Het was een grote eer om Kuthulan Özdemir te ontvangen in ’t Natuurlijk Huus naar aanleiding van zijn boek Natural Farming en de kunst van het nietsdoen.
Hij schrijft hoe je gewassen kunt telen zonder veel moeite, zonder zware trekkers op je land en zonder gebruik van pesticiden, herbiciden of fungiciden of te wel bestrijdingsmiddelen.
Hij werkt maximaal samen met de natuur. De opbrengst gaat naar lokale bewoners middels een groente/fruit/noten pakket met de opbrengsten van het seizoen. De inhoud wisselt sterk.
Het is een natuurlijk, duurzaam landbouwsysteem waarmee niet alleen hij en vele mensen kunnen voorzien maar ook nog eens op zich zelfvoorzienend is.
Zoals de natuur het bedoeld heeft. De aarde geeft ons te eten, niet de supermarkten. Daar gaat het om zoveel mogelijk geld verdienen en niet om de vruchtbaarheid van de aarde te verhogen en de gezondheid van mensen te dienen.
(Lees verder onder afbeelding)
Van kleinschalig naar grootschalig
In mijn leven heb ik als kind meegemaakt hoe de éénvoudige kleinschalige en diverse landbouw (combinatie van landbouw en veeteelt) omgeturnd werd naar steeds grootschaliger, met gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en zware landbouwmachines op het land.
Waar we nu mee zitten zijn uitgeputte gronden, voedsel dat daardoor niet meer gezond is vanwege gebrek aan voedingsstoffen en bestrijdingsmiddelen, de verleiding tot ongezonde en bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt en ziekten die leiden tot massaal afmaken van kippen, geiten en varkens vanwege vogelgriep en MKZ o.a.
De afschrikwekkende beelden van varkens in grijpers die afgevoerd werden hebben mij in opstand gebracht en doen nadenken over hoe we met dieren omgaan, met ons voedsel en met onze gezondheid.
Dat leidde tot het stoppen van vlees eten; biologisch, lokaal en van het seizoen eten; een eigen groentetuin beginnen en weer te leren eten van de natuur.
In mijn groentetuin probeerde ik te leren van de natuur. Hoe doet de natuur het en hoe kan ik eraan bijdragen dat de moestuin zich elk jaar weer als vanzelf kan reproduceren. Ik was al een aardig eind op weg. Mijn dochter moedigde me aan om hier een boek over te gaan schrijven. Maar ik was er nog niet helemaal.
Des te leuker om dan met Kuthalan Özedemir en het boek Natural Farming in aanraking te komen, waarin omschreven staat waar ik ook mee bezig ben te ontdekken.
Weer terug naar de natuur
De natuur kan ons alles geven als we het natuurlijke proces maar niet verstoren. De vruchtbaarheid komt uit de aarde, door een luchtige bodem waar lucht en water door kan stromen, door het openbreken van de aarde door goede worteling, door een symbiose van de micro-organismen en de aarde en door de aarde te voeden en af te dekken met het bladafval van gewassen samen met een mengsel van stro en hooi. In het najaar worden drie soorten groenbemesters gezaaid, die in het voorjaar, voordat het zaaiseizoen begint afgemaaid worden en de aarde voeden. De drie soorten zijn granen, koolgewassen en soorten als wikke, lupine, klaver die het stikstof binden.
(Lees verder onder afbeelding)
We laten de gewassen het werk doen. Geen dure machines, geen dure bestrijdingsmiddelen en minder inspanning om de vruchten te plukken van de aarde.
Geld is leidend i.p.v. gezondheid
Het verdienen van zoveel mogelijk geld door de multinationals is leidend geworden bij onze landbouw en veeteelt. Dat is niet waar wij als mensen, laat staan de aarde beter van wordt.
Het is hoog tijd om het tij zelf te keren. Dat kun je doen door zelf anders de tuinieren en door gezonde gewassen te kopen die natuurlijk en gezond lokaal en van het seizoen zijn geteeld.
Nieuwe landbouwmethodes
Inmiddels zijn er veel verschillende nieuwe landbouwsystemen zoals kringlooplandbouw, regeneratieve landbouw, biologisch- dynamische landbouw en nu dus ook Natural Farming. Deels komen ze overeen, maar ik heb het idee dat de intrede van Natural Farming ons onafhankelijker maakt en bijdraagt aan de vruchtbaarheid van de aarde om een relatief moeiteloze manier. De natuur neemt een groot deel van het werk uit handen. En zo zou het moeten zijn naar mijn idee.
Wil je meer over Kuthulan Özdemir weten?
1. Lees dan zijn boek: Natural Farming en de kunst van het nietsdoen
2 Kijk deze filmpjes: https://youtu.be/KnSJocY0H5g
3 Bekijk zijn website: https://www.naturalfarmshizen.org/
4 Neem een kijkje op Natural Farming Belgie en Nederland: https://www.naturalfarming.be/
4 Neem deel aan zijn workshop: in het weekend van 26 en 27 april in Alde Leije, een stukje ten noorden van Leeuwarden, zie: https://www.nijeleije.nl/…/natural-farming-2-daagse….
5 En we hopen dat er ook bij het Natuurlijk Huus een vervolg komt op de workshop van het afgelopen weekend, óf met Wim Vergoossens, de NL- vertegenwoordiger óf met Kutluhan.
6 Breng een bezoekje aan zijn boerderij in Italië
7.Bekijk nog een filmpje: https://give.inlinewithnature.org/product/laboratory-natural-farming-audio/
Kuthlan reist de hele wereld over om mensen te scholen in Natural Farming.
Website ‘t Natuurlijk Huus