Voorkom wateroverlast in de tuin met goede afwatering

Interessant? Deel het artikel

Infiltratie-RainBloxx-200-langs-terras

Het klimaat in Nederland verandert. De temperaturen stijgen, intensiteit van regenbuien neemt toe en hagel en onweer worden heviger. We hebben vaker last van droogtes in de zomer en piekbuien die wateroverlast veroorzaken in de winter. Tijd dus voor watermanagement en een klimaatbestendige tuin die de nare gevolgen van wateroverlast, hitte en droogte voorkomt! We informeerden hierover bij MBI de Steenmeesters, onder andere gevestigd in Kampen en Veghel.

Wat is afwatering precies?

Afwatering is de afvoer van overtollig water op de tegels en hiermee wordt wateroverlast voorkomen. Bij hevige piekbuien voorkomt het schade, waterschade en schade aan planten die verzuipen in het teveel aan water.

Regenwater kun je tegenwoordig ondergronds opvangen, waarna het in tijden van droogte weer langzaam aan de omgeving wordt afgegeven. Hierdoor is er minder wateroverlast tijdens hevige regenbuien en heb je in tijden van droogte een groenere tuin die verkoeling biedt. Ook kun je het water duurzaam hergebruiken, bijvoorbeeld voor het sproeien van je tuin of het wassen van de ramen. Hierdoor voorkomen we de verspilling van kostbaar drinkwater!

Een bijkomend voordeel is dat de tuin aantrekkelijker wordt voor vogels, vlinders en bijen. Het draagt dus bij aan een betere biodiversiteit.

Strengere eisen door gemeenten

Gemeenten leggen de tuinbezitter ook steeds strengere eisen op. Om het gemeenteriool minder te belasten verplichten steeds meer gemeenten hun inwoners om zelf te zorgen voor de opvang van regenwater. Burgers en bedrijven moeten vaker investeren in een oplossing op eigen terrein, dit betekent hemelwater infiltreren of opvangen en hergebruiken.

Er zijn al veel gemeenten die hiervoor klimaatsubsidies of afkoppelsubsidies verstekken. Het is dus belangrijk om bij het aanleggen van de tuin hier goed over na te denken en ervoor te zorgen dat de tuin een duurzame woonomgeving is voor mens en omgeving.

Afvoersysteem van MBI de Steenmeesters

Voor effectieve afwatering in de tuin, bij niet-waterdoorlatende bestrating, adviseert MBI de Steenmeesters de drainagesystemen en afvoergoten van ACO Easygarden.

Sierbestrating hoeft niet per definitie wateroverlast te veroorzaken in de tuin. Een terras wat onder afschot ligt, begeleidt het water naar de borders om afgevoerd te worden via afvoergoten. Er is keuze uit diverse roostergoten en minimalistische sleufgoten.

Nadat het water wordt opgevangen zijn er twee opties: het water wordt afgevoerd naar het riool of het water wordt opgeslagen in de tuin. De voorkeur gaat uit naar het laatste en daar is een slim systeem voor: Rainbloxx. Dit zijn duurzame en lichtgewicht blokken van steenwol die het water opzuigen en het in drogere periodes geleidelijk afgeven aan de grond of beplanting.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden