Overijssel versnelt de teelt van plantaardig eiwit uit eigen bodem

De provincie Overijssel zet vol in op de teelt van plantaardig eiwit van eigen bodem. Met het Versnellingsprogramma eiwitteelt wil de provincie samen met boeren, verwerkers en inkopers bouwen aan een sterke en toekomstbestendige plantaardige eiwitketen.

Interessant? Deel het artikel

Overijssel versnelt de teelt van plantaardig eiwit uit eigen bodem

Iris Middelkamp, beleidsmedewerker AgroFood en Circulaire Economie, is duidelijk: “Duurzaamheid moet ook geld opleveren. Je mag als agrariër verdienen aan eigen eiwitteelt.”

Eiwitteelt als sleutel tot kringlooplandbouw

De teelt van peulvruchten zoals soja, lupine, veldbonen en erwten biedt volgens Iris tal van voordelen:
– Ze binden stikstof en verbeteren de bodemkwaliteit
– Ze dragen bij aan biodiversiteit door hun bloei
– Ze sluiten kringlopen: geschikt voor zowel humane voeding als veevoer
– En ze zijn een duurzaam alternatief voor geïmporteerde eiwitten

Eigen eiwitteelt is een vorm van circulaire landbouw die goed is voor boer, bodem én klimaat,” aldus Iris.

Keten versterken van boer tot bord

Het programma bouwt aan een complete plantaardige eiwitketen in Overijssel. Dat gaat van rassenkeuze en teelttechniek tot verwerking, afzet en vermarkting. Organisatie Stimuland is penvoerder van het programma en brengt samen met boerennetwerken zoals De Nieuwe Melkboer, Lekker Lupine en Twentse Veldbonen praktijkkennis en innovatie samen.

“Stimuland staat letterlijk met de voeten in de klei,” zegt Iris. “We proeven wat er speelt op het erf. Zo weten we waar we onze inzet en middelen echt laten landen.”

Eiwitgewassen moeten concurrerend worden

Toch zijn er uitdagingen. Eiwitrijke gewassen zijn op dit moment vaak nog niet concurrerend met gewassen zoals aardappelen of bloembollen. “Zolang de markt het niet oppakt, blijven de marges beperkt,” zegt Iris. “Daarom investeren we nu gericht in het versneld opbouwen van de eiwitketen. We hopen dat de markt het daarna overneemt.”

Een verdienmodel hoeft volgens haar niet altijd uit de opbrengst van het gewas te komen: “Als het maatschappelijk waardevol is, mag daar ook een vergoeding tegenover staan. Maar het blijft een feit: zonder inkomen houdt het op.”

Lokale peulvruchten op je bord

Tot slot heeft Iris een oproep voor consumenten: “Eet meer plantaardig eiwit uit Nederland!” Kies voor producten van eigen bodem, zoals lupine van Lekker Lupine of plantaardige yoghurt van De Nieuwe Melkboer. Zo stimuleer je vraag, en dus ook de teelt.

“Pas als er vraag is, loont het om te telen. Maar dan moet je die gewassen wel al hebben staan,” aldus Iris.

Meer weten?

Ontdek meer over duurzame landbouw en plantaardig eiwit in Overijssel op:
👉 www.stimuland.nl
👉 www.infocentrumijssel.nl

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Doneer

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Gratis inschrijven

Plaats de eerste reactie

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Gratis inschrijven

Ook interessant