Voedselbank heeft extra aandacht voor kinderen in Sinterklaastijd

Dankzij de Raalter Uitdaging en Univé kunnen kinderen waarvan de ouders aangewezen zijn op de Raalter Voedselbank een extra cadeautje in de schoen verwachten.

Aangeboden door Univé

Interessant? Deel het artikel

foto px here voedselbank

De voedselbank, daar maak je het liefst geen gebruik van. En als je dat wel doet, dan vertel je dat liever niet verder. “Maar als het niet anders is, dóe het dan,” adviseert Frans Rouwenhoff. “Al was het maar voor je kinderen, dat die ook een fatsoenlijke maaltijd krijgen in de periode dat je even de eindjes niet aan elkaar kunt knopen!”

In de december-feestmaand doet Univé via de Raalter Uitdaging ook een bijdrage, speciaal gericht op kinderen. Alle kinderen verdienen Sinterklaascadeautjes. Kinderen waarvan de ouders naar de voedselbank gaan om de eindjes aan elkaar geknoopt te krijgen, moeten helemaal maar afwachten of er een cadeautje aanzit dit jaar. Sinterklaas krijgt dit jaar hulp van het Buurtfonds van Univé. Voor 170 Kinderen laat Sinterklaas een cadeautje achter bij de voedselbank. De coördinatie van deze actie is in handen van de Raalter Uitdaging. Wat de kinderen krijgen? Henny Zomer: “Dat moet je Sinterklaas vragen!”

Rouwenhoff is voorzitter van de Voedselbank in Raalte. Hij praat namens de deelnemers, die zichzelf liever niet laten interviewen. Zij lopen liever niet te koop met hun sores. Want dat de gebruikers sores aan hun hoofd hebben, dat staat als een paal boven water. “Mensen oordelen daar wel eens makkelijk over. Dat ze hier met een grote auto een voedselpakket op komen halen. Maar die auto hebben ze in sommige gevallen dan nodig voor hun werk. Als je in de schuldhulpverlening zit gaat het salaris naar de hulpverlener. Die lost jouw schulden af en geeft jou wat leefgeld. Dat zijn echt nare trajecten die lang duren. En iedereen kan er in terecht komen. Een scheiding kan al de drempel zijn.”

Bij de Raalter Voedselbank staan op dit moment 137 gezinnen ingeschreven. Dat betekent dat wekelijkse voedsel naar 500 mensen gaat, waarvan bijna de helft kind is, jonger dan 18 jaar. “Kinderen die op hun verjaardag plotseling ziek zijn omdat ze niet kunnen trakteren op school… Kinderen die niet naar verjaardagsfeestjes gaan omdat ze geen cadeautje mee kunnen nemen…

Juist voor die kinderen is het heel belangrijk dat hun ouders naar de Voedselbank gaan. “Je komt er voor in aanmerking als je inkomsten en je uitgaven beneden een bepaald bedrag komen. Er wordt dan ook gekeken of je alleenstaand bent of een gezin met of zonder kinderen hebt. Dan is er echt geen ruimte voor een keer iets extra’s voor de kinderen. Dat proberen wij te regelen. Er zijn gezinnen bij met acht kinderen!

Samen met de stichting Jarige Job kunnen we ze een verjaardagsdoos geven. Daar zitten onder andere ingrediënten in om een taart te bakken en iets om te trakteren op school. Dan gaat zo’n periode waarin hun ouders de Voedselbank nodig hebben, net iets ongemerkter voorbij.”

De Voedselbank in Raalte heeft mazzel met Jumbo Online op het industrieterrein. “Daar doen ze producten een aantal dagen vóór de einddatum weg. We staan daarom iedere week met onze vrachtauto bij hun magazijn spullen in te laden voor ons winkelconcept. We pakken de spullen niet meer in voor de klanten, ze mogen zelf een keus maken. Want je zult maar zoals vóór het winkelconcept geen spruitjes lusten en je krijgt het toch in je voedselpakket, dat schiet ook niet op.”

De Voedselbank kan ook bestaan vanwege donateurs die een jaarlijks vast bedrag overmaken, of af en toe een erfenis. Sinds kort doen ook de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe structureel een duit in het zakje.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aangeboden door Univé

Univé

Meer informatie »

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden