KiekAn: “Parkinson is een trouwe vriend” die je op het platteland vaker tegenkomt

Interessant? Deel het artikel

Naamloos

“Parkinson is een trouwe vriend, als die je een keer de hand heeft geschud, gaat ie niet meer weg. …” Gevierd operazanger, maar ook Parkinson-patiënt Ernst Daniël Smid maakt er een grapje over. Hij is hoofdgast in een nieuwe reeks van de talkshow Kiek An waarmee Beleefstijl Salland en ZorgsaamInSalland samen op zoek gaan hoe je nog een goed leven kunt leiden ondanks een zorgvraag. Humor helpt. Maar niet alle humor is leuk.

Ernst Daniël Smid

In de talkshow, opgenomen in de zorgwinkel van Beleefstijl Salland in de Langstraat in Wijhe wordt gekeken naar Parkinson, hoe jij en je omgeving hebben te dealen met die ziekte, hoe je kunt behandelen en wat je kunt doen om de ziekte te voorkomen. Behandelen om ervan af komen is overigens geen optie. “Wat dat betreft is Parkinson een heel betrouwbare vriend” zegt Ernst Daniël Smid, “hij verlaat je niet”. Met gezond leven verklein je de kans op hersenziektes aanzienlijk, maar op het platteland komt Parkinson meer voor, er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een relatie is met pesticiden in de landbouw

Lees verder onder de video

Aan tafel zitten naast Ernst Daniël Smid en de presentatoren Lieke en Harrie Kiekebosch ook Mia Nijland van Beleefstijl Salland, Astrid van der Maar van Ergotherapie Salland, Anouk Nijlant van fysiotherapie Wijhe en Joke Berendsen, regiovertegenwoordigster van de Hersenstichting.

Mia Nijland

Mia Nijland benadrukt het belang van een goed gesprek met mensen én hun omgeving die een zorgvraag hebben dat kan plaats vinden buiten het systeem van de verkokerde (medische) zorg, omdat je dan veel beter naar de hele zorgvraag kunt kijken en de totale situatie, zonder direct al een bepaalde formele richting in te gaan.

Astrid van der Maar en Anouk Nijlant

Astrid van der Maar en Anouk Nijlant zijn vanuit Wijhe aangesloten bij ParkinsonNetwerk Nederland. Alleen al in Wijhe zijn er dertig patiënten met Parkinson. Ze helpen deze mensen onder meer met goede conditie te houden, maar proberen ze ook te motiveren actief te blijven en niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Joke Berendsen

Om hersenziekte in het algemeen en Parkinson in het bijzonder te voorkomen adviseert Joke Berendsen namens de hersenstichting vooral gezond te leven. Goede slaap is maar een voorbeeld hiervan. Maar wonen op het platteland niet persé. Daar komt Parkinson meer voor. De hersenstichting financiert onderzoek van Iris Sommer die zegt dat er een relatie is tussen pesticiden van de landbouw met Parkinson.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “KiekAn: “Parkinson is een trouwe vriend” die je op het platteland vaker tegenkomt”

  1. Pingback: Landbouwminister schoffeert democratie met blanco stem over landbouwgif: De Tweede Kamer is de baas! - Geluk Centraal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden