Afgelopen week kreeg ik het prachtige boek Graankracht geschreven door Petra Essink voor de boekenkast van ’t Leemhuus. Het is een eerherstel voor de waardering van onze granen. Voedsel dat niet alleen de mens voedt maar ook de aarde.
(Lees verder onder afbeelding)
Petra belicht graan vanuit veel verschillende invalshoeken
Ze begint met 7 verhalen van boeren die 7 verschillende granen telen. Laat daar ook Overesch ecologische landbouw uit ons dorp zijn verhaal doen over haver!
(Lees verder onder afbeelding)

Het gaat over de voedingsstoffen, de relatie met verschillende planeten, voedselintolerantie, het graan dat bij jou past, over graanbereiding en consumptie, voeding van deze tijd en over de toekomst van granen.
Met het doorbladeren van het mooie boek ontlook bij mij meteen al liefde voor de granen.
Ik ben niet zo’n broodeter maar eet wel verschillende granen bij het warme eten, zoals gierst, couscous, spelt en als ontbijt eet ik haver.
Lezing Petra Essink
Op woensdagavond 12 november 2025 komt Petra een lezing geven over haar boek Granen bij ‘t Natuurlijk Huus!
Aanmelden hiervoor graag via info@hetnatuurlijkhuus.nl
Afkomst
Voor de ruilverkaveling en de schaalvergroting in de jaren zestig, had mijn vader ook een gemengd bedrijf. Dit was weliswaar kleinschalig: een kippenschuur, een varkensschuur, negen koeien en twee paarden. Op het land verbouwde hij granen en suikerbieten die aan de dieren werden gevoerd. Ik herinner me de goudgeel gekleurde halmen die in de wind en de zon heerlijk meedeinden. Daar tussendoor groeiden klaprozen en korenbloemen. Het kon me een gelukkig gevoel geven.
Opkomst graanteelt
Het valt me op dat in Nederland de laatste jaren meer granenvelden te zien zijn. Hiermee wordt de monocultuur van mais wat teruggedrongen en daarmee tegelijkertijd het gebruik van pesticiden.
Op mijn fiets naar mijn biologische supermarkt, kwam ik tegenover landgoed ’t Relaer in Heino ook een prachtig graanveld tegen.
(Lees verder onder afbeelding)

Granen zijn niet alleen heel voedzaam voor mens en dier, ze zijn ook heel voedzaam voor de aarde. Het geven en nemen is daarmee mooi in balans.
Er is ook steeds meer teelt van hennep dat gebruikt wordt voor huizenbouw en kleding. En ook boekweit is een graan dat in het verleden veel verbouwd werd, evenals vlas. Deze gewassen heb ik nog niet echt waar kunnen nemen op de velden.
In de natuurvoedingswinkel zag ik quinoa geteeld in Nederland. Eerder werd quinoa ingevoerd vanuit Zuid-Amerika, waarmee het een exportproduct werd en minder beschikbaar was nog voor de eigen bevolking. Gelukkig kunnen we dus nu ook quinoa uit eigen land kopen.
In ons voedselbos had ik in het najaar vogelzaad gezaaid op de plekken waar mollen voor een mooi gespreid bedje hadden gezorgd. Naast lupine, bolderik en korenbloem kwam er ook rogge op. Hoe meer diversiteit hoe meer leven. Elk gewas juich ik van harte toe.
Ik ben momenteel zo in de ban van Nederlandse granen, dat ik besloten heb om in het nieuwe seizoen een kwart van mijn moestuin in te zaaien met granen. Ik ben wel weer benieuwd wat dat voor nieuw leven gaat brengen aan torretjes, kevers en vlinders.
(Lees verder onder afbeeldingen)
Het is zoveel mooier om leven toe te voegen dan dit te bestrijden. Je wordt er een gelukkiger mens van.
Website ‘t Natuurlijk Huus