’t Natuurlijk Huus de eerste particuliere actie. Voor installateur Hugo van der Steege was het ruim een dag werk om de meterkast aan te passen, de omvormer te vervangen en de accu te plaatsen. Dat heeft er ook mee te maken dat het nog geen alledaagse klus is voor installateurs. De thuisbatterij is in Nederland namelijk nog geen gemeengoed. Dat komt door die salderingsregeling. Duitsland is batterij-koploper. In heel Europa vind je er een miljoen in particulier bezit.
Wat ga je anders doen?
Voor ’t Natuurlijk Huus is nu de zoektocht begonnen welke veranderingen in gedrag de accu met zich meebrengt. Dat begint bij de vraag of er uberhaubt verandering optreedt. Van stappentellers is bijvoorbeeld bekend dat dat in verreweg de meeste gevallen het gedrag niet eens verandert. Mensen nemen een stappenteller om te weten hoeveel stappen ze op een dag doen. Maar als dat te weinig blijkt te zijn, is dat een gegeven waar vaak geen actie op volgt.
Wellicht werken allerlei technische snufjes rondom de energietransitie ook zo. Je hoort vaak dat mensen in het begin de opbrengst van zonnepanelen heel nauwlettend in de gaten houden, maar heel veel mensen zijn daar na een jaar al helemaal niet meer mee bezig. Zo schijnt dat ook te gaan met veel apps: dat je het verbruik van energie wel kunt uitlezen, maar dat je dat op een gegeven niet meer doet.
Gebruik van eigen zonnepaneelstroom geeft de gebruiker de garantie dat het groene stroom is, als straks de saldering uit gefaseerd wordt levert het ook financieel voordeel op. Net als bij tariefverschillen tussen dag- en nachtstroom wil je daarom wellicht optimaal gebruik gaan maken van eigen stroom. De laptop juist overdag opladen bijvoorbeeld. Of een stofzuiger met een kleine accu erin? Samen met studenten van Windesheim is ’t Natuurlijk Huus het onderzoek naar dat soort veranderingen gestart.
Samen beheren van accu. En zonnepanelen in een woongroep van pioniers is niet eenvoudig. Hoe houdt je de besluitvorming transparant?
Aart Beijst
Wat vragen:
Hoe groot is de batterij (kWh opslag)?
Is het een 3-fase of 1-fase systeem?
Is het alleen voor de opslag van (ongebruikte) zonnepanelen-stroom. Of wordt er meer mee gedaan, en zo ja wat dan?
Is de batterij verbonden met internet (vanwege de Chinese Huawei)?