Wethouder Deventer kondigt burgerberaad/ burgerpanel voor klimaat aan

Extinction Rebellion Deventer overhandigde 3 eisen aan wethouder Carlo Verhaar.

Interessant? Deel het artikel

Extinction Rebellion  huis brand

Op woensdag 12 januari overhandigde Extinction Rebellion Deventer e.o. haar 3 eisen aan wethouder Carlo Verhaar (duurzaamheid en milieu) van de gemeente Deventer en daarbij kondigde de groep van bezorgde burgers een jaar van actie aan.

Klimaatcrisis

De gemeente Deventer moet eerlijk zijn over de ernst van de klimaatcrisis, doen wat nodig is, en een burgerberaad instellen en zich committeren aan de adviezen van dit burgerberaad. Deze drie eisen bracht de ‘noodburgemeester’ van Extinction Rebellion over aan de gemeente.

Gemeenteraadsverkiezingen

Daarnaast kondigde XR Deventer aan dat zij zich in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen zullen richten tot de politieke partijen in Deventer om helder te krijgen waar de partijen staan. “Wij willen weten in hoeverre de politieke partijen in Deventer het bestaan en de ernst van de feiten van de klimaatcrisis niet alleen erkennen, maar ook wat dat concreet betekent voor hun plannen voor onze stad en haar burgers. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen willen we dit bij de partijen uitvragen, en we zullen burgers in Deventer motiveren om dit zwaar te laten meewegen als zij hun stem uitbrengen”, aldus ‘noodburgemeester’ Inge van der Weijden.

Klimaatneutraal in 2026

XR Deventer bepaalt de gemeente daarnaast op de noodzaak om veel sneller dan dat de gemeenteraad van plan is, klimaatneutraal te worden. Dat moet uiterlijk in 2026, om in lijn te blijven met de ambitie om onder de 1,5 graad opwarming te blijven. “We kunnen dus niet nog een jaar laten voorbijgaan in afwachten, uitstellen, eindeloos praten en overleggen”, aldus XR Deventer.

Burgerberaad voor het klimaat in 2022

Wethouder Carlo Verhaar toonde zich enthousiast over de oproep om nog dit jaar een burgerberaad in te stellen en kondigde aan dat deze er dit jaar zeker zal komen.

Opstand tegen uitsterving

De naam Extinction Rebellion laat zich letterlijk vertalen als:  opstand tegen uitsterving. Deelnemers aan XR zijn te vinden in alle lagen van de bevolking. Zij eisen van de overheid adequate maatregelen tegen de klimaat- en ecologische crisis, conform wat de wetenschap al decennia lang aangeeft. Ruim 1 miljoen plant- en diersoorten staan op het punt van uitsterven door toedoen van de mens. Ook onze eigen voedselvoorziening komt daarmee in direct gevaar. De klimaatcrisis draagt daar in belangrijke mate aan bij.

XR Deventer & omstreken is een van de veertig lokale afdelingen van XR Nederland. De beweging werd in oktober afgelopen jaar door dagblad Trouw op nummer 4 geplaatst in de jaarlijks verschijnende Duurzame 100 ranglijst.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *