Salland deze Week: In Marïenheem ligt alleen de school maar lastig aan de andere kant van de N35

Morgen gaan de kinderen weer naar school. Ook de Mariënheemse kinderen. Die moeten weer die drukke N35 over. Waarom bouwen ze geen nieuwe school aan de andere kant van de weg?

Interessant? Deel het artikel

Foto: Screenshot GoogleMaps
Foto: Screenshot GoogleMaps

Als je in een week drie keer hoort dat de N35 helemaal niet dwars door Mariënheem loopt en dat je veel makkelijker de school aan de andere kant van de weg kunt herbouwen, dan is het reden er toch nog eens goed naar te kijken. Toch?

Onze verkeersdeskundige Jort Heuver legde recent nog uit hoe je met een soort van langwerpige rotonde de verkeersproblemen in Mariënheem te lijf zou kunnen gaan. Voordeel van zo’n cirkel in het dorp is dat je altijd rechtsaf de weg op moet. Je hoeft dus nooit over te steken. En als de snelheid laag is, is de kans groot dat je er vlot tussenkomt. Die snelheid ís laag, omdat doorgaand verkeer die rotonde opdraait én omdat je plaatselijk ook niet harder mag dan 50.

De tunnel die er ligt voor fietsende en wandelende overstekers is niet ideaal. De hellingen zijn te stijl, daar komen ouderen met hun elektrische fiets mee uit de voeten.

Maar… hoorden we van de week tot drie keer toe.
Wat heeft Mariënheem eigenlijk aan de andere kant van de weg te zoeken?
En wat gaat er met het dorp gebeuren als er een rondweg komt?

Wat zoekt Mariënheem aan de overkant

Er zijn vier publiekstrekkers aan de overkant: de school, de Schalm, de kerk en de beeldentuin.
Laten we met de kerk beginnen: daar gaan alleen maar mensen naar toe op zondag. Steeds minder mensen. En op zondagmorgen is de N35 een oase van rust! Ouderen kunnen op hun gemak de weg oversteken. Ze kunnen met hun zware elektrische fietsen de tunnel dus mijden. Kortom: voor de kerk maakt die weg niks uit.

De school: schoolgaande kinderen kunnen de tunnel wél nemen. En hun ouders ook. De kinderen zijn rond de 10, de ouders in de 30. Die maakt het niks uit dat de ingang wat stijl is.
Maar wat er meer van is: de Antoniusschool is al oud, het schijnt dat die te groot is, en eigenlijk ligt ie ook te dicht tegen de N35 aan: ongezond voor de kinderen.
Nieuwbouw van de school in de kinderrijke buurt van Mariënheem: hoe mooi zou dat zijn?

De Schalm: De Schalm is het parochiezaaltje, maar ook het dorpshuis. Dat kun je met het grootste gemak ergens anders terugbouwen. Bij De Parabool, dus bij de bakkerij met buurtwinkel, dat is een prachtlocatie. Ga anders eens praten met de Gasterij of met de sportclubs. De spoeling wordt overal dunner, samenwerken doet overleven, SDO, zeggen ze bij buurman Luttenberg.
Daarbij: De Schalm is iets voor in de avonden en ’s weekends, als het dus niet zo druk op de N35 is.

Wat overkomt Mariënheem als de weg weg is?

Dan de beeldentuin. Het zou ons niet verbazen als ze daar alleen maar blij zijn met de trage N35. Kijkers zijn immers kopers. In Wesepe werd het deel van het dorp waar je met de N48 vroeger dwars door heen reed een spookstraat. Langzaam maar zeker verhuisden de bedrijven naar de nieuwe rondweg: een A1-zichtlocatie, zou de makelaar zeggen.

We horen geluiden van mensen die vrezen dat het dorp een spookdorp wordt als de weg weg is. Mariënhemers zijn toch al Raalte georiënteerd. Het is vanuit dit kerkdorp bijna net zo ver naar Raalte centrum (3 km) dan vanuit Raalte Zuid (2,5 km).
Als ook het laatste beetje reuring verdwijnt, haal je dan daarmee ook niet de ziel uit het dorp?
Wat is dan eigenlijk het probleem nog helemaal? Als je de school en de Schalm verplaatst, dan los je het verkeersprobleem Mariënheem toch veel beter én goedkoper op?

Als je iets maar vaak genoeg zegt, wordt het gewoon. Dat geldt voor het willen verleggen van de N35. Maar dat geldt evengoed voor het verplaatsen van de school.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *