’t Natuurlijk Huus: Eten van het seizoen

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?   Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over eten van het seizoen.

Interessant? Deel het artikel

agnes 231108 pompoenen

Nu de herfst zijn intrede weer heeft gedaan en het kouder gaat worden, is de natuurlijke tijd van komkommers, tomaten en sla weer voorbij. Toch liggen deze groenten het hele jaar door in de supermarkt. Maar weet dan dat deze in kassen worden gekweekt of van elders worden ingevlogen.

Meebewegen

Als je meebeweegt met het seizoen, pas je ook je eten aan.
Op dit moment betekent dat de pompoenen, kolen, bieten, rapen, wortels, de najaar- en wintersalades en knollen weer aan de beurt zijn. Het hele seizoen hebben zij erover gedaan om veel gezonde voedingsstoffen op te slaan in hun gewassen. Voedingsstoffen die ons goed voeden in de herfst en straks in de winter.
De herfst is ook het seizoen van kastanjes, walnoten, hazelnoten en paddenstoelen. Ook deze kun je nu ruimschoots in je eten verwerken.

Lokaal

Groenten die van het seizoen gekocht zijn en ook nog eens uit onze regio hebben de kleinste voetafdruk. Meestal zijn ze ook ruim voorradig en zijn ze door het relatieve grote aanbod ook het goedkoopst.

Gezond

De groente van het seizoen geven ons ook wat we in dat seizoen nodig hebben. Een frisse en lichte salade in de zomer en stevige kost met veel vitamine C van wortels, knollen, kolen en pompoenen in het najaar en zomer.

Zelf verzamelen

Je hoeft niet alles te kopen. Je kunt veel zelf verzamelen. Leer weer welke paddenstoelen eetbaar zijn. Misschien groeien er wel een aantal in jouw tuin of omgeving. Natuurlijk nooit alles leegplukken. Altijd voldoende laten staan voor andere levende wezens op deze planeet.
De herfstvakantie was bij uitstek vroeger het moment om kastanjes te rapen. Veel mensen vinden kastanje soep en puree een delicatesse.
Pompoenen vind je vaak nog wel langs de weg te koop. En er zijn natuurlijk groente- en fruit kwekerijen waar je ook je spullen kunt bemachtigen.

Puur eten

Puur eten, van het seizoen en uit de regio is te verkiezen boven al het voedsel dat in de reguliere supermarkten wordt aangeboden. Landwinkels hebben een ander assortiment en als deze biologisch zijn heb je het helemaal voor elkaar.

Leer weer te eten van het seizoen. Dat is voor alles en iedereen het beste!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *