Het mestprobleem gaat ook niet opgelost worden nu we met een kabinet zitten van stuurlui die beter aan de wal staan. Man, man, man, wat een onzin hebben die Van der Plas en Wilders eruit gegooid toen ze de macht nog niet hadden. Als dronken aardbeien schreeuwden ze de schipper allerlei klotenopmerkingen naar de kop, terwijl de schipper met zijn vrouw alle zeilen bij moest zetten omdat ze de sluis aan het schudden waren.
Nu staat die dommigheid zelf aan het roer
Nu zeggen ze dat hun mening van toen een andere is dan die van nu. Ja ja.
- Dus stappen we voorlopig niet af van de eigen bijdrage voor onze zorgpremie, een premie die overigens wél omhoog gaat. (Als ik zie hoe destructief we vretend en zuipend door het leven gaan, zou ik zeggen dat dat eigen risico nog wel wat omhoog mag.)
- Dus komen we er achter dat die migratiecrisis niet door migranten komt, maar door ons eigen domme beleid. Een crisis die je zelf veroorzaakt, daar geeft Europa geen uitzondering op. En Europa zijn we zelf hè, de regels stelden we samen op. Om ons te beschermen tegen andere landen die geen vluchtelingen willen opvangen… (Wij zijn overigens slecht middenmoter als het gaat om opvang.) Maar wel nog eerst even proberen, want als Europa ‘nee’ zegt kun je een ander de schuld geven. En als Europa ‘ja’ zegt lossen we ook niks op want asielzoekers zijn dus niet het probleem…
- Dus sluiten we essentiële functies van ziekenhuizen maar zeggen we dat ze open blijven.
- Dus gaan we geen 130 rijden.
Dus laten we boeren stikken in hun eigen mest
Boeren moeten fors minder mest produceren, want anders is ons grondwater niet meer drinkbaar te maken. Bij iedere grondverkoop vervalt 30% van de mestrechten. Dat was wat de vorige – door de BBB beschimpte minister – ook wilde.
Nu hebben boeren ook wel een beetje eigen schuld. Toen het melkquotum er af ging en boeren mochten melken wat ze wilden, stond de Rabobank met leuke hypotheken klaar voor stalvergroting. Het was crisis in de bouw, dus in plaats van niet afgesloten hypotheken op huizen was een financiering in stallenbouw wel interessant.
Maar boeren konden ook ‘nee’ zeggen hè! Ze wisten natuurlijk zelf ook wel dat er andere problemen zouden ontstaan. Meer koeien is immers niet alleen meer melk, maar ook meer mest. En mest had ook een quotum. Er is Europees gewoon vastgesteld hoeveel mest er op een hectare gebracht mag worden. Bijvoorbeeld omdat anders de natuur naar de kloten gaat en we over een tijdje geen fatsoenlijk drinkwater meer hebben. Nederland had in Europa wel een uitzonderingspositie omdat onze boeren veel efficiënter zouden kunnen boeren, maar dat was 1 een tijdelijke uitzondering (dus eindig) en 2 bleek dat met die efficiëntie nog wel tegen te vallen.
De Kaderrichtlijn Water komt er aan en Nederland heeft nog heel wat te doen om ons grondwater naar een kwaliteit te krijgen dat het drinkwater kan worden.
Minder mest uitrijden
Ineens moest er minder mest uitgereden worden. Dat leidde tot overvolle kelders in plaats van tot een kleinere veestapel. BBB zou in Brussel wel even met de vuist op tafel slaan. Na die meeting merkte Van der Plas op dat iedereen wel weet dat ‘met vuist op tafel slaan’ ook niet helpt. Sterker nog: ze was niet eens ontvangen door politici, maar door ambtenaren.
Haar boerzoektvrouw-minister van Landbouw wilde er voor het reces haar vingers niet aan branden en ging een inhoudelijk debat over mestoverschot en failliet gaande boeren uit de weg. Je kunt immers veel makkelijker op de wal de schippers toeschreeuwen dan de schipper zijn. Boeren mogen nog tot Prinsjesdag mest uitrijden. En gisteren kwam het hoge woord eruit: al die boeren die nieuw beleid verwachtten kregen te horen dat Wiersma het beleid van haar voorganger overneemt.
Intussen hebben boeren hun kelders vermoedelijk niet leeg gekregen, zijn de koeien weer op stal en mag de giertank pas 1 januari weer achter de trekker.
(lees verder onder afbeelding)
En nu?
LTO boos. Boeren boos. Zelfs Caroline boos.
De boeren willen vooral zekerheid. Een lange termijn-visie waar ze een bedrijfsvoering op los kunnen laten. Dus dat die boos zijn dat het beleid van tafel ging en er nu weer op ligt, dat is niet meer dan logisch.
Dat Caroline boos is komt omdat haar missie als lobbyist voor de agro-industrie dreigt te mislukken. Minder vee is minder industrie! Minder vee is beter voor de natuur en onze gezondheid, maar daar maalt de kettingrookster niet om. Dat zie je aan alles. Ze wil zelfs de sigaretten weer goedkoper…
De agro-industrie kan trouwens nog wel geld verdienen met export van mest. Wiersma gaat serieus onderzoeken of er landen zijn waar ze een tekort hebben. Kan het daar mooi naar toe. Vooral de iets kleinere boeren, de familiebedrijf-boeren, boeren waar de klanten van ReMarkAble – de oprichters van de BBB – geen geld aan verdienen, kunnen dat niet betalen. Die gaan op de fles. Verkopen hun bedrijf. Maar de nieuwe eigenaar raakt dan 30% van de mestrechten kwijt…
Dat doet BBB, ReMarkAble en de agro-industrie pijn.
Familiebedrijven, die zouden we moeten willen redden toch? Misschien dat de Rabobank daar om maalt? Die heeft de boeren immers met de kop in de hypothecaire strop verleid. Die bank, een coöperatie, de bank die er is voor de lokale samenleving, die bank maakt miljarden winst per jaar. Met een van die miljarden is het boerenprobleem opgelost.
- De boer die wil stoppen kan dan uitgekocht worden
- De boer die wil inkrimpen kan van zijn hypotheek verlost worden
- De boer die wil omturnen naar biologisch kan twee jaar ondersteund worden. Want die transitietijd kost geld omdat je je producten nog niet als biologisch mag verkopen, maar al wel op die manier moet boeren. Na die twee jaar zijn de marges groter: want minder kosten en meer opbrengst.
En, het is een bijkomstigheid, maar het platteland wordt er ook gezonder van.
Een sterk artikel, gebaseerd op feiten. Hoe BBB-kiezers voor het karretje zijn gespannen van de agro-industrie. Geniaal door Remarkable bedacht: invloed op het regeringsbeleid uitoefenen. Niet door forse, uit de hand lopende, demonstraties door boeren tegen regeringsbeleid maar door juist deel uit te gaan maken van de regering.
Helaas voor hen hebben de vorige kabinetten beleid gevoerd en afspraken gemaakt met Brussel. En het meeste daarvan is niet terug te draaien. Gelukkig voor de agro-industrie is er nog steeds geld te verdienen aan luchtwassers voor de stallen en andere technische oplossingen. En de banken, ook de Rabobank, kunnen geld blijven verdienen door deze apparaten te financieren. Gelukkig, ik maakte me al zorgen….
Degenen die hulde verdienen zijn de veehouders en landbouwers die op een diervriendelijke en milieuvriendelijke wijze gaan werken. Omdat het beter is voor dier en milieu. En omdat het nodig is voor een gezonde toekomst. Nogmaals hulde!