Salland deze Week: Wim Groot Koerkamp past toe wat hij anderen verwijt: Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend

Foodbusiness laat Sallander Wim Groot Koerkamp leeglopen met een column waarin maar de helft van het verhaal verteld wordt. Groot Koerkamp mag zonder moeite wild om zich heenslaan, iedereen van alles verwijten, om vervolgens te vragen minder te polariseren…

Interessant? Deel het artikel

wij van wc eend
Screenshot van youtube reclame

“Kent u ‘m nog de reclameslogan van WC-eend? ‘Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend’. Een reclameklassieker uit 1989 (!) die nog steeds grote populariteit geniet als uitdrukking die gebruikt wordt wanneer een zogenaamde expert advies geeft dat in overeenstemming ligt met zijn eigenbelang.”

Met die woorden begint Wim Groot Koerkamp een column op de site Foodbusiness. Hij probeert de vloer aan te vegen met mensen die ons willen bewegen van vlees naar andere eiwitten over te stappen. Maar Wim past zelf de ‘Wij van WC-Eend’-methode toe. Hij is/was namelijk zelf op allerlei manieren verbonden met de agro-industrie, de verzamelnaam voor grote industriële boeren bedrijven met de hele industrie van aanleveren (voeren, stallen, machines) en afnemen (slachterijen) erbij gerekend.

Salland deze Week komt tot stand via meldingen die bij de redactie binnenkomen. De stukken worden met meerdere mensen geschreven.

Wim komt uit het Sallandse Frieswijk en leerde op de boerderij van zijn vader wat hard werken was, vertelt hij tegen de Stentor. Hij richtte het marketingbureau ReMarkAble op dat vooral klanten heeft in de agro-industrie. Samen met Caroline van der Plas zette hij de BBB op, waarmee ReMarkAble het voor elkaar kreeg een politieke partij als marketingtool te kunnen inzetten. Daar waar zelfs de LTO wel heil ziet in de nieuwste plannen van minister Adema van Landbouw om álle boeren royaal te betalen als ze stoppen, is BBB tegen. LTO behartigt de belangen van boeren, BBB die van de agro-industrie. Ook vorige week zei Caroline van der Plas bij Op1 nog maar eens dat ze vooral technische oplossingen wil voor de landbouwtransitie. Dat is feitelijk de financiële dood voor kleine boeren familiebedrijven, maar wel winst voor de grote agro-industrie. Wij van WC-Eend.

Maar terug naar Groot Koerkamp die ReMarkAble inmiddels verkocht heeft en het land intrekt met Aan Tafel, waar gepredikt wordt hoe goed het voedsel van de boer is.

In Wij van WC-Eend-column schrijft Groot Koerkamp over media die het eigen gelijk als enige waarheid verkondigen. Over dierlijke eiwitten gaat het dan. Naar zijn mening zeggen die media dat dierlijke eiwitten slecht zijn en plantaardige eiwitten goed en dat we daarom plantaardig moeten eten. “Supermarkten doen vrolijk mee aan deze hype, niet in de laatste plaats geprikkeld door rendement en winst.”

In de column gaat het Groot Koerkamp vooral om bewerkt voedsel, waarbij de alternatieven voor vlees buiten schot blijven. “Opvallend hierbij is dat vooral plantaardige zuivelalternatieven en nepvleesvarianten lijken te ontkomen aan een negatief imago van ultrabewerkte voedingsmiddelen.” Maar vegaburgers zijn eigenlijk “junkfood met vroegtijdig overlijden, kanker, psychische problemen, luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, maag-darmproblemen en stofwisselingsziekten” als risico.

Scholen, media, politiek, milieu- en natuurorganisaties, alles krijgt er van langs. Ook de politiek ja… maar Wim, Overijsselaar Gert-Jan Oplaat zit namens de BBB in de Eerste Kamer. De Volkskrant: “Oplaat is een fulltimelobbyist voor kippenslachterijen. De ex-VVD’er is voorzitter van het dagelijks bestuur van Nepluvi, de vereniging van de pluimveeverwerkende industrie, én president van Avec, de Europese brancheorganisatie voor pluimveeslachterijen en kipverwerkers. Oplaat gaat een dag minder per week werken voor de slachterijen, maar zal naast zijn werk als Eerste Kamerlid wel belangenbehartiger blijven.”

Wim sluit zijn column in Foodbusiness af met dat we niet moeten polariseren…

“Stop de polarisatie tussen stad en platteland. Zoek elkaar op, ga aan tafel, eet mét en luister náár elkaar. En niet in de laatste plaats: zorg ervoor dat dit zichtbaar is in de mainstream media.” Hij sluit zijn column af met reclame voor zijn eigen AAN TAFEL! En is zo sportief te ondertekenen met ‘Oprichter ReMarkAble, mede-oprichter BBB, oprichter AAN TAFEL!’

Wij van WC-Eend…

Wim, je ziet iets over het hoofd! Vegetarisch eten en veganistisch eten gaan verder dan alleen maar vervangende dingen eten. Als je vanuit vlees denkt en je laat dat weg, dan zou je kunnen denken dat je vervangt. Als je vanuit melk denkt en je zoekt iets anders, dan is havermelk de vervanger. We kunnen helpen met een argument: het schijnt zelfs zo te zijn dat de footprint van vervangers qua CO2 slechter zijn dan bij vlees.

Maar…
vegetarisch eten gaat niet uit van vervangen van vlees. Vegetarisch eten is eten zónder vlees. Je kunt heel goed uit de schijf van vijf eten zonder vlees, dus ook zonder vlees te vervangen. Wat zuivel betreft: je hebt het niet eens nodig. Kijk eens naar de schijf van vijf in bijvoorbeeld Canada. Daar is het de schijf van vier. Zuivel en vlees zitten daar niet eens in. Helemaal niet nodig namelijk. Dat jij het wel nodig vindt, zal vast een ‘Wij van WC-Eend’-achtige afkomst hebben.

Vegetariërs eten niet zelden geen vlees omdat ze niet mee willen werken aan dierenmishandeling, aan massaal kippen slachten, aan kalfjes direct na de geboorte bij de koe weg halen, aan schapen gevangen houden zodat de wolf er makkelijk bij kan.

Wolven doden 300 schapen per jaar, honden 3000. Mensen slachten er 2000. Per dag!!!
“Er zitten in Nederland meer dan 400 miljoen dieren gevangen, ruim twintig keer het aantal inwoners van ons land. Hoeveel worden er dagelijks geslacht? Meer dan 1,7 miljoen levende wezens.” (Bron: De Correspondent)

En weet je, al dat plantaardige eten dat we eerst in een dier stoppen waarna we dat dier slachten, in stukken snijden en opeten: als we zelf plantaardig eten verliezen we al die energie niet, gebruiken we de calorische waarde zelf, hebben we zeven keer minder landbouwgrond nodig en zijn we af van die industrie die het platteland kapot maakt.

Weet je dat ons lichaam zelf eiwitten maakt? Als we dierlijke eiwitten eten moet ons lichaam dat eerst afbreken tot aminozuren, waarvan we de meesten niet nodig hebben. Met de wel nodige aminozuren bouwt ons lichaam zijn eigen eiwitten weer op. Wat je dus moet zien te bereiken is dat je de goede aminozuren eet.

Vegetarisch eten: je moet af van het concept vlees, af van het concept vlees te vervangen, dan kun je minstens zo lekker en zeker zo gezond leven, zonder dat je een dier geweld aandoet.

https://images.app.goo.gl/reAchibKC1ibtSc56

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.