Pieter Omtzigt heeft besloten een eigen partij op te richten en over 3 maanden aan de Tweede Kamerverkiezingen deel te nemen. Geen sinecure, al helemaal niet gezien het feit dat deze partij volgens diverse peilingen in één klap verreweg de grootste in Nederland zou kunnen worden.
Pragmatisch
Gelukkig is Pieter iemand die zich niet de kop laat gek maken en benadert deze situatie met de van hem bekende bedachtzaamheid. Hij is niet uit op het hoogste aantal stemmen, maar op een degelijke en serieuze partij, open voor samenwerking met andere partijen op gemeenschappelijke onderwerpen voor zover deze fatsoenlijk zijn.
Hij is zich bewust van de valkuilen voor partijen die heel snel groeien. Denk hierbij aan de Lijst Pim Fortuin (LPF) die bij de Tweede Kamer verkiezingen in 2002 een enorme overwinning behaalde en tot de regering toetrad. Binnen de kortste keren vochten de partijleden elkaar de tent uit en was het einde verhaal.
Of Forum voor Democratie dat grote winst boekte bij de Statenverkiezingen in 2019 en dus ook indirect een aanzienlijk aantal zetels in de Eerste Kamer kreeg en door het merkwaardig gedrag van hun partijleider ook in een grote interne crisis geraakte en vier jaar later in de diepte stortte.
Ook is het goed te horen dat hij niet de functie van minister president ambieert, omdat zijn kracht in het Tweede Kamerwerk ligt.
Daarom is het van groot belang om capabele mensen om zich heen te verzamelen en daarin is hij met Van Hijum alvast uitstekend geslaagd.
Eddy van Hijum
Van Hijum bevestigde vandaag zijn overstap naar Nieuw Sociaal Contract in een X tweet en een artikel in De Twentsche Courant Tubantia en geeft aan wat zijn drijfveren zijn geweest:
Eddy kent Pieter al twintig jaar via het CDA en heeft Pieter als zeer integer Kamerlid leren kennen en waarderen. Toen Pieter hem enige tijd geleden vroeg om mee te doen met zijn beweging moest Eddy wel even nadenken. Hij was immers pas gestopt als gedeputeerde van Overijssel en had net de eerste stappen gezet in een loopbaan buiten de politiek.
Maar er is in de samenleving wel iets aan de hand. Het vertrouwen in de politiek is laag. Er heerst onvrede over het functioneren van de overheid en over het bestuurlijk (on)vermogen om problemen op te lossen.
Als gedeputeerde heeft hij ook zelf ervaren dat er een kloof bestaat tussen Den Haag en de regio en tussen beleid en uitvoering. Het voelt voor hem als een logische stap om – juist nu – te werken aan verbinding tussen samenleving en overheid.
Herstel van vertrouwen vraagt om stevige ‘checks & balances’ in onze rechtsstaat, om een beter presterende overheid en om een politieke cultuur van openheid, eerlijkheid en respect. En het vraagt ook iets van burgers zelf.
De komende weken gaat Eddy aan de slag als voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma van de partij opstelt.
Nieuw Sociaal Contract nodigt je graag uit om over het programma mee te denken.
Bronnen: X/ Twentse Courant Tubantia.
Website Nieuw Sociaal Contract
Mooi Eddy! Als op die manier ervaren politici samen een nieuwe start maken, dan heb je ook zo nog maar een keer veertig personen bij elkaar.