’t Natuurlijk Huus: Fast fashion en verleiding

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?   Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over fast fashion en verleiding.

Interessant? Deel het artikel

fake trui agnes

Ondanks dat ik denk een kritische consument te zijn, overkwam het me dat ik me online liet verleiden door een shirtje dat er op de foto als een mooi gebreid wollen truitje uitzag met kleuren die ik mooi vond. Het was voor een leuke prijs. En het was avond. Ik zat lekker uit te rusten op de bank en me via mijn mobiele telefoon te verlekkeren aan dit mooie aanbod. Een klik op de knop was snel gemaakt en met de mogelijkheid om met mijn telefoon te kunnen betalen was het zo gepiept.

Ik moest er nog wel een paar weken op wachten. Toen ik het pakketje openmaakte, zag ik dat het een shirt was gemaakt van polyester en dat het shirt een print had van een gebreide trui. Dit was dus niet echt en al helemaal niet waar ik normaal gesproken voor kies.

Hoe had mij dit kunnen gebeuren dacht ik.

Het antwoord is natuurlijk al snel duidelijk: ik heb me laten verleiden door kleur, beeld, prijs en gemak en de valkuil van de avond waarop je misschien nog wat minder alert bent.

Die verleiding ligt elke dag op de loer. Ik dacht dat ik me er behoorlijk tegen kon wapenen maar dat valt toch wel tegen dus. Die verleidingen zijn sterk en daar moet je dus heel sterk tegen overstaan beginnend, met je er bewust van te zijn.

Omdat wij op het platteland wonen hebben me minder last van prikkels en verleidingen van dorp en stad. Elke keer als ik er wel kom merk ik hoeveel verleidingen er zijn. Het is knap als het je lukt om geen enkele aankoop te doen of om je te beperken tot de aankopen die je van tevoren van plan was om te doen. Naast spullen kopen zijn er natuurlijk ook heel veel verleidingen op het gebied van lekker eten en drinken.

Het online kopen is daarbij gekomen. Het valt me op dat er steeds meer advertenties verschijnen op social media. Daar zitten we massaal op, dus daar kun je je klanten wel vinden. Het is een snel medium. Goed kijken waar iets van gemaakt is, waar het vandaan komt en hoe het gemaakt is kost extra moeite. Het is de vraag of die informatie er überhaupt wel te vinden is.

Waar dit alles toe leidt weten we denk ik ondertussen wel.Hoe je je ertegen verweert misschien wat minder!

Ik probeer me zo min mogelijk te begeven in een omgeving die gericht is op zoveel mogelijk kunnen verkopen. Daar zijn dus nu ook ’s avonds social media bijgekomen. Als ik ’s avonds ga zitten, mag mijn telefoon zich ook weer opladen en gaat die aan de stekker.

Hiermee voorkom ik de verleiding en kan ik bewust kiezen wat ik wil aanschaffen. En dat zijn producten die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zoveel mogelijk gerecycled, als het kan uit de buurt met mogelijk een eco label. En als het van verder komt, zoals koffie, suiker, cacao bijvoorbeeld dan ook van biologische teelt en bij voorkeur fairtrade.

Die fairtrade zou ook in eigen land ingevoerd kunnen worden. Het is niet alleen iets voor ver weg, arme boeren en landen. Voor ons is het niet anders.
Eerlijk voor natuur, dier en mens. Voor de hele planeet en alle bewoners daarvan.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.