Slechte raad is duur voor Raalte, hoogste tijd voor een nieuwe bestuurscultuur

Columnist Herman Kamphuis ziet heel wat verbeterpunten voor de nieuwe gemeenteraad in Raalte en geeft goede raad die niets kost.

Interessant? Deel het artikel

gemeente
Raadszaal Raalte

Ongeveer anderhalf miljoen euro gemeenschapsgeld hebben de 25 Raalter gemeenteraadsleden de afgelopen 4 jaar samen ontvangen voor hun raadswerk (25 x 1300 x 48). Wat staat daar voor de gemeenschap Raalte tegenover? Naar mijn mening te weinig om dezelfde meerderheid weer 4 jaar de kans te geven. Wat het Raolter akkoord in 2018 beloofde is namelijk te weinig omgezet in daden: “Raad en samenleving meer in de lead: betrekken bij beleid én uitvoering. Niet aan de voorkant alles dichttimmeren. Vanuit vertrouwen en verbinden de kracht van de samenleving benutten om tot gedragen oplossingen te komen. Samenwerkende bestuursstijl. Transparant en begrijpelijk verantwoording afleggen.”

 

Door Herman Kamphuis

 

Nieuwe communicatie

Het communicatieproces tussen inwoners, gemeenteraad en college laat te wensen over. Dit heeft negatieve gevolgen voor de inhoud van gemeentelijke acties en besluiten, waarvan inwoners dan weer de dupe worden. Zie bijvoorbeeld affaires als Strunk, de Productie, Adviesraden, Franciscushof Zuid. De gemeenteraad is het hoogste orgaan, gekozen door de inwoners, en zou daarom veel vaker aan de voorkant – in de lead – heel duidelijk opdrachten aan het college moeten geven. De raad is de baas. In Raalte is het vaak omgekeerd: het college stelt de echte kaders, laat de raad daarvan lange tijd in het ongewisse en komt daarmee pas naar buiten na berichten in de pers, brieven aan de raad – uiteindelijk – van inwoners of organisaties, bezwaarschriften of Wob-procedures. De raad sputtert dan tegen, moppert over schending van de passieve informatieplicht door het college. Praat hele avonden over de toekomst van wethouders in plaats van over de toekomst van sociale werkvoorziening en multifunctionele accommodaties voor maatschappelijke instellingen. Dient moties van afkeuring en wantrouwen in, waarbij raadsleden van collegepartijen met last en ruggespraak en zonder lef en ruggegraat – mangs bu-j te bange – stemmen. Zodat het bleef zoals het was en daarna in de “inner circle” weer glas en plas. Dit kost bakken met tijd, geld, energie en dubbel werk voor ambtenaren (tip: vraag Deventer om beleidsnotities en uitvoeringsmaatregelen en vervang daarin het woord Deventer door Raalte). Vervolgens worden dure adviesbureaus ingehuurd door het college om knopen te ontwarren. Soms zelfs meerdere voor hetzelfde onderwerp, want wie betaalt bepaalt. Weer discussies met de raad. De raad kan echter ook zelf adviesbureaus inhuren. Elke fractie krijgt per jaar een speciaal budget van 1000 euro per fractie en daar bovenop 125 euro voor elk fractielid en eventueel 30 % reserve erbij van vorig jaar. De grondhouding van de raad als democratisch door de inwoners gekozen hoogste orgaan is verkeerd. De raad gaat er namelijk mee akkoord dat brieven van inwoners gericht aan de raad eerst naar het college worden gestuurd voor advies. Waarom is dit? De Raad wil toch weten wat er gebeurt in Raalte en kan na lezing op pad gaan? Het omgekeerde gebeurt echter niet: brieven van inwoners en instanties aan het college worden niet eerst voor advies naar de raad gestuurd, terwijl dit juist aan de voorkant veel onheil zou kunnen voorkomen. De raad stelt heel veel schriftelijke vragen aan het college, maar waarom geeft zij geen schriftelijke antwoorden, waarom komt de raad niet met eigen uitgewerkte initiatiefvoorstellen? Waarom stelt het college geen schriftelijke vragen aan de raad? Tip voor inwoners en instanties: stuur uw brieven niet alleen naar college maar ook aan de raad.

Burgemeester

Onze burgemeester is een goeie communiceerder, contacter, verbinder en netwerker (slaat zijn vleugels buiten Raalte uit in 13 nevenfuncties). Zie bijvoorbeeld zijn omgang met boze boeren en het formeren van het Deventer college in 2018. Heeft ook communicatie in zijn portefeuille. Zal zich als collegiaal medelid van het college tenenkrommend medeverantwoordelijk voelen om affaires van wethouders te voorkomen en op te lossen. Daarom stel ik voor bij moeizame onderwerpen niet altijd direct dure adviesbureaus in te schakelen maar hierbij de burgemeester collegiaal te betrekken. Qua tijdsbesteding moet de invoering van de vijfde wethouder dit mogelijk maken.

Tot zover goede raad die niet duur is.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Slechte raad is duur voor Raalte, hoogste tijd voor een nieuwe bestuurscultuur”

  1. Avatar

    Dag Herman,
    Je hebt een fantastisch conclusie getrokken uit de gang van zaken binnen de Raalter politiek en wat daaraan verbeterd zou moeten worden. Maar het voorstel om uitgerekend de huidige burgemeester het voortouw te laten nemen bij het oplossen van al die problemen, lijkt me nu niet bepaald prudent. De huidige burgemeester, Dadema, is juist onderdeel van het probleem.
    In kwesties als openheid en transparantie ging hij voortdurend op de rem staan. Juist als collegiaal voorzitter van het college van b&w heeft hij de gemeenteraad in de steek gelaten als het om schending van geheimhouding door een wethouder ging. Als gelijktijdig voorzitter van de gemeenteraad ging hij, tot tweemaal toe, zelfs beschermend voor zijn wethouder Wagenmans liggen. Dadema weigerde zelfs categorisch aangifte te doen. Hoe integer is dat?
    En wat diens eigenschappen als goede communicator, verbinder en netwerker betreft: die gebruikt hij vooral voor zijn eigen eer en glorie. Kijk maar naar zijn verwoede pogingen om binnen zijn eigen bubbel gekozen te worden tot “beste” bestuurder van Nederland.
    Op het onderwerp integriteit binnen de Raalter politiek kom ik zeker nog terug.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.