’s Middags:’Brief aan Moeder Aarde’ met Karin de Graaff
’s Middags biedt Bibliotheek Salland in haar vestiging in Olst een gratis creatieve workshop aan, onder de noemer ‘Brief aan Moeder Aarde’.
Moeder Aarde. Op Earthday, een dag die we op 22 april als een soort verjaardag vieren, buigen we ons – creatief, speels, gevoelig – over de relatie die wijzelf als bewoner van deze planeet hebben met Moeder Aarde. Zeker nu zij zoveel te verduren heeft, leven wij met haar mee. Eigenlijk spreekt dat vanzelf, maar wat leeft er specifiek in ons dat wij aan haar willen meegeven?
Bibliotheek Salland organiseert samen met Fransjan de Waard, klimaatburgemeester van Olst, de middagworkshop ‘Brief aan Moeder Aarde’. Deze wordt verzorgd door schrijfster Karin de Graaff, die zich zelf volop laat inspireren door het Sallandse landschap, verhalen vertelt over de natuur en onder meer een wandelgids schreef voor langs de Regge. Zie www.karindegraaff.nl
Karin moedigt de deelnemers aan met tekst-, taal- en schrijfoefeningen, en neemt hen voor inspiratie op pad in het nabij gelegen dorpspark. Alle zintuigen komen aan de beurt. En waar nodig helpt zij hen om hun roerselen in één of andere vorm van taal of tekst te gieten. Want jouw ‘Brief aan Moeder Aarde’ kan proza zijn, maar ook poëzie, een gebed, lied, rap, spreuk of nog iets anders. Ter afsluiting lezen de deelnemers elkaar voor uit hun zelf geschreven werk.
(Lees verder onder afbeeldingen)
Natuurlijk kunnen zij na afloop ook thuis nog verder werken aan hun brief, of beginnen aan een nieuwe. Wie dat aandurft, is bovendien welkom om op 11 mei, tijdens Moeder Aarde-dag, diens brief of brieven voor te dragen op het Open Podium in Olst. Info hierover volgt nog; met vragen kun je al terecht bij klimaatburgemeester-ow@sallandsamen.nu
’s Avonds: Open kaart met Gerrit Hiemstra, een goed gesprek over het klimaat
Als weerman gaf Gerrit Hiemstra ons 25 jaar lang zijn voorspellingen mee voor het weer voor de eerstvolgende dagen. Maar als we nu naar de verdere toekomst kijken, wat kan hij ons dan vertellen? En hoe kunnen we ons daar beter op voorbereiden, individueel en als lokale gemeenschap?
Klimaatverandering is een complex en gevoelig onderwerp, waarover we niet gemakkelijk met elkaar in gesprek gaan. Intussen leeft het wel volop; 75 procent van de volwassen inwoners van ons land kampt met zorgen over het klimaat. Grote zorgen, maar ook kleinere. En zolang we dat niet van elkaar weten, blijft ieder voor zich er mee rondlopen.
Op 22 april hopen wij met Gerrits hulp het ijs hierover wat te breken. Juist omdat het onderwerp zoveel omvat en voor onzekerheid zorgt, kunnen we maar beter leren om het erover te hebben. Zo krijgen we er toch meer grip op, voelen we ons minder machteloos en maken we betere keuzes. Hiervoor brengt Gerrit behalve vakkennis ook zijn authentieke drijfveer mee om mensen inzicht te geven. Daarbij speelt hij open kaart over zijn persoonlijke traject van bewustwording en zijn eigen beslissingen – als individueel burger èn als deel van een lokale gemeenschap.
Allereerst neemt Gerrit ons mee in de stand van zaken rond de mondiale klimaatverandering. Hij illustreert wat we er wereldwijd aan doen, welke mee- en tegenvallers en uitdagingen er spelen. Na de pauze verdiepen we ons in de betekenis hiervan: voor onszelf, voor onze familie en sociale omgeving, ons werk, de cultuur, de economie. Vragen en input uit het publiek zijn van harte welkom – ook als het kritisch is! Met begeleiding van de klimaatburgemeester gaan we in gesprek over hoe we als noabers samen kunnen bouwen aan een veilige toekomst in ons leefgebied.
Wanneer
Dinsdag 22 april 20.00 uur
Entree
€ 8,- voor Nut-leden en € 10,- voor niet-Nutleden. Prijs is inclusief koffie/thee vooraf.
Waar
Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst
Deze avond is een initiatief van Fransjan de Waard, klimaatburgemeester Olst, in samenwerking met ut Huus en het NUT Olst-Wijhe.