PAN-NL: 7 van de 10 Nederlanders vindt dat pesticidegebruik met 50% omlaag moet

Onder druk van de agri-lobby en rechtse partijen is afgelopen maand de reductiewet om het gebruik van pesticiden te halveren in 2030 weggestemd. Al eerder werd het gebruik van het omstreden glyfosaat weer voor 10 jaar goedgekeurd.

Interessant? Deel het artikel

spuiten gif

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de Nederlanders vindt dat t.o.v. 2020 het pesticidegebruik in ons land in 2030 met 50% moet worden teruggebracht. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 73 % van de Nederlanders vindt dat de 30 meest giftige pesticiden in 2030 verboden moeten zijn. Ook vindt 65% dat de overheid omwonenden beter moet beschermen tegen pesticiden door spuitvrije zones in te stellen van minimaal 100 meter van woningen.

Nederland gebruikt van alle Europese landen, (op Cyprus na) het meeste landbouwgif per hectare. In ons land wordt 98,5% van het landbouwareaal met jaarlijks 5 miljoen kg pesticiden behandeld. Veel landbouwgif, zoals insecticiden of het omstreden Glyfosaat, doodt het water- en bodemleven, insecten, vernietigt de biodiversiteit en wordt in verband gebracht met kanker en Parkinson. Meer dan honderd pesticiden worden door het veelvuldige gebruik overal aangetroffen. In de bodem en lucht, in ons voedsel, in grond- en oppervlaktewater, in urine, poep en zelfs in stofzuigers. Nederland kan zelf strengere regels invoeren m.b.t. het gebruik van landbouwgif en biologische landbouw stimuleren. Terwijl alle EU-lidstaten de omschakeling van regulier naar biologisch boeren financieel ondersteunen, houdt Nederland de knip dicht.[1]

Omwonenden krijgen dag en nacht ongewild verschillende pesticiden binnen. Rondom akkers met bijvoorbeeld lelies lopen omwonenden de grootste risico’s. Daar worden zo’n 30 verschillende soorten pesticiden in de lucht gevonden. Wat die mix van verschillende soorten landbouwgif in het lichaam veroorzaakt is nooit onderzocht. 38% van de Nederlanders vindt dat lelieteelt in Nederland verboden zou moeten worden. Lelies dragen niet bij aan voedsel zekerheid, maar wel aan de vervuiling mens en natuur.

Het onderzoek naar de mening van Nederlanders over pesticiden is uitgevoerd door onderzoeksbureau multiscope in opdracht van Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL). PAN-NL is een onderdeel van de 600 netwerkorganisaties over de hele wereld die opkomen voor een wereld zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen. PAN-NL vindt dat politieke partijen aan de wensen van Nederlanders tegemoet moeten komen. Vervang chemische onkruidbestrijding en loofdoding door mechanische methoden. Werk aan vermindering van de meest giftige pesticiden, stimuleer onderzoek naar duurzame vervanging en stimuleer biologische landbouw, een landbouw zonder chemische pesticiden.

[1] Policy support for organic farming in the European Union 2010-2020. https://www.econstor.eu/bitstream/10419/265493/1/1817299727.pdf,

Lees hier het rapport

Pan-NL komt op voor een wereld zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen en staat op nr. 15 in de Duurzame Top 100

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.