Extinction Rebellion strijdt tegen klimaatverandering en doet dat met acties als het bezetten van de tunnelbak in de A12 tussen het ministerie van economische zaken en de Tweede Kamer, ze blokkeert privé-vliegverkeer, gooit soep tegen glasplaten voor kunst en bezet dus nu ook de A10 tegenover het megalomaan grote kantoor van de ING.
Bij acties tegen subsidie voor fossiele brandstof bleek dat er zo’n 40 miljard van ons belastinggeld naar industrie gaat de klimaatcrisis veroorzaakt. Dankzij XR is dat helder geworden en heeft de overheid beloofd dat snel terug te dringen. Bij de soepgooi-acties bleek de redactie van de NOS tegenstander van XR door structureel te praten over het beschadigen van kunst, terwijl XR expres koos voor kunst waar een glasplaat voor zat zodat zíj niks kapot maken in acties tegen kapotmakers van de leefbaarheid op aarde.
De XR-acties leidden er zelfs toe dat onderzocht wordt of er strengere regels voor demonstreren moeten komen. Rechtse mensen en rechte politiek vinden dat de overheid zo min mogelijk moet ingrijpen, behalve als ze het niet uitkomt. Gevolg is dat er een onderzoek komt naar demonstraties waarbij rechten en wetten overtreden worden, zoals de boeren dat doorgaans doen bij hún acties. Maar XR houdt zich voortdurend aan de wettelijke kaders van demonstreren. Het wetboek (de rechter) geeft de demonstranten keer op keer gelijk en fluit de overheid en de politie terug in hun optreden tegen de – altijd vreedzame – acties.
Ook deze A10-bezetting kreeg vooral veel aandacht omdat de gemeente Amsterdam de demonstratie verbood en omdat de politie bij Op1 de polarisatie mocht ophitsen door te zeggen ‘dat zo’n demonstratie niet kan’, ook al heeft de politie daar niks over te zeggen.
Vandaag ging de bezetting van de A10 gewoon door. En op foto’s van het ANP (zie de link hieronder) staat Tessel Hofstede stoer in overall die actie te leiden. De NOS kopt ook hier ‘ondanks verbod’. Wellicht is het ook goed te onderzoeken of dat verbod wel rechtsgeldig is. Het zal niet de eerste keer zijn dat de rechter de overheid zich aan zijn eigen wetgeving moet houden. Denk aan de manier waarop landbouwgif wordt goedgekeurd, de halfbakken acties om CO2 terug te dringen, vergunningen aan boeren die helemaal niet verstrekt hadden moeten worden en het ontnemen van het mensenrecht te mogen demonstreren.