Het gaat niet goed met de wilde bijen in Nederland. De Bijenbeweging Overijssel zet zich in voor de bescherming van de 360 soorten wilde bijen en hommels die ons land rijk is. Educatie over bijen is daar een belangrijk onderdeel van, want jong geleerd is oud gedaan. Voor het project ‘Scholen voor Bijen’ zoekt de Bijenbeweging enthousiaste bijenfans die op basisscholen in de buurt lessen over bijen en biodiversiteit willen geven.
Wil je je aanmelden als bijengastdocent, neem dan contact op met Angelien Hoppen van de Bijenbeweging Overijssel via a.hoppen@natuurenmilieuoverijssel.nl.
Dit doet de bijengastdocent
Bijengastdocenten zijn vrijwilligers die les geven op basisscholen uit de buurt. Als bijengastdocent is het vooral belangrijk je enthousiast kunt vertellen over de natuur en wilde bijen. De gastlessen vinden plaats in de klas, of natuurlijk buiten in het veld. In juni organiseert de Bijenbeweging een training voor nieuwe bijengastdocenten. Hierin leren de aspirant-bijengastdocenten bij over de wilde en is er aandacht voor didactiek. Van september tot de herfstvakantie worden de bijenlessen gegeven op aanvraag van de school, in afstemming met de bijengastdocenten. Daarna gaan de bijen en bijengastdocenten in winterrust. De lessen starten weer in het voorjaar van 2025 tot de zomervakantie.
(lees verder onder afbeelding)
Wat is Scholen voor Bijen
Het project Scholen voor Bijen loopt al sinds 2019. Naast de bijengastlessen kunnen scholen ook lesmateriaal bestellen over bijen en worden er elk jaar biologische bollenpakketten en bloemenzaadjes verstrekt aan de scholen. Afgelopen twee schooljaren zijn in ruim 100 groepen bijengastlessen gegeven. Scholen zijn heel enthousiast over de bijengastles: zo’n natuurles van een gastdocent blijft de leerlingen nog jarenlang bij!
Scholen voor Bijen is onderdeel van de Bijenbeweging Overijssel. Hierin werken Natuur en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel, Provincie Overijssel (programma Natuur voor Elkaar) en Overijsselse Imkerverenigingen samen om zo veel mogelijk mensen in actie te krijgen voor de wilde bij. Van boer tot basisschool, en van stadsbestuur tot tuinbezitter.