Olst-Wijhe zet alles op alles om betaalbare woningen te realiseren

Burgemeester en wethouders van Olst- Wijhe hebben vorige week regels vastgesteld om betaalbare woningen te kunnen bouwen. Het zorgen voor betaalbare woningen is een belangrijk doel voor nieuwbouw.

Interessant? Deel het artikel

Tala 231016 duurzame woningen rij

Uit woonbehoefteonderzoek blijkt dat de landelijke betaalbaarheidsgrens van woningen tot € 390.000 niet helemaal past bij Olst-Wijhe. De gemeente wil door te sturen op een extra betaalbaarheidsgrens tot € 250.000 ook jongeren en starters kans geven op een koopwoning.

Afspraken voor betaalbaarheid

De betaalbaarheid van nieuwe woningen is een belangrijk speerpunt in de Woonvisie Olst-Wijhe 2022-2025 en in de Woondeal West-Overijssel. De gemeente maakt met woningcorporatie SallandWonen afspraken om te zorgen voor betaalbare huurwoningen. Om te zorgen voor betaalbare koopwoningen heeft het college nu de ‘Leidraad Regels betaalbare woningbouw’ vastgesteld. Met deze regels kan de gemeente met projectontwikkelaars afspraken maken over het aantal woningen dat binnen de twee betaalbaarheidsgrenzen moet worden gebouwd. Deze afspraken kan de gemeente vastleggen in een Omgevingsplan voor een bepaald gebied of in een anterieure overeenkomst met de projectontwikkelaar.

Extra betaalbaarheidsgrens voor jongeren en starters

De extra betaalbaarheidsgrens van koopwoningen tot € 250.000 komt uit het woonbehoefteonderzoek dat is gedaan in het kader van de Woonvisie. Voor jongeren en starters is dit vaak het maximale bedrag wat ze kunnen lenen in een hypotheek. In Olst-Wijhe laten meerdere woningbouwprojecten zien dat het bouwen voor deze doelgroep en binnen dit bedrag mogelijk en nodig is. De koopwoningen in de projecten Aberson en House2Start in Olst waren snel verkocht.

Zelfbewoningsplicht

De gemeente Olst-Wijhe wil woningen bouwen voor de mensen die echt een woning nodig hebben. Daarom breidt de gemeente de zelfbewoningsplicht van nieuwbouwwoningen uit van twee naar vijf jaar. Dit voorkomt dat nieuwbouwwoningen snel doorverkocht worden om winst te maken. Uitzonderingen op deze regel zijn alleen mogelijk vanwege dringende persoonlijke omstandigheden.

Daarnaast wil de gemeente eigen inwoners voorrang geven op een nieuwbouwwoning. De wijziging van de Huisvestingswet om dit mogelijk te maken, moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.