Ook Salland trekt onderbetaalde arbeidsmigranten aan om een verderfelijk economisch systeem aan praat te houden

Het zijn niet de asielzoekers, maar arbeidsmigranten die de immigratie veroorzaken. En we halen ze zelf hier naar toe, voor het werk waar wij zelf onze neus voor ophalen, voor werk dat niet zou bestaan als we het zelf moesten doen.

Interessant? Deel het artikel

Bibliotheek werken 220924

De sleuvengravers voor glasvezel zijn steeds vaker arbeidsmigranten. Die kunnen onze taal niet. Daarom worden er veel andere leidingen in de grond kapot getrokken. “Netbeheerders, gemeenten en vakbond FNV maken zich daarom zorgen” aldus de NOS.

Die eerste twee maken zich zorgen vanwege de kapot getrokken boel. FNV maakt zich zorgen om die arbeidsmigranten. En terecht: het is moderne slavernij.

Verkiezingen

Waarom het licht zetten op arbeidsmigratie? Omdat de verkiezingen er aan komen vanwege een kabinet dat gevallen is vanwege vluchtelingeninstroom. Zoals politiek de kluit wel vaker belazert is dat hier ook het geval. Je de nek breken over een probleem dat er niet of nauwelijks is, tenminste als je het echte probleem aanpakt.

Van de site van de Rijksoverheid: In 2022 kwamen er 403.108 personen naar ons land, dat is 61% meer dan het jaar ervoor. Daarvan kwamen 108 duizend vluchtelingen uit Oekraïne. Asielmigratie is een klein deel van de totale migratie naar Nederland. In de afgelopen jaren kwam het overgrote deel, ruim 8 op de 10 migranten, hier om te werken of studeren, of vanwege de liefde.

Populistisch politici zeggen dan: dus laten we het eens over 2 op de 10 hebben.

Arbeidsmigranten

Wij gaan het hier over die 8 op de 10 hebben, specifiek over de arbeidsmigranten, daar hebben we er 750.000 van, dus 1 op 22 bewoners van ons land!

Netbeheerders en gemeenten zijn natuurlijk zelf schuld aan het fenomeen. In de ratrace naar ‘kan het nog goedkoper’ worden er aanbestedingen gedaan tegen bodemprijzen die door overheden doodleuk goedgekeurd worden. Daardoor moet het werk tegen tarieven uitgevoerd worden waar een Nederlander zijn bed niet meer voor uit komt. Dus halen we Polen, Roemenen, Tsjechen en zo hier naar toe. Jonge knapen die met een busje deze kant op karren, allerlei klussen aannemen, zich een maand helemaal de tering werken, en dan weer een weekje terug naar huis gaan. Af en aan verdienen ze op die manier veel meer dan ze thuis ooit konden. Zij blij. Wij blij.

Omdat we allemaal in het pak genaaid zijn door de macht van het geld, hebben maar weinigen door dat die blijdschap voor de korte termijn is. FNV signaleert onderbetaling, te lange werkdagen en slechte huisvesting. Uiteindelijk keert de wal het schip en zien we hoe dwaas we gehandeld hebben. De enigen die op dat moment nog blij blijven zijn de rijken. Die hebben de buit binnen en hen zal het verder hun reet roesten.

Die schandalig lage salarissen en dientengevolge lange werkdagen, zie je niet alleen bij die sleuvengravers. Het schijnt dat personeel van onze slachterijen voor negentig procent uit arbeidsmigranten bestaat. Aan de auto’s op de parkeerplaats van de distributiecentra van Jumbo in Raalte en AH in Zwolle zie je ook dat er binnen veel buitenlanders werken zodat wij ons voedsel zo goedkoop mogelijk uit de supermarkt kunnen kopen en Jumbo geld overhoudt om wielrenners miljonair te maken. Dikke kans dat jouw tomaat uit Zuid Europa door Afrikanen is ingepakt die daar als slaaf worden behandeld.

Tuurlijk zegt Jumbo dat zij er geen schuld aan heeft dat hun Poolse werknemers met zes man in een vakantiehuisje op Old Heino onder erbarmelijke omstandigheden hun vrije tijd doorbrengen. Maar schuld hebben ze natuurlijk wél. Je kunt er ook níet aan mee willen werken.

Raalte trad op en veegde Old Heino leeg. De Polen wonen nu in Ahaus. Over de grens. Een andere wet. Probeer dan de koppeling tussen wonen en werk maar eens te maken. Intussen vertellen de zetbazen van het distributiecentrum in Raalte aan de Stentor een verhaal over hoe goed ze het toch allemaal doen.

Als die Jumbo-Polen uit Ahaus in Duitsland zouden werken, kregen ze meer geld. Duitsland heeft immers gezegd dat ze niet meer meedoen aan uitbuiting van arbeidsmigranten. Als een branche niet kan overleven zonder uitbuiting van werknemers, dat dan die branche maar moet stoppen te bestaan. Daar gaan dus slachterijen dicht. Of ze betalen meer.

Dus komen de slachterijen deze kant op, naar het land van de melk en honing van VVD, CDA en BBB, waar boeren onderbetaald worden en verder iedereen in de keten uitgebuit mag worden, tot kort voor daar waar het geld verzameld wordt in de kluizen van de grote bazen.

De Algemene Bond voor Uitzendondernemingen denkt anders dan de Duitse overheid: arbeidsmigratie is belangrijk voor Nederland, zeggen ze. Dat begrijp je als je naar hun cijfers kijkt: Ruim 750.000 arbeidsmigranten werken voor Nederlandse bedrijven, waarvan het merendeel niet als uitzendkracht.

De arbeidsmigranten die als uitzendkracht werken komen vooral uit Midden- en Oost-Europa. Zij werken in sectoren waarvoor weinig of geen Nederlandse arbeidskrachten zijn te vinden.

Economisch belang

Die arbeidsmigranten zijn niet belangrijk voor Nederland, ze zijn belangrijk voor uitzendbureaus! En voor die bazen di er stinkend rijk van worden.

De uitbuiting is gepropageerd door de neoliberale regeringen van Rutte. PvdA en GroenLinks hebben dat geen strobreed in de weg gelegd, hooguit geprobeerd het tempo naar het afvoerputje van het sociale vangnet iets te vertragen.

Kijk, voor die sleuvengravers, bij de Jumbo en in slachterijen, daar kun je die schandalige uurlonen nog opvangen met Polen die er blij mee zijn. In zorg en onderwijs lukt dat niet. Want daar moet je ook nog een beetje de Nederlandse taal beheersen.

We hebben in coronatijd geapplaudisseerd voor de zorg. Wat gaf dat een fijn gevoel. Nu moeten ze verder de kop weer houden. Want ze hebben er een paar procenten bij gekregen en moeten nu weer genoegen nemen met opgeknipte diensten en een vanuit wantrouwen ontstane registratieplicht die een kwart van hun werktijd kost.

Het is nog maar tien jaar geleden dat Carinova zich terugtrok uit een aanbesteding voor thuiszorg door de gemeente Raalte. Raalte rekende daar met een uurloon onder de CAO. Dat je het als politiek aandurft daar je handtekening onder te zetten.

Dan ben je een slecht mens.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.