Salland deze Week: Niet biologische gewassen (of het nu bloembollen of groenten zijn): Goedkoop is duurkoop

Of het nu je dagelijkse groente is, of de bloembollen in het gemeenteplantsoen: als het niet biologisch is, betaal je er vroeg of laat de rekening voor.

Interessant? Deel het artikel

PasopOpinie

Raalte plantte afgelopen najaar bloembollen van niet biologische afkomst, om in het voorjaar een grotere kans op bloeiende bollen te hebben. Dat zou de vrijwilligers meer tevreden stemmen die die bollen aanplantten.

De bollen werden door de gemeente gekocht op verzoek van de gemeentelijke Werkgroep Groene Agenda. IVN en Salland Zoemt waren tegen de niet-biologische bollen. WBE (de jagers), Groei&Bloei en de Broeklandse afvaardiging in de Groene Agenda waren voor. Zij hebben zich laten misleiden door de term ‘Planet Proof’ waar de bollen wél aan voldeden. Die marketingterm zegt iets over hoe de bollen verbouwd en verpakt worden, maar zegt niks over gifgebruik en de bodem waarop de bollen groeien.

Wat je ook van landbouwgif vindt, het is bedoeld om natuur (insecten, wormpjes, schimmels) te doden die invloed heeft op de bollen. Er wordt voor niet biologische bloembollen 125 kilo pesticiden gebruikt per hectare. Ter vergelijk: op snijmais gaat 2 kilo pesticiden.

Biologische bollen te kust en te keur

Huiberts Biologische Bloembollen teelt al jaren maar liefst 100 verschillende soorten biologische bloembollen in samenwerking met de natuur. Boerenvakblad De Boerderij ging er een kijkje nemen met de hoofdvragen: Bloembollen telen zonder gewasbeschermingsmiddelen en zonder kunstmest, hoe doe je dit? En hoe maak je de overstap van gangbare naar biologische teelt?

Huiberts vertelt in de video (zie onder aan dit artikel) vooral ook over de aanleiding: als je niet biologische bloembollen teelt, dan verniel je de bodem! Je hebt namelijk heel veel gif nodig. Dat is desastreus voor het bodemleven, maar door uitspoeling ook voor grondwater.

Daarmee reikt de keus voor biologische bloembollen dus veel verder dan wel of niet bloeiende bollen in het voorjaar. Het gaat ook over de leefbaarheid in de bodem van de teelt én van de bodem waar die niet biologische bol later terecht komt. Feitelijk gat het ook over onze eigen gezondheid.

Ook effect op de gezondheid van je darmen

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) verwachten dat het eten van gewassen uit een onbespoten bodem een positief effect heeft op onze darmen en dus op onze gezondheid. Ze ontvangen voor onderzoek naar dat vermoeden 1,8 miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO. Daarvoor gaan ze op zoek naar onder meer het vermoeden of de manier waarop boeren hun land bewerken bijdraagt aan niet-overdraagbare ziekten zoals chronische darmontsteking en diabetes type 2.

Deze vlag met de juiste kleur boven, heeft PvdD in Brabant opgehangen

De manier waarop boeren de grond bewerken heeft namelijk invloed op het microbioom van de bodem. En het microbioom van de bodem waar groenten in groeien heeft weer invloed op het microbioom van degene die deze groenten eet. De onderzoekers verwachten dat het eten van gewassen uit een bodem met een rijk microbioom (of met veel verschillende micro-organismen) een positief effect heeft op onze gezondheid. Door te experimenteren met verschillende manieren van grondbewerking, hopen ze beter inzicht te krijgen in het effect van het microbioom van de grond op de groenten die daarin groeien, en uiteindelijk onze darmgezondheid.

Hoe vrolijk zijn niet-biologische narcissen eigenlijk?

Je kunt aan het rioolwater zien dat er in de buurt een bollenveld zit. Op die bollen, zoals op de Sallandse lelies, wordt namelijk nogal wat gif gespoten. Dat komt via urine van de mens weer in het riool. Die onderzoeksmethode wordt ook gebruikt voor corona. Je kunt aan het rioolwater zien dat er ergens corona moet zijn. Net zoals je aan het rioolwater kunt zien als er ergens heel veel drugs gebruikt wordt. In 2014 zou dat ook rondom Urk en Volendam zijn aangetoond.

Dankzij UvA-wetenschappers is het sinds kort mogelijk om via rioolwater te meten aan hoeveel landbouwpesticiden omwonenden van bollenvelden wordt blootgesteld. Dat blijkt meer dan eerder gedacht. Vooral vanwege betere meetmethodes. De modellen houden op dit moment geen rekening met een mogelijk verhoogde blootstelling door gebruik van dezelfde stoffen in heel andere toepassingen, of via heel andere blootstellingsroutes.

Met niet biologische bollen zou je misschien iets meer vrolijke bloeiers boven de grond hebben. Maar voor de rest bereik je vermoedelijk het tegenovergestelde van wat je wil bereiken: de toename van de biodiversiteit. Daarmee zijn de niet biologische bloembollen dus een typisch voorbeeld van goedkoop is duurkoop.

En als de onderzoekers in Leiden gelijk krijgen in hun vermoeden is niet biologische landbouw dus ook slecht voor onze darmen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *